Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Religie & Spiritualiteit » Boeddhisme
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Boeddhisme en krijg online een antwoord van de specialist in Boeddhisme

Zelf een vraag over Boeddhisme? Klik hier.
Meer vragen over Boeddhisme.
De huidige beheerder van de rubriek Boeddhisme:
Naam: Roger de Wit
Bedrijf: N.v.t.
Reactiesnelheid: 614 uur
Waardering: 8.9 (van max. 10)
Meer informatie over Roger de Wit vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over BoeddhismeVragen over Boeddhisme via RSS. Klik hier.
RSS over Boeddhisme op jouw website?Vragen over Boeddhisme op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over BoeddhismeVragen over Boeddhisme via E-mail. Klik hier.

Zie toelichting

[Gesteld op: 17-09-2013]

Toelichting:
Hoe denkt het boeddhisme over: de mens als redelijk wezen (rationaliteit), taal en communicatie, lichaam en geest, mensbeelden en over het lid zijn van een gemeenschap (bijv. niet het individu maar het belang van de gemeenschap staat centraal).
Antwoord:
Geachte, uw vraag is het beste te beantwoorden in uiteenzettingen van uren en uren vrees ik, dus ik kan hier enkel samenvatten van wat ik er van weet. Tibetaans boeddhisme is mijn leraar.
Tussen onze levens in kan het zijn dat ons subtioel restbewustzijn een verlangen op voelt komen naar leven als mens, met de hoofdemotie begeerte. Deze wens zal een keer bewerkstelligen dat we geboren worden als mens. Mens (sanskriet) betekent scherpe geest, menszijn is vanwege deze scherpe geest de beste mogelijkheid om je sluiers te verwijderen. (mits je het geluk hebt te leven op een plek waar de dharma toegankelijk is voor je).  Als je dus pech hebt wordt je moslim of wetenschapper oid. en schiet je met dit leven nauwelijks iets op. Het menszijn zien we als een voertuig of middel ter ontwikkeling, zodat je in een volgend leven een nog gunstiger geboorte kunt bewerkstelligen met als evt einddoel verlicht raken en uit deze kringloop te stappen of Boddhisatva worden en dat is: verlichting even uitstellen om telkens herboren te worden om anderen de weg te wijzen. Taal en communicatie zijn gereedschappen die essentieel lijken voor kennis overdracht. Het lichaam kun je best goed verzorgen, maar het wordt als bijzonder onrein en ongelukkig gezien, ...terwijl we altijd maar bezig zijn met zaken als te veel of genoeg, woekeren in ons lichaam de factoren die ons ziek zullen maken en ons doen sterven,. Het lichaam lijkt aantrekkelijk door de aanwezigheid van een laagje met de dikte van de vleugel van een vlieg.
Haal of denk dit laagje weg en bezie hoe aantrekkelijk dit lichaam is..vol onwelriekende zaken. Het zich op laten sluiten in een ruimte waar een lijk ontbindt is 1 van de krachtigste methodes om dromen m.b.t. het lichaam te doorsnijden. Dat is het dus niet.... dat lichaam, niks om je aan te hechten, maar wel het meest geschikte voertuig. Gezondheid is slechts een toevallig en zeer tijdelijk evenwicht van inwendige factoren en bestaat eigenlijk nauwelijks.
Het is echter de leer van het midden , niet om vriendelijke maar, denken we, om verstandige redenen. Dus zorg goed voor je lichaam , maar hecht er niet te veel aan.
Als u in een gemeenschap leeft , geldt ook voor u...dit leven is uw unieke kans om te leren . Wat dan? Bijv...dat lastige geestestoestanden belemmerend en versluierend werken?
Welke? Trots, want die werkt verwijderend. Haat en afgunst werken verblindend, begeerte maakt onrustig, maar ik kom hier op het onderwerp Boeddh psychologie en die is ook zeer uitgebreid. Doe goede dingen voor de gemeenschap, besef dat wanneer u ze niet doet er ook niks aan de hand is. Leed is relatief en van voorbijgaande aard , maar het is verstandig om door handelen (denken spreken en doen) leed te verminderen.
Hier in ons land leven we in een gemeenschap waar bijv universitaire studie erg hoog gewaardeerd wordt.
Toch is de standaard universitair opgeleide door de Boeddhist getypeerd als LUI en ook als trots.
Dit is uiteraard wat kort door de bocht , maar ik zal toelichten.
Trots omdat de student vooral gestuurd wordt door de wens om Zelf te presteren en dan een prijs te krijgen. Deze trots houdt hem, af van zijn  persoonlijke ontwikkeling. Hij stelt dit vaak zelfs uit. Dit is 1 van de 3 vormen van luiheid. Als de wetenschapper sterft rest hem weinig.
Ik zelf heb een hoogbegaafden club de rug toegekeerd omdat er inderdaad enkel gepocht werd.
Maar goed, dat is persoonlijk.
Dit is een edele weg, om door middel van te pogen zuiver en vriendelijk te denken ook op deze wijze te gaan spreken en uiteindelijk ook zo te handelen. Na verloop van tijd lukt het u echt niet meer om een vlieg dood te slaan. Door het niet toestaan van gemene gedachtes, woorden en handelingen zult u enkel goed karma opbouwen, u wordt helderder en vriendelijker , meer open en u hebt ruimte om wat te leren waar uw voorkeur naar gaat, en in tegenstelling tot de oude Adolf zult u sterven met een goed gemoed, wat u zal helpen aan een gunstige wedergeboorte daar UW (en niks anders) gemoed of geestes-kleur bepaalt waar en hoe u weder geboren wordt.
De uitleg , waarom wij spreken in termen van bewustzijnsstromen en de weerlegging van bewustzijn wat opkomt door chemie en uitdooft door sterven (Swaab en anderen) is weer een heel andere wat zware verhandeling.
Teruglezend zal ik nu vooreerst enkel hopen dat u een redelijke kaas kunt maken van mijn betoog. wil gaarne nog toelichten of 1 onderwerp verdiepen als u wilt.

