Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Woningen » Vereniging Van Eigenaren
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Vereniging van Eigenaren en krijg online een antwoord van de specialist in Vereniging van Eigenaren

Zelf een vraag over Vereniging van Eigenaren? Klik hier.
Meer vragen over Vereniging van Eigenaren.

Beheerder worden?

De rubriek Vereniging van Eigenaren heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Vereniging van Eigenaren Klik hier.

RSS over Vereniging van EigenarenVragen over Vereniging van Eigenaren via RSS. Klik hier.
RSS over Vereniging van Eigenaren op jouw website?Vragen over Vereniging van Eigenaren op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Vereniging van EigenarenVragen over Vereniging van Eigenaren via E-mail. Klik hier.

De kascommissie gids voor VvE Den Ouden

[Gesteld op: 20-08-2013]

Toelichting:
Wij bespreken genoemde gids in ALV. Bestuur is tegen en beperkt zich tot fin. deel MR 2006
Heb je bij onafhankelijkheid een taakbeschrijving nodig, die beperkingen oplegt? Wanneer de kascie de gids volgt en bestuur werkt niet mee, kan het gevolg zijn, dat we geen advies geven om decharge te verlenen. Wat kunnen de leden dat? Buiten de kascie om toch decharge verlenen? Alvast bedankt.
Antwoord:

De kascommissie is benoemd door de ALV en heeft als wettelijke taak om de jaarrekening van de VvE te controleren en de controlebevindingen aan de ALV mee te delen. Het bestuur kan deze wettelijke taak niet beperken.

Een taakbeschrijving kan op zich behulpzaam zijn (bijv. voor een kascommissie die niet goed weet wat te doen en/of niet in het bezit is van de Kascommissiegids voor de VvE), maar –nogmaals- beperkingen kan het bestuur niet opleggen. Sterker nog, het bestuur is wettelijk verplicht (artikel 48 BW2) om aan de kascommissie alle informatie te verschaffen die naar de mening van de kascommissie nodig is voor de controle.

Als het bestuur niet alle benodigde informatie wil verschaffen, rest de kascommissie niets anders dan dat zij aan de ALV meldt dat zij haar (door de wet én de ALV gegeven!) controletaak niet kan uitvoeren vanwege gebrek aan medewerking van het bestuur. Een verstandige ALV zal vervolgens het bestuur nadrukkelijk opdracht geven om alsnog medewerking te geven.

Indien de ALV minder verstandig is, kan de ALV besluiten om (dus hoewel de jaarrekening niet gecontroleerd is en dus allerlei fouten kan bevatten!) de jaarrekening toch vast te stellen en decharge aan het bestuur te verlenen.

Uit uw vraag blijkt dat het bestuur niet op de hoogte is van de wettelijke bepalingen en van het nut van een kascommissie. Misschien helpt om het bestuur te adviseren om kennis te nemen van de door u genoemde Kascommissiegids voor de VvE en/of het eind vorig jaar uitgekomen boek Financiën van de VvE, zodat bestuur en kascommissie veel meer op één lijn komen?


Maarten den Ouden

 
Reactie vraagsteller:
De kascie gids gaat verder dan de financien. Ik begrijp uit de gids dat naast de financien ook controle plaats moet vinden op besluitvorming, het gevoerde beleid en de algemene gang van zaken door te toetsen met gemaakte afspraken. t.w. Burgerlijk wetboek; Modelreglement Huishoudelijk regl, de besluiten van de vergadering, de uitvoering door het bestuur. Dat laatste wil men niet door de kascie laten doen mar rechtsstreeks door de leden. Kunt U het bovenstaande uitleg verder verdiepen richting mijn vraagstelling?
 
Antwoord Beheerder:

Het bestuur heeft gelijk als men stelt dat bijv. de uitvoering van het beleid door het bestuur rechtstreeks door de leden moet worden beoordeeld. Dit is geen taak voor de kascommissie! Slechts voor zover de beleidsuitvoering belangrijke financiële consequenties heeft (bijv. het bestuur heeft in strijd met de afspraken met de ALV verzuimd om verschillende offertes aan te vragen voor een grote klus) of financiële consequenties kan hebben (bijv. het bestuur heeft verzuimd de vereiste verzekeringen af te sluiten) is dat wel relevant voor de kascommissie.

E.e.a. staat verwoord op pagina 12 van De Kascommissiegids voor de VvE. Ook in het nieuwe boek Financiën van de VvE staat hierover het e.e.a. Als u specifieke vragen heeft, kunt u mij benaderen via vraagbaak@kascommissiegids.nl, ik geef u desgewenst graag wat meer informatie!


Met vriendelijke groet,


Maarten den Ouden

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan De kascommissie gids voor VvE Den Ouden:

Verantwoordelijkheid kascommissie
      [Gesteld in Recht-Gelderland]
2008-01-21 21:36:02
Gesprek kascommissie met bestuurslid.
      [Gesteld in Kascommissie]
2015-09-04 12:48:23
Kascommissie krijgt geen medewerking van bestuur.
      [Gesteld in Kascommissie]
2016-10-05 11:58:07
Bestuur weigert stukken kascie door te sturen
      [Gesteld in Kascommissie]
2013-08-26 08:55:05
Kascie geeft geen goedkeurende verklaring af
      [Gesteld in Kascommissie]
2013-08-20 20:29:59

Gemiddelde score Vereniging van Eigenaren: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+