De huidige beheerder van de rubriek Strafrecht: Naam: Mr. Mathieu van Linde, strafrechtadvocaat Bedrijf: Eckert van linde van der zee advocaten Reactiesnelheid: 9 uur Waardering: 8.3 (van max. 10) Meer informatie over Mr. Mathieu van Linde, strafrechtadvocaat vind je op de profielpagina.
Toelichting: Ik schreef al eerder (vraag: Voorlopige hechtenis huiselijk geweld, Hoe verder).
Ik heb toch nog een vraag.
aangezien ik er zelf aan onderdoor ga en ik niet denk dat een vervolging (straf) zin heeft, maar wel therapie, geen alchohol en relatietherapie, wil ik er alles aan doen om mijn man vrij te krijgen.
Moet ik nu:
1.eerst naar de politie om mijn aangifte in te trekken en dan
2. een brief schrijven naar De Officier van Justitie?
En wat kan ik daar dan het beste in zetten (moet ik zeggen dat wat er gebeurd is niet gebeurd is, maar ik bang was? of juist niet)
Moet ik aangegeven dat ik denk dat relatietherapie en AA, veel meer zin heeft en moet ik iets zeggen over verleden man (moeder kindertehuis en vader Jappenkamp en vader moeder ook mishandeld, moeder naar Blijf-van-mijn-lijf huis, geschiedenis herh?
Bestaat er een voorbeeldbrief?
Hij belde vandaag weer dat hij 2 maanden moet zitten (was vrijdag nog 14 dagen), kan dat??
Bedankt voor de antwoorden,
Swaantje
Antwoord: Een aangifte kan, juridisch gezien, niet worden ingetrokken. Indien in de aangifte dingen stonden die niet gebeurd zijn, kunt u wél een aanvullende verklaring afleggen bij de politie. Dit heeft voor u echter het risico dat u zelf zult worden gestraft voor het doen van een valse aangifte.
Indien u slechts wilt voorkomen dat uw man wordt vervolgd, dient u een brief te sturen naar de Officier van Justitie met daarin een gemotiveerd verzoek de aangifte niet in behandeling te nemen of de vervolging stop te zetten. De Officier van Justitie beslist zelf of hij of zij de vervolging doorzet, en dat is niet afhankelijk van uw aangifte.
Ja, het kan dat hij nog 60 dagen moet zitten. In dat geval heeft de raadkamer van de rechtbank (zie vorige antwoord) besloten om hem nog 60 dagen langer vast te houden. Dit kan eventueel nog verlengd worden met één maal 30 dagen. De advocaat van uw man kan hier alles over vertellen.
Indien u meent dat behandeling en relatietherapie meer zin hebben, dan is de beste strategie om uw man (in overleg met zijn advocaat) aan te melden voor (ambulante) therapie en dat ook officieel op papier te krijgen. Daarmee kan vervolgens een schorsingsverzoek worden gedaan bij de raadkamer van de rechtbank. Je zegt dan: 'het is zowel beter voor verdachte als voor de maatschappij dat hij gaat werken aan zijn problemen in plaats van vast te zitten'. De rechtbank kan daar soms in meegaan. Uw man kan dan worden geschorst uit voorlopige hechtenis onder de bijzondere voorwaarde dat hij zich zal laten behandelen. Houdt hij zich niet aan deze voorwaarde, dan kan hij direct weer worden vastgezet.