Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Financieel » Schulden & Inkomen » Schuldadvies & Schuldbegeleiding
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek schuldadvies & schuldbegeleiding en krijg online een antwoord van de specialist in schuldadvies & schuldbegeleiding

Zelf een vraag over schuldadvies & schuldbegeleiding? Klik hier.
Meer vragen over schuldadvies & schuldbegeleiding.

Beheerder worden?

De rubriek schuldadvies & schuldbegeleiding heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek schuldadvies & schuldbegeleiding Klik hier.

RSS over schuldadvies & schuldbegeleidingVragen over schuldadvies & schuldbegeleiding via RSS. Klik hier.
RSS over schuldadvies & schuldbegeleiding op jouw website?Vragen over schuldadvies & schuldbegeleiding op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over schuldadvies & schuldbegeleidingVragen over schuldadvies & schuldbegeleiding via E-mail. Klik hier.

Beslag op ZORGTOESLAG

[Gesteld op: 18-08-2013]

Toelichting:
Ik had de verkorte vraag verkeerd gesteld, moest zorgtoeslag zijn in plaats van huurtoeslag.

Ik ben als wanbetaler door mijn ziektekostenverzekeraar aangemeld bij het CVZ (ik heb trouwens nooit een 2-maanden en 4-maanden brief ontvangen). Ik heb een WIA-uitkering waar ook al beslag op ligt. Ik neem aan dat de bestuursrechtelijke premie ook van mijn uitkering wordt ingehouden. Kan de zorgverzekeraar nu maar zo beslag op mijn zorgtoeslag leggen om de eerder niet betaalde premie's betaald te krijgen of gaat dit via het traject incasso-deurwaarder-rechtbank-vonnis ?
Kan ik er trouwens nog wat aan doen dat ik nooit een waarschuwing heb ontvangen??
Antwoord:
Er geldt een beslagverbod voor zorgtoeslag. Er is echter één uitzondering: De zorgverzekeraar kan beslag op de zorgtoeslag leggen vanwege een premieachterstand voor de zorgverzekering.

In de wet staat dat beslag op de zorgtoeslag mogelijk is voor: “een vordering tot nakoming van een betalingsverplichting wegens een geleverde prestatie waarbij de betalingsverplichting ter zake van die prestatie oorzaak is voor de tegemoetkoming”. (art. 45 Awir)
Deze formulering roept de vraag op hoe nauw het verband moet zijn tussen de premieachterstand en de zorgtoeslag om beslag te kunnen leggen. Duidelijk is in ieder geval dat er geen beslag gelegd kan worden voor de aanvullende premie ziektekostenverzekering. De zorgtoeslag wordt immers verstrekt voor de basisverzekering en niet voor de aanvullende verzekering.

Een andere vraag is hoe het zit met oude schulden. Is er bijvoorbeeld beslag mogelijk op de zorgtoeslag van het lopende jaar voor een premieschuld van vorig jaar? De te betalen premie moet immers ‘oorzaak zijn’ voor de zorgtoeslag. Nu de zorgtoeslag per kalenderjaar wordt vastgesteld is het verdedigbaar dat het beslagverbod wel geldt voor een premieschuld die betrekking heeft op een periode voorafgaand aan dit kalenderjaar.
De Rechtbank Almelo oordeelde echter bij kinderopvangtoeslag anders: een beslag op de kinderopvangtoeslag is ook mogelijk voor een oude kinderopvangschuld.

Wanneer geldig beslag op de zorgtoeslag is gelegd valt de gehele zorgtoeslag onder het beslag. De beslagvrije voet is bij beslag op de zorgtoeslag niet van toepassing. Wat betekent dit wanneer naast beslag op de zorgtoeslag, er ook beslag op het inkomen ligt, of op het inkomen verrekend wordt? Als er niets gebeurt zou dit betekenen dat de debiteur ernstig in de financiële problemen komt. In de wet staat echter dat de beslagvrije voet wordt verhoogd met de vervallen zorgpremie, verminderd met de voor eigen rekening komende normpremie en verminderd met de ontvangen zorgtoeslag (zie art. 475d lid 5 onder a Rv). De rechtbank Den Bosch heeft bepaald dat wanneer beslag op de toeslag is gelegd, de beslagvrije voet die geldt voor beslag op het inkomen, niet met de toeslag mag worden verminderd. Betrokkene kan immers feitelijk niet over de toeslag beschikken.

Er geldt bij beslag op de zorgtoeslag dus geen beslagvrije voet. Bij een laag inkomen kan dit tot gevolg hebben dan het totale inkomen lager is dan de beslagvrije voet. Er bestaat dan de mogelijkheid dat de kantonrechter op verzoek de beslagvrije voet van toepassing kan verklaren. Voorwaarde is wel dat de debiteur aantoont over onvoldoende middelen van bestaan te beschikken.
 
Reactie vraagsteller:
Dit antwoord had ik ook al gevonden, dat staat wel een miljoen keer op internet.
Heb geen antwoord op mijn specifieke vraag die ik hieronder nogmaals stel:

Kan de zorgverzekeraar nu maar zo beslag op mijn zorgtoeslag leggen om de eerder niet betaalde premie's betaald te krijgen of gaat dit via het traject incasso-deurwaarder-rechtbank-vonnis ?
 
Antwoord Beheerder:
Volgens mij kan dit en is er geen andere procedure nodig, echter blijft het wel vreemd dat u geen correspondentie ontving. dat zou u kunnen aanvechten alhoewel ik me afvraag of daarmee het beslag verdwijnt. Verder behoorde u van de fiscus ook een schrijven hebben ontvangen.
Er is inderdaad veel over te vinden en te doen en ook uw beslag vrije voet komt aan de orde.

Ik wil u graag doorverwijzen naar http://www.schuldinfo.nl welke gespecialiseerd is in oa. executie en beslag.

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Beslag op ZORGTOESLAG:

is mijn vraag erbij
      [Gesteld in Rechtshulp-Noord Holland]
2008-06-02 23:14:16
beslaglegging waz uitkering
      [Gesteld in Rechtshulp-Noord Holland]
2008-06-04 00:49:51
loonbeslag
      [Gesteld in budgetbeheer]
2008-12-16 12:20:18
Beslagvrije voet en vakantiegeld
      [Gesteld in schulden & inkomen]
2013-04-18 18:16:09
Inboedelbeslag
      [Gesteld in Advocaten-Gelderland]
2014-02-23 13:15:31

Gemiddelde score schuldadvies & schuldbegeleiding: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+