Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Financieel » Belastingen » Omzetbelasting
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Omzetbelasting en krijg online een antwoord van de specialist in Omzetbelasting

Zelf een vraag over Omzetbelasting? Klik hier.
Meer vragen over Omzetbelasting.
De huidige beheerder van de rubriek Omzetbelasting:
Naam: Mr A.L. J. Hasselman (Toon)
Bedrijf: Lenos c.s. vat & customs
Reactiesnelheid: 25 uur
Waardering: 8.1 (van max. 10)
Meer informatie over Mr A.L. J. Hasselman (Toon) vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over OmzetbelastingVragen over Omzetbelasting via RSS. Klik hier.
RSS over Omzetbelasting op jouw website?Vragen over Omzetbelasting op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over OmzetbelastingVragen over Omzetbelasting via E-mail. Klik hier.

BTW factuur bij levering diensten uit buitenland?

[Gesteld op: 28-08-2013]

Toelichting:
Vanaf 2013 reik je als presterende ondernemer een btw-factuur uit naar de regels van de eigen lidstaat, en dus niet naar de eisen van de lidstaat waar de btw-prestatie belast is. Is dit een verplichting of mag je er alsnog voor kiezen om een btw-factuur uit te reiken naar de eisen van de lidstaat waar de btw-prestatie belast is? Wij zijn bezig met een platform waarbij zowel nationale als internationale fotografen hun foto's kunnen aanbieden. Zodra een afbeelding is verkocht heeft de fotograaf recht op een deel van de verkoopprijs. Om het factuur proces te vereenvoudigen en de administratie te waarborgen willen wij de fotografen de mogelijkheid aanbieden om binnen ons platform te kunnen factureren m.b.v. een standaard factuur sjabloon. Dit is echter alleen mogelijk indien internationale fotografen ons een factuur kunnen sturen (vanuit het platform) waarbij het factuur voldoet aan de Nederlandse vereisten voor een BTW verlegd factuur. Een standaard sjabloon maken voor internationale fotografen die voldoet aan de vereisten van de eigen lidstaat van de betreffende fotograaf is zoals u zult begrijpen ondoenlijk i.v.m. de talloze mogelijke nationaliteiten. Alvast bedankt voor uw reactie.
Antwoord:
Geachte heer, mevrouw,

In beginsel is dit niet een vraag van Nederlands btw recht. De Nederlandse belastingdienst zal er geen bezwaar tegen hebben dat u voldoet aan de NL factuurvereisten. Het is veeleer zo dat het land van vestiging van de afnemer daarmee akkoord moet gaan (hetgeen het geval moet zijn als de dienst door de internationale fotograaf aan een EU (niet NL) afnemer presteert). En dan gaat het niet uitsluitend over EU lidstaten maar ook over landen buiten de EU bijv. USA, Peru, Kenia, India en Australie. Helaas kan ik u daarover geen uitsluitsel geven. Voor Europa bestaat een programma dat iVAT heet en voor ik meen 30 landen de factuurvereisten kan toepassen (soort van tax engine die in de eigen admin ingebouwd kan worden).

V.w.b. de EU regelgeving meen ik dat het nog immer zo is dat voor prestaties die in een bepaald land belastbaar zijn, de lokale factuurvereisten toegepast moeten worden. Hierover zijn in de literatuur de nodige artikelen verschenen die zich afvragen hoe het in de praktijk mogelijk is om de factuurvereisten te kennen van 28 landen als het om een vereenvoudiging gaat.

Ik ben echter niet zeker van uw business model. Hoe is de handelsketen ingericht? Fotograaf levert aan platform levert aan afnemer? Of treedt het platform slechts op als bemiddelaar (fee van fotograaf, galerie arrangement)? Hoe loopt de geldstroom. Hoe zijn de juridische verhoudingen ingericht (Algemene voorwaarden)? Ik ben vaker betrokken geweest bij dergelijke situaties en het is van doorslaggevend belang welke vorm is gekozen. Kunt u mij daar iets meer over vertellen?

Mijn veronderstelling is thans dat het platform uit naam van de fotograaf factureert en dat dus als de fotograaf leverancier is en de afnemer/koper van de foto een ondernemer is de factuurvereisten in het land van de afnemer/ondernemer voldaan moet worden. Let wel, er zijn ook nog vereenvoudigde regels voor kleine facturen (<100 Euro) als ik het goed heb.

Ook kent het internet een bijzondere civiel juridische regeling voor verkopen via het internet (aanbod, acceptatie, bevestiging).

Ik zou u graag anders geïnformeerd hebben maar dat is schier onmogelijk zonder in details te treden hetgeen buiten de reikwijdte van dit platform is.

Met vriendelijke groet,

Toon Hasselman
Beantwoord door:
Mr A.L. J. Hasselman (Toon)
profielpagina


Gerelateerde vragen aan BTW factuur bij levering diensten uit buitenland?:

Btw-verplichting voor zelfstandigen
      [Gesteld in Belastingen]
2007-03-11 12:00:02
BTW-angels bij overdracht pand
      [Gesteld in Zakelijke Dienstverlening]
2009-09-24 12:21:36
ik wil graag thuis kappen maar hoeveel mag ik bijv
      [Gesteld in Thuiswerk]
2010-01-06 20:42:39
Mag Belastingdienst mij houden aan zorgplicht
      [Gesteld in Zakelijke Dienstverlening]
2010-09-27 21:37:39
zambrano arrest, europese hof
      [Gesteld in Europees recht]
2011-04-12 18:21:39

Gemiddelde score Omzetbelasting: 8.1 (76x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+