Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Zakelijke Dienstverlening
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Zakelijke Dienstverlening en krijg online een antwoord van de specialist in Zakelijke Dienstverlening

Zelf een vraag over Zakelijke Dienstverlening? Klik hier.
Meer vragen over Zakelijke Dienstverlening.
De huidige beheerder van de rubriek Zakelijke Dienstverlening:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Zakelijke DienstverleningVragen over Zakelijke Dienstverlening via RSS. Klik hier.
RSS over Zakelijke Dienstverlening op jouw website?Vragen over Zakelijke Dienstverlening op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Zakelijke DienstverleningVragen over Zakelijke Dienstverlening via E-mail. Klik hier.

Moet mijn compagnon Goodwill betalen ?

[Gesteld op: 27-08-2013]

Toelichting:
Onze VOF bedrijf opgestart 2010 heeft een goede klantenbestand en geen schulden. Naar een gesprek met mijn compagnon in februari 2013 geeft hij aan eigenlijk te willen stoppen met mij en verder te willen gaan met zijn vrouw. Hij heeft mij een optie gedaan te weten , Mij uitkopen, ik hem uitkopen of onze VOF op te heffen, en direct gezegd dat hij geen googwill betaald. omdat volgens hem niet alles snel genoeg ging, heeft hij zich op 1 maart 2013 uitgeschreven uit de VOF, en zijn vrouw heeft zich op 26 februari ingeschreven bij KvK onder een andere naam.
Het probleem is nu dat hij in de periode dat wij het niet eens waren , onze klanten ge´nformeerd dat zijn vrouw een nieuwe VOF is begonnen. Het probleem is nu dat zij samen nu de klanten hebben die eerst van onze VOF waren en ik met lege klantenbestand overblijf. daardoor was ik genoodzaakt om onze VOF per 1 maart op te heffen. hij zegt nu dat niet hij maar zijn vrouw de klanten heeft en geen goodwill hoeft te betalen. onze VOF verzorgde opleidingen voor de bedrijfshulpverlening.
wie heeft voor mij de juiste informatie omtrent dit probleem over het wel of niet betalen van Goodwill, en hoe nu verder.
Antwoord:
Tja, jullie hebben het beiden niet handig aangepakt. laten we beginnen met het begin: hebben jullie een VOF-contract opgesteld? Zo ja, dan is daarin opgenomen op welke manier de VOF akn worden beeindigd, en hoe er dan moet worden afgerekend, inclusief de goodwill.
Als er geen contract is opgesteld, dan ligt de zaak moeilijker.
In februari heeft uw compagnon 3 opties genoemd, en dat was terecht. Daar had op dat moment een besluit in moeten worden genomen. Maar kennelijk was u daar niet duidelijk in. Ik begrijp dat hij stelt dat het hem te lang duurde, want hij wilde niet met u samen werken, en dan moet een knoop worden doorgehakt. Dat heeft hij dus gedaan. En daarbij heeft hij gekozen voor het voortzetten van de onderneming door zijn echtgenote, uiteraard samen met hem. Het is flauwekul dat hij stelt dat hij geen goodwill hoeft te betalen omdat zijn vrouw de klanten heeft, want dat is uiteraard zijn verdienste.
Maar hoe is de uitkoop van hem uit de VOF geregeld? Is zijn ondernemingsvermogen wel met hem afgerekend? Zo niet, dan zou ik dit zeker inhouden. Maar hoe krijgt u gedaan dat hij u nog een bedrag voor goodwill betaalt? Dat wordt moeilijk, en dat komt ook doordat u in februari afspraken had moeten maken en deze op papier had moeten zetten. Heeft u wel een concurrentiebeding afgesproken, zodat hij niet met de klanten van de VOF aan de haal gaat? In het VOF-contract zou een dergelijke bepaling wel staan. Als u afspraken op papier heeft, dan kunt u hem daaraan houden, maar anders wordt het moeilijk.
Zou de goodwill overigens veel zijn? Voordat u een jurist inschakelt is het wellicht zinvol daar eerst naar te kijken. En wellicht kunt u uw ex-partner een bedrag noemen waarvcoor u bereid bent af te zien van een juridische procedure. Dat is voor alle partijen prettiger. Zo niet, dan is het inhuren van een advocaat de logische weg.
 
