Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Financieel » Administratie
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Administratie en krijg online een antwoord van de specialist in Administratie

Zelf een vraag over Administratie? Klik hier.
Meer vragen over Administratie.
De huidige beheerder van de rubriek Administratie:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over AdministratieVragen over Administratie via RSS. Klik hier.
RSS over Administratie op jouw website?Vragen over Administratie op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over AdministratieVragen over Administratie via E-mail. Klik hier.

Werkzaam als freelancer in Belgie

[Gesteld op: 08-10-2013]

Toelichting:
Beste adviseur,

Mijn man is als freelancer werkzaam voor een bedrijf in Belgie. Ik doe zijn administratie.
Nu heb daar wat vragen over.
Ten eerste stuurt hij facturen met BTW verlegd naar de opdrachtgever. Het BTW nummer van de opdrachtgever staat op de factuur. Dit moet ik volgens de belastingdienst indienen via een ICP aangifte bij 3B.
Ik las ook ergens iets over een G rekening. Is het u bekent dat daar het bedrag van de BTW op gestort moet worden? Het kan zijn dat ik er totaal naast zit maar toch vraag ik het.
Mijn man overnacht vaak in een hotel in Belgie. Deze kosten zijn dit aftrekbaar voor de inkomstenbelasting? De BTW is 6% is dit aftrekbaar? Het is wel Belgische BTW.
Door een ongeluk is zijn auto kapot. De auto rijdt hij prive ( zakelijke km trekt hij af en een verhouding van de BTW) Nu heeft hij een short lease auto. Kan hij hier de BTW volledig van aftrekken? Hij rijdt er wel prive mee.

Ik hoor graag een reactie van u.

Groetjes Eef
Antwoord:

U weet helaas nog veel niet over de inkomsten- en omzetbelasting, maar ik hoop u hiermee op weg te helpen.

Als er facturen aan een klant in Belgie worden gezonden, dan is dat inderdaad met BTW verlegd (en dus zonder BTW) en moet inderdaad het BTW-nummer van de klant ook op de factuur worden vermeld. Bij de BTW-aangifte moet deze omzet apart worden opgegeven bij rubriek 3a of 3b. Daarnaast moet ook een aparte ICP-aangifte worden ingediend, waarbij het BTW-nummer van de Belg moet worden ingevuld, en weer het bedrag van zijn omzet. Dit formulier voor de intracommunautaire prestaties kunt u vinden als u inlogt, onder de overige formulieren.

Een G-rekening kunt u bij een bank openen. Dit is een geblokkeerde bankrekening, waarbij de opdrachtgever een deel van de factuur op deze rekening stort. U kan dit geld alleen gebruiken voor betaling van omzetbelasting of loonbelasting aan de Belastingdienst. maar als u geen opdrachtgever heeft die vraagt om een G-rekening, dan zou ik hier zeker niet aan beginnen. U heeft hier namelijk geen voordeel van.

Alle kosten die voor de onderneming worden gemaakt zijn aftrekbaar van de winst. Als uw man in België overnacht, dan zijn die kosten dus ook aftrekbaar. Voor voedsel en drank is er echter een uitzondering; omdat deze gemengd prive en zakelijk zijn mag slechts 73,5 % van deze kosten van de winst worden afgetrokken. Maar overnachtingen zijn geen probleem.
Als uw man in België kosten maakt, dan kan het zijn dat daar ook BTW op wordt berekend. Wellicht dat het hotel bereid is om facturen zonder BTW op te stellen, omdat het gaat om een buitenlandse ondernemer. Wellicht ook dat u deze BTW kunt terugvragen in België. Zo niet, dan zijn de hotelkosten inclusief BTW in Nederland aftrekbaar als bedrijfskosten.

Als een prive-auto wordt gebruikt, dan mag allen 19 cent per gereden zakelijke km van de winst worden afgetrokken. de BTW op kosten van deze prive-auto is alleen verrekenbaar als alle bonnetjes zijn bewaard, en dan alleen de BTW die toegerekend kan worden aan de zakelijke km.

Als uw man in een lease-auto rijdt, heeft hij de keuze tussen deze auto als zakelijke auto aanmerken of als privé-auto. In het eerste geval zijn alle kosten van de auto aftrekbaar, en kan de BTW worden verrekend. Wel moet dan een bijtelling bij zijn inkomen worden gedaan voor het privé-gebruik van de auto.
In het tweede geval moeten de leasekosten door u privé worden betaald, maar kan net als met de eigen auto 19 cent per km van de winst worden afgetrokken.

Ik hoop dat hiermee uw vragen voldoende zijn beantwoord.

 
Reactie vraagsteller:
Bedankt.
Duidelijk allemaal.
Voor welk land moet mijn man inkomstenbelasting betalen?
Voor Belgie of Nederland. Hij woont in Nederland.

Graag wil ik u een vraag stellen namens een vriend van me.
Hij is een kledingwinkel begonnen. Het is een woon-winkelpand.
In het contract staat dat hij een bedrag van 750 huur per maand moet betalen.
De verhouding van het pand is 60/40 60% woning en 40% pand.
Mag hij dan 300 per maand aftrekken aan kosten?
Eerst dachten we dat hij geen huurtoeslag zou krijgen omdat hij 750 moet betalen. Maar omdat 60%, 450 euro met de woning te maken heeft, heeft hij dit wel aangevraagd.
Mag dit, en heeft dit eventueel gevolgen?

Graag horen wij van u.
 
Antwoord Beheerder:

Uw man werkt als ondernemer vanuit Nederland, en moet dus waarschijnlijk in Nederland belasting betalen. Ik ben niet helemaal zeker, omdat er wel situaties zijn waar de regel geldt: er moet belasting worden betaald in het land waar wordt gewerkt. De Belastingdienst kan deze zekerheid wel geven.

De vraag over het woon-winkelpand lijkt eenvoudig, maar is het zeker niet. Het hangt bijvoorbeeld af van de feitelijke situatie. Is de woning gesplitst van de winkel of niet? Heeft het een eigen ingang? Voor de huurtoeslag geldt o.a. de vraag of het gaat om een zelfstandige wooneenheid met een afsluitbare deur. Als dat niet het geval is, kan er geen huurtoeslag worden aangevraagd.
Nu uw vriend wel huurtoeslag heeft aangevraagd raad ik hem aan hier nog een brief over te schrijven, of hierover te bellen met de Belastingdienst, zodat hij niet eventueel achteraf het verwijt kan krijgen dat hij ten onrechte toeslag heeft aangevraagd. En als het wel terecht was, dan krijgt hij op die manier zekerheid.

Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Administratie:
LoonadministratiePersoneelsadministratieSalarisadministratie


Gerelateerde vragen aan Werkzaam als freelancer in Belgie:

freelance secretaris 1/2 jaar opzegtermijn
      [Gesteld in Arbeidsrecht-Zuid Holland]
2009-04-02 15:23:28
Concurrentie- en relatiebeding meerdere partijen
      [Gesteld in Bedrijfsformules]
2009-11-26 09:22:11
Onderhoudsgeld Belgie
      [Gesteld in Familierecht]
2011-05-08 21:56:54
rijbewijs ingevorderd Belgie/NL
      [Gesteld in Autorijbewijs]
2011-08-12 22:27:51
mijn recht regulariseren
      [Gesteld in Recht-Belgie]
2009-11-01 18:19:09

Gemiddelde score Administratie: 4.8 (552x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+