Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Vastgoed » Vastgoedverhuur
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Vastgoedverhuur en krijg online een antwoord van de specialist in Vastgoedverhuur

Zelf een vraag over Vastgoedverhuur? Klik hier.
Meer vragen over Vastgoedverhuur.
De huidige beheerder van de rubriek Vastgoedverhuur:
Naam: Han van Wieringen
Bedrijf: Beadcom
Reactiesnelheid: uur
Waardering: 0.0 (van max. 10)
Meer informatie over Han van Wieringen vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over VastgoedverhuurVragen over Vastgoedverhuur via RSS. Klik hier.
RSS over Vastgoedverhuur op jouw website?Vragen over Vastgoedverhuur op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over VastgoedverhuurVragen over Vastgoedverhuur via E-mail. Klik hier.

Bemiddelingskosten terecht?

[Gesteld op: 25-07-2013]

Toelichting:
Hallo,

Ik heb met een groep vrienden een huis gehuurd zojuist.

Er is een woningcorporatie en een makelaar, en ik was eerst in de veronderstelling dat de makelaar handelt als tussenpersoon tussen mij en de woningcorporatie. Echter heb ik in tussen begrepen dat de makelaar deze woning zelf huurt van de corporatie en weer verhuurt aan ons.
Wel hebben ze voor het verhuren van het huis een mooie 1210 euro aan bemiddelingskosten gerekend die ik al een tijdje geleden