Reactie vraagsteller:
We waren niet in het bezit van een vof contract.
En ik heb hem te kennen gegeven dat hij mij mocht uitkopen, maar doordat mijn compagnon totaal geen goodwill wilde betalen , omdat klanten volgens hem lucht is , zat ik met een bedrijf begin maart zonder klanten. Daardoor heb ik mijn bedrijf op 17 maart opgeheven .
 
Antwoord Beheerder:

In uw eerste vraag gaf u aan dat hij u wilde uitkopen, maar nu noemt u dat hij geen goodwill wilde betalen. Dat verschil begrijp ik niet. Feit blijft dat hij u goodwill had moeten betalen, en dat niet heeft gedaan. Doordat u de onderneming zo snel heeft beeindigd hadden de klanten geen andere keuze dan naar hem toe te gaan, en daarmee heeft hij alle klanten van de VOF cadeau gekregen. Hij heeft nu de onderneming volledig in handen zonder dat hij u iets heeft betaald.
U bent helaas vergeten een VOF-contract af te sluiten, en daardoor heeft u weinig mogelijkheden om hem nog ergens toe te dwingen.

Is er al een afrekening vanuit de VOF geweest? Daar moet namelijk een stakingsbalans per 1 maart 2013 van worden opgesteld, en met beide vennoten moet het ondernemingsvermogen dat blijkt uit deze stakingsbalans worden afgerekend. En in de VOF moet de opbrengst van verkoop van de activiteiten worden verantwoord. Wellicht kunt u via deze afrekening nog iets van de goodwill ontvangen. Zo niet, dan heb ik er een hard hoofd in, omdat u de zaken beter op papier had moeten hebben geregeld. Maar nogmaals, u kunt een advocaat benaderen om met hem de mogelijkheden te bespreken. Maar dat kost uiteraard geld, en daarom is het zinvol eerst zelf na te gaan over hoeveel geld de discussie gaat.

Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Zakelijke Dienstverlening:
Administratieve Diensten
Bedrijfsautomatisering
Bedrijfsfusie
Bedrijfsoverdracht
Bedrijfsovername
Bedrijfstransacties
Bedrijfsverhuizing
Bedrijfsvoering
Conflictbemiddeling
Cursussen & Opleidingen
Debiteurenbeheer
Entertainment
Evenementenorganisatie
Financieel
Flora & Fauna
Fusies & Overnames
Gezondheidszorg
Juridisch
Juridische Splitsingen
Kinderopvang
Marketing
Mediation
Ondernemingsrecht
Onroerend Goed
Ontwerp
Secretarieel
Trainingsacteurs
Vennootschapsstructuren
Vertalen


Gerelateerde vragen aan Moet mijn compagnon Goodwill betalen ?:

Wat is een verstandige keuze?
      [Gesteld in Advocaten-Noord Brabant]
2008-03-25 20:30:22
Ik betaal kinderalimentatie aan mn zoon
      [Gesteld in Alimentatie mediation]
2009-01-31 16:49:20
ben ik verantwoordelijk voor de schuld van mijn ex
      [Gesteld in Rechtshulp-Zuid Holland]
2009-03-28 10:52:47
Hoe hoog onderhandse vergoeding thuiswerkplek?
      [Gesteld in Financieel]
2012-04-27 16:56:40
Wat kan ik nog doen?
      [Gesteld in schuldadvies & schuldbegeleiding]
2012-08-16 23:14:05

Gemiddelde score Zakelijke Dienstverlening: 9.0 (897x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+