Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Tuin
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Tuin en krijg online een antwoord van de specialist in Tuin

Zelf een vraag over Tuin? Klik hier.
Meer vragen over Tuin.
De huidige beheerder van de rubriek Tuin:
Naam: Mona Wiarda
Bedrijf: Adviesburo m wiarda
Reactiesnelheid: 42 uur
Waardering: 8.5 (van max. 10)
Meer informatie over Mona Wiarda vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over TuinVragen over Tuin via RSS. Klik hier.
RSS over Tuin op jouw website?Vragen over Tuin op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over TuinVragen over Tuin via E-mail. Klik hier.

leilinde langs de schutting

[Gesteld op: 03-08-2013]

Toelichting:
Dag Mona, Wij hebben in onze tuin 5 leilinden langs de schutting die de scheiding vormt met het perceel van de buren. De bomen zijn 30 jaar geleden geplant. Nu is de stamomtrek ▒ 70 cm op 1 meter hoogte gemeten, de ruimte tussen de betonnen schutting en de stam v.d. boom is 18 cm. De nieuwe buurman wil op de perceelgrens een muur metselen van 5 meter hoog.
Lopen onze leilinden gevaar als er zo dichtbij gegraven worden? en mogen de buren graven ten koste van onze bomen? Heeft de leilinde een breed wortelgestel?
Antwoord:

Betonnen schuttingdelen zijn circa 5 cm dik, een steens muur circa 22 cm. als het hart van de muur op dezelfde plek komt te staan als het hart van de schutting nu, dan wordt er op 10 cm vanuit de boomstam gemetseld. De muur zal gefundeerd moeten worden. Een fundering is 2 tot 3x de breedte van de muur die erop moet komen te staan. Bij een hoogte van 5 meter lijkt me 3x de muurdikte verstandig. Dan moet er tot 10 cm onder de boomstam gegraven worden. Leilindes zijn in feite door snoei smaller en lager gehouden exemplaren van gewone lindenbomen. En, als u ze niet zou snoeien, zouden ze ook snel proberen hun normale habitus aan te nemen: die van een boom van 25 meter, met een 15 meter brede kroon. De kroonomvang bovengronds vormt een indicatie van de omvang van het wortelgestel ondergronds. Dat wortelgestel zal, omdat het niet jaarlijks gesnoeid wordt,  nog steeds proberen de omvang van die 25 meter hoge boom te bereiken. Omdat de bovengrondse delen gesnoeid worden zal het ondergrondse gedeelte wellicht iets kleiner zijn dan gezien de leeftijd van de bomen in ongesnoeide vorm te verwachten zou zijn, maar het is ongetwijfeld omvangrijk. Als de grondwaterspiegel diep zit, en de boom diep heeft kunnen wortelen, kunnen misschien de lager liggende wortels gespaard blijven. Wortelt de boom ondiep, dan zal door de aanleg van de fundering aan een zijde het wortelstelsel grotendeels verwijderd worden. Dat is niet alleen slecht voor de boom zelf, maar verstoort ook de verankering, waardoor de bomen kunnen omwaaien. Als u serieus wilt weten of de bomen enige overlevingskans hebben kunt u vragen of een deskundige ter plaatse een kijkje komt nemen. Een hovenier of boomchirurg bij u in de buurt kunt u vinden via de volgende websites: www.vhg.org, www.groenkeur.nl of www.exclusiefgeselecteerd.nl.

Overigens, als uw buren geen bezwaar hebben tegen de leilindes zo dicht bij de erfgrens, en u geen bezwaar hebt tegen een muur van 5 meter hoogte op de erfgrens, adviseer ik u beiden om deze overeenkomst schriftelijk vast te leggen, om voor uzelf en eventuele nieuwe bewoners van de woningen problemen te voorkomen. Wettelijk gezien gelden immers voor de muur een lagere maximum hoogte, evenals voor beplanting in een strook binnen 2 meter vanaf de erfgrens.

Volgens Artikel 5:49 BW kan de ene buur van de andere eisen dat de ander ermee instemt dat er op de erfgrens een scheidsmuur opgetrokken wordt van ten hoogste 2 meter. Hiervan kan worden afgeweken als u samen een andere maximiale hoogte bent overengekomen of als uw gemeente hieraan andere voorwaarden stelt, bijvoorbeeld rond tuinen voor de gevelrooilijn of om andere redenen. Veel gemeentes volgen hierbij de richtlijnen van het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM). U kunt online zelf al vast globaal checken of voor deze muur mogelijk een vergunning nodig is, via de website www.vrom.nl/bouwvergunningen_online.
In Artikel 5:42 BW wordt gesteld dat binnen een bepaalde afstand van een naburig erf geen bomen, heesters of heggen geplant mogen worden. Bomen moeten 2 meter uit de erfgrens met de buren staan, heesters en hagen 50 cm, de zogenaamde ‘verboden zone’. De plaatselijke overheid (gemeente) mag hier echter andere regels voor vaststellen.

 

 

Beantwoord door:
Mona Wiarda
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Tuin:
Biologisch Tuinieren
Bloemschikken
Bonsai
Fruitteelt
Groenten
Ontwerp, Aanleg & Onderhoud
Planten
Terrasverwarming
Tuinproducten
Vijvers
Volkstuinen


Gerelateerde vragen aan leilinde langs de schutting :

schutting plaatsen
      [Gesteld in Tuin]
2010-04-19 14:47:24
Gedeeltelijk slopen schutting
      [Gesteld in Tuin]
2009-06-04 11:10:50
prikkeldraad op schutting
      [Gesteld in Privacywetgeving]
2011-06-30 22:07:27
Verhoogde tuin van buren leunt aan mijn schutting!
      [Gesteld in Ruimtelijke ordening]
2008-03-30 16:47:09
Vraag over Mandeligheid Schutting.
      [Gesteld in Burenrecht advocaat]
2013-04-23 13:20:06

Gemiddelde score Tuin: 8.5 (927x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+