Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Financieel » Administratie
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Administratie en krijg online een antwoord van de specialist in Administratie

Zelf een vraag over Administratie? Klik hier.
Meer vragen over Administratie.
De huidige beheerder van de rubriek Administratie:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over AdministratieVragen over Administratie via RSS. Klik hier.
RSS over Administratie op jouw website?Vragen over Administratie op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over AdministratieVragen over Administratie via E-mail. Klik hier.

Ben ik in NL of buitenland belastingplichtig?

[Gesteld op: 25-08-2013]

Toelichting:
Ik woon al een tijd duurzaam gescheiden van mijn man met wie ik officieel ben getrouwd in gemeenschap van goederen. Tot heden heb ik partneralimentatie van hem ontvangen. Beide hebben NL nationaliteit. Dit jaar willen wij officieel scheiden. Daarna wil ik naar buitenland(Frankrijk of Turkije) emigreren. Ik zal me dan wel zowel bij gemeente als bij belastingdienst en bij andere nodige instanties in NL uit laten schrijven. Onze kinderen (3x) zullen bij mijn echtgenoot in NL blijven wonen. Mijn man zal mij ook na echtscheiding partneralimentatie blijven betalen. Ik zal het dus in buitenland ontvangen(frankrijk of Turkije).
Verder hebben wij 4 hypotheekvrij huizen. Hij woont in ene huis(100% staat op zijn naam) met onze kinderen, in ander huis (staat 100% op mijn naam). Andere 2 hypotheekvrij huizen worden door hem verhuurd. Hij heeft al het hypotheek bedrag (rente + extra aflossingen) van deze 4 huizen alleen afbetaald. Zelfs ook het huis dat 100% op mijn naam staat. Daarom wil hij die 2 hypotheekvrij huizen die hij verhuurt, 100% op zijn naam hebben bij echtscheiding.
Ik heb 3 vragen aan u:
1- Moet ik over de ontvangen alimentatie (van mijn echtgenoot in NL) in NL inkomstenbelasting betalen of juist in het land waar ik straks ga wonen (Frankrijk of Turkije). Ik wil niet in NL belastingplichtig zijn! Hoe kan ik het beter regelen? Is mijn woonplaats of inkomstenbron (alimentatie uit NL) bepalend voor inkomstenbelasting?
2- Ik wil graag mijn hypotheekvrij eigen huis in NL(welk 100% op mijn naam staat) blijven houden om te wonen als ik in NL kom om mijn kinderen te bezoeken. In welk land ben ik belastingplichtig voor dit huis?
3- Als ik mijn deel over de andere 2 hypotheekvrij huizen die mijn man nu verhuurt, aan hem geef, moet er schenkingsbelasting betaald worden. Klopt het? In werkelijkheid heb ik zelf geen cent voor deze huizen betaald. Mijn man kan dit via bankafschriften gemakkelijk bewijzen. Moet er toch schenkingsbelasting betaald worden? zo ja wie moet het betalen die schenkt(in dit geval ik) of die ontvangt(mijn man)?. In afwachting van uw reactie verblijf ik, Ayla, Sluiskil
Antwoord:

Uw vragen kan ik voor een deel niet beantwoorden omdat u wil verhuizen naar het buitenland. Nederland heeft met veel landen aparte belastingverdragen afgesloten om te bepalen welk land belasting mag heffen over welk soort inkomsten. Het kan dus verschil uitmaken of u in Frankrijk of in Turkije gaat wonen. Ik ken deze belastingverdragen niet, en kan u dus niet zeggen in welk land u belasting moet betalen over ontvangen alimentatie. U zal daarvoor een belastingdeskundige moeten vragen.

Het antwoord op uw tweede vraag kan ik u wel geven: als u bezittingen heeft in Nederland moet u daarover in Nederland belasting betalen. U bent dus verplicht om jaarlijks een Nederlandse aangifte inkomstenbelasting in te dienen, als u in Nederland een huis heeft. Daarnaast kan het zijn dat u in het buitenland dit huis ook als bezitting moet opgeven, maar dan krijgt u daar belastingkorting i.v.m. de regeling ter voorkoming van dubbele belastingheffing.

Uit uw vraag 3 leid ik af dat u gene goed inzicht heeft in de situatie. U bent thans nog getrouwd in gemeenschap van goederen. Dat betekent dat alle bezittingen en schulden in de huwelijkse gemeenschap vallen, en dat u geen eigen bezittingen heeft. Het is daarbij niet van belang dat u een woning juridisch op uw eigen naam heeft staan; ook deze valt in de huwelijkse gemeenschap. Bij de scheiding moet het vermogen van de huwelijkse gemeenschap worden verdeeld over beide partners. Als ieder 50 % van het vermogen ontvangt is er geen sprake van een schenking, en hoeft er ook geen schenkbelasting te worden betaald.
Maar er ontstaan problemen als er een afwijkende verdeling wordt afgesproken. Als u bijvoorbeeld zegt dat u alleen die ene woning wilt hebben die bijvoorbeeld 10 % van het vermogen uitmaakt, en dat hij de rest van het vermogen mag hebben, dan schenkt u dus 40 % aan hem, en daar moet dan zeker wel schenkbelasting over worden betaald. Deze moet overigens door de schenker worden betaald. Het is dus van belang dat er bij de verdeling goede afspraken worden gemaakt, en daarvoor kunt u zich beter door een advocaat laten bijstaan. Maar nogmaals: de juridische tenaamstelling van de woning is hierbij niet van belang. Ook is niet van belang wie de hypotheek heeft betaald.

Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Administratie:
LoonadministratiePersoneelsadministratieSalarisadministratie


Gerelateerde vragen aan Ben ik in NL of buitenland belastingplichtig?:

Binnenlands of buitenlandsbelastingplicht icm Aow
      [Gesteld in Administratie]
2010-11-01 23:01:53
zambrano arrest, europese hof
      [Gesteld in Europees recht]
2011-04-12 18:21:39
Buitenland (WIA): verblijven is niet wonen => +TW?
      [Gesteld in UWV Uitkeringen]
2013-06-25 03:57:15
UITBETALING ALG.HEFFINGSKORTING niet uitgevoerd!?
      [Gesteld in Belastingen-Flevoland]
2013-07-09 19:42:25
Herleven binnen 26 weken na verblijf buitenland?
      [Gesteld in UWV Uitkeringen]
2018-08-21 19:30:53

Gemiddelde score Administratie: 4.8 (552x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+