Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Vastgoed » Hypotheken
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Hypotheken en krijg online een antwoord van de specialist in Hypotheken

Zelf een vraag over Hypotheken? Klik hier.
Meer vragen over Hypotheken.
De huidige beheerder van de rubriek Hypotheken:
Naam: M. Maris
Bedrijf: Plusplanner
Reactiesnelheid: 69 uur
Waardering: 9.0 (van max. 10)
Meer informatie over M. Maris vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over HypothekenVragen over Hypotheken via RSS. Klik hier.
RSS over Hypotheken op jouw website?Vragen over Hypotheken op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over HypothekenVragen over Hypotheken via E-mail. Klik hier.

kan een naamswijziging op de hypotheek?

[Gesteld op: 29-07-2013]

Toelichting:
5 jaar geleden hebben mijn zusje, haar exman en ik 1 groot huis gekocht. Inmiddels zijn mijn zusje en haar ex gescheiden en heeft ze een nieuwe vriend. We zijn al anderhalf jaar bezig met van alles te regelen wb de hypotheek maar de abn amro maakt er steeds zo'n zooitje van en geven steeds andere informatie in de minimaal 8 gesprekken die we met ze gehad hebben. We hebben eigenlijk een hele simpele vraag, kan de naam van mijn exzwager van de akte af en die van mijn huidige zwager erop? De abn heeft al uitgerekend dat het financieel geen probleem moet zijn maar de ene adviseur zegt dat het niet kan en de andere adviseur dat het wel kan maar omdat onze huidige adviseur zegt dat het niet kan komen we niet verder, we zijn nu echt radeloos. Volgens ons moet het toch gewoon mogelijk zijn?
Antwoord:

Goedemiddag,

Uw wens is inderdaad heel simpel, maar met alle nieuwe hypotheekregels die per 1 januari van dit jaar gelden (en het overgangsregime) in de praktijk een stuk ingewikkelder te realiseren. 

De hypotheekrente op nieuwe leningen is vanaf die datum alleen nog maar aftrekbaar als er sprake is van een annuiteitenhypotheek. Als jullie 5 jaar geleden voor een volledige annuiteitenhypotheek hebben gekozen, is er geen enkel probleem. Dus dat zal wel niet.

Vervolgens gaat het er dus om in hoeverre het deel van de ex-partner gezien wordt als een nieuwe lening. Bij plaatsvervanging (ene poppetje van de hypotheek af, andere erbij) is er inderdaad sprake van een nieuwe eigendoms-verhouding en dus een nieuwe lening. Immers, de nieuwe partner neemt het eigendom van de oude over. De oude partner neemt zijn eigen woningschuld mee naar een eventuele andere woning. Over deze eigen woningschuld blijft de hypotheekrenteaftrek van toepassing, ongeacht de vorm van de hypotheek.

Als jullie (jij en je zusje) samen de hypotheek op jullie naam zouden kunnen dragen, zou door overdracht bij convenant (dat is opgesteld toen de relatie op zijn eind gelopen was) het eigendom van woning van haar ex-vriend, zonder betaling overgegaan op je zusje. Als dat convenant van voor 1 januari 2013 is, kan dan ook de oude hypotheek en daarmee het fiscale voordeel volledig aan je zusje worden overgedragen.

Als de scheiding is uitgesproken na 1 januari 2013 of kunnen jullie niet samen de hypotheek dragen, dan geldt dat de nieuwe partner een nieuwe lening aan moet gaan om het totaal mogelijk te kunnen maken. En een nieuwe lening moet annuitair worden afgelost om voor hypotheekrenteaftrek in aanmerking te blijven komen. Kortom, dan moet de hele hypotheekconstructie op de schop.

Daarbij komt dan ook nog dat banken steeds minder vrolijk worden van financieringen waarop meerdere familieleden meetekenen (ouders + kind of broers of zussen o.i.d.). ABN Amro is daar geen uitzondering in.

Echter, als jullie gezamelijke inkomen voldoende is om de bestaande schuld te kunnen dragen, moet ABN Amro daar uit kunnen komen. Zij hebben immers het risico al in de boeken staan en houden drie schuldenaren die zij kunnen aanspreken bij het niet betalen van de maandlasten. Voor hen veranderd er in die zin dus niets.

Ik vermoed wel dat er dan een omzetting van de hypotheek plaats moet vinden. Uiteraard ben ik bereid jullie daarbij te helpen (te adviseren en te bemiddelen bij de totstandkoming ervan). Voor de oversluiting van de hele hypotheek moet je echter wel rekening houden met kosten die tussen de €2.075 en €2.600 (afhankelijk van de af te nemen diensten) liggen.

Als je dat wil maak ik graag een afspraak met jullie om vrijblijvend kennis te maken en de details door te spreken. Willen jullie dat ook, bel dan even met 030-6062181 of stuur een e-mail met de contactgegevens aan info@plusplanner.nl.

Met vriendelijke groet,

Mark Maris, PlusPlanner
www.plusplanner.nl

 

Beantwoord door:
M. Maris
profielpagina


Gerelateerde vragen aan kan een naamswijziging op de hypotheek?:

Wat zijn de consequenties van een woning verhuren?
      [Gesteld in Belastingen-Overijssel]
2009-12-16 09:56:43
Hypotheel, belasting en scheiding duidelijk!!
      [Gesteld in Belastingen-Flevoland]
2010-06-29 12:30:50
Is dit wel een verstandig voorstel ?
      [Gesteld in Belastingen-Flevoland]
2010-12-29 12:59:58
Partner bijschrijven op hypotheek
      [Gesteld in Hypotheken-Noord Brabant]
2013-09-16 22:20:05
Overbruggingshypotheek zekerheden bank
      [Gesteld in Hypotheken]
2014-07-10 23:16:55

Gemiddelde score Hypotheken: 8.8 (89x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258136
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+