Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Personeelsmanagement » Arbeidsvoorwaarden
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Arbeidsvoorwaarden en krijg online een antwoord van de specialist in Arbeidsvoorwaarden

Zelf een vraag over Arbeidsvoorwaarden? Klik hier.
Meer vragen over Arbeidsvoorwaarden.

Beheerder worden?

De rubriek Arbeidsvoorwaarden heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Arbeidsvoorwaarden Klik hier.

RSS over ArbeidsvoorwaardenVragen over Arbeidsvoorwaarden via RSS. Klik hier.
RSS over Arbeidsvoorwaarden op jouw website?Vragen over Arbeidsvoorwaarden op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over ArbeidsvoorwaardenVragen over Arbeidsvoorwaarden via E-mail. Klik hier.

Schoolopdrachten en tussentijds stoppen

[Gesteld op: 12-08-2013]

Toelichting:
Een leerling-werknemer met een BBL-contract moet voor de opleiding bepaalde opdrachten maken die voor het bedrijf slechts sporadisch plaatsvinden. Mag de leerling tijdens werktijd aan deze opdrachten werken of moet hij deze in eigen tijd (vrije dag) uitvoeren.

Als dit in eigen tijd moet, zou dit een enorme extra werkbelasting betekenen (gemiddeld 8 uur per week). Is dit een gegronde reden om het contract voor bepaalde tijd (schooljaar) tussentijds te ontbinden (er staan geen opzegtermijnen/mogelijkheden in het contract).
Antwoord:

Geachte heer/mevrouw,

Naar aanleiding van uw vraag betreffende het wel of niet uitvoeren van de opdrachten in werktijd dat dit in de eigen tijd van de leerling moet gebeuren, bericht ik u het volgende.

In sommige bedrijfstakken is gestart met het geven van studie-uren aan de leerlingen 'in de baas zijn tijd'.
Dit betekent dat een leerling die een contract van 36 uur heeft op de afdeling elke week 4 uur studie-tijd krijgt. Leerlingen met een lager aantal uren krijgen de studie-uren naar rato.
Tijdens die studie-uren zijn de leerlingen verplicht om in de instelling te blijven, maar mogen zelf beslissen waar ze gaan werken. Is dit echter niet geregeld in de praktijkovereenkomst dan is de leerling aangewezen om de opdrachten in de eigen tijd vrije tijd te maken. De extra werkbelasting die hierdoor ontstaat is echter geen gegronde redenen om het contract te ontbinden.

Een leerovereenkomst is een overeenkomst waarbij een leerling werk gaat verrichten bij een werkgever, teneinde een bepaald vak te leren. Er is dan doorgaans geen arbeidsovereenkomst, omdat de overeenkomst zich richt op de opleiding. De leer-/arbeidsovereenkomst eindigt van rechtswege op de datum die vermeld staat in de leer-/ arbeidsovereenkomst zonder dat opzegging vereist is. De leer-/arbeidsovereenkomst mag niet tussentijds beëindigd worden, behalve op de volgende manieren: de leer-/arbeidsovereenkomst eindigt tussentijds van rechtswege op het moment dat de BeroepsPraktijkVormings- overeenkomst eindigt. Deze eindigt door beëindiging van de opleiding, hetzij doordat werknemer tussentijds stopt met de opleiding, hetzij doordat de school en/of leerbedrijf gezamen- lijk besluiten dat voortzetting van het leer-werktraject niet zinvol is. Hierdoor vervalt de BeroepsPraktijkVormings- overeenkomst en is er geen basis meer voor een

Bij uitzondering is er naast de leerovereenkomst ook sprake van een arbeidsovereenkomst. Dat doet zich bijvoorbeeld voor, als het leerelement vanaf het begin ondergeschikt is aan het verrichten van productieve arbeid, terwijl de medewerker (leerling) wel onder het gezag van de werkgever valt en rechtstreeks van deze loon ontvang. Deze arbeidsovereenkomst eindigt doorgaans van rechtswege, wanneer de tijd is verstrekken waarvoor zij is aangegaan.

Ik stel voor om te kijken naar een gedeelde oplossing. De leerling heeft 8 uur per week nodig voor de opdrachten/studie. Het BBL bedrijf neem 50% voor z'n rekening en de leerling de andere 50%.

Ik hoop u hiermee voldoende geinformeerd te hebben.

Mocht u nog verdere uitleg of hulp nodig hebben dan kunt u mij bereiken door het contactformulier op onze internetsite: http://dearbeidsrechtspecialist.com in te vullen of te bellen naar telefoonnummer: 06-22399634

Met vriendelijke groet,

E.A. Vonsee                                                                                      Adviseur Arbeidsrecht/P&O

 

!Dit advies is vrijblijvend en enkel gebaseerd op de vaak summiere vraagstelling. Het kan geen volwaardig juridisch advies vervangen. We zijn niet aansprakelijk voor eventuele gevolgen van handelen/nalaten naar aanleiding van dit beknopte antwoord!

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Schoolopdrachten en tussentijds stoppen:

Status topsportrt
      [Gesteld in Sportrecht]
2010-04-26 15:37:55
roken???
      [Gesteld in Nicotineverslaving]
2007-03-13 13:55:27
Heb ik een opzegtermijn, voordat ik ben begonnen?
      [Gesteld in Ambtenarenrecht]
2009-05-15 12:46:04
Opzegtermijn bij jaarcontract
      [Gesteld in Arbeidsrecht-Noord Holland]
2008-06-30 11:27:27
Hoe kan hij stoppen met roken ?
      [Gesteld in Nicotineverslaving]
2011-01-12 12:15:14

Gemiddelde score Arbeidsvoorwaarden: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258155
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+