Vriendelijke groet...Roger.

 
Reactie vraagsteller:
Heel erg bedankt voor uw antwoord! Hier heb ik zeker heel veel aan.
Ik heb nog een vraag. Het boeddhisme ziet het menszijn als een voertuig ter ontwikkeling met als einddoel verlicht raken.

Mijn vraag is: wanneer is de mens dan ontwikkeld zodat hij uit deze kringloop kan stappen? Welke kennis/eigenschappen moet hij bezitten om Boddhisatva te worden?
 
Antwoord Beheerder:
beste,....ik zal proberen iets duidelijkheid te scheppen. Wat wij Boeddhisten denken is dat ieder mens een sluier over zijn of haar denken heeft. De leerweg bestaat uit het ondernemen van een poging:" de dingen te zien zoals ze werkelijk zijn". Dat gaat ver en diep. Het ik of het ego wordt bestudeerd en uitgelegd of voorgelegd dat dit "ik" onvindbaar is en slechts bestaat door benoeming. Dit "ik"ids verantwoordeljk voor de positie die wij innemen als waarnemer en DAAR komt dualiteit...afgescheidenheid uit voort. We kunnen uit de moeilijkste B. leer ,( maar gelukkig ook uit de toegankelijkere Quantum mechanica leren dat deze wereld niet solide is....is ook heel belangrijk. Het "ik" is niet zo solide en deze wereld niet Dit internaliseren geeft een handvat als we willen of moeten denken over de metafysische kant van de leer...welke bestaansrijken er zijn.
Nu we ooit uit ons bewustzijn de wens hadden als mens geboren te worden en hier ook voor gezorgd hebben, zijn we anders dan andere wezens behept met 1. een scherpe geest en 2. de hoofdemotie begeerte. Mara als godin of concept lokt ons telkens met vormen van begeerte. Het "ik" speelt hier een cruciale rol in. Die laat zich verleiden tot Bezitsvorming..bezit wat we allemaal ooit achter moeten laten. We advisren bezit te beperken tot dat wat prettig is, maar 3 huizen belasten de geest. Er is een emotieleer die ons leert dat er lastige emoties zijn en dat deze gunstige tegenhangers hebben. Lastig zijn bijv. de verwijderende trots...afgunst haat woede zelfgenoegzaamheid..een bijbels rijtej zou je haast zeggen. Tegenhangers kunnen zijn gelijkmoedigheid vriendelijkheid empathie..etc etc. Sommige mensen hebbenn veel last van trots...komt in ons land veel voor want het wordt misschienwel gestimuleerd . Dara moet dan aaan gewerkt worden.
Boeddha bereikte verlichting toen het maar niet meer lukte om Siddharta eigenlijk nog te verleiden. Niet met bezit ego trots mooie dames...Boeddha besefte , denk ik, dat er niks bestendigs te halen is op deze wereld. Hij doorzag alles. Dat is het moment. Op het moment dat je het doorziet en minder lastige dingen doet bouw je steeds beter of zelfs minder karma op. karma is het onvermijdelijke feit dat iedere daad een gevolg heeft.
Nu...wat ik u nu geïntroduceerd heb is deels mijn eigen begrip van de zaak.. het is van essentieel belang dat u zelf uit de lectuur of lessen uw oordeel vormt, want enkel de Dalai lama en andere lama's zijn gestudeerd genoeg om de materie ZUIVER uit te leggen...foutloos. Ik haal me misschien toorn op de hals en terecht , als ik delen van de leer verdraai en mensen zo van de wal in de sloot help. De woorden van Boeddha zijn zeer stellig...stelliger dan we gewend zijn.

Ik geef u hier een knip en plak linkje naar het 8-voudige pad. ik denk dat dit u verder kan helpen.
Daar is het niet zo uit de losse pols op een ochtend geschreven.

 http://www.dharmatoevlucht.nl/lezingen/het-achtvoudige-pad/het-achtvoudige-pad-deel-1/

groet weer....Roger
Beantwoord door:
Roger de Wit
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Boeddhisme:
TibetaansVipassanaZen


Gemiddelde score Boeddhisme: 9.0 (62x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258139
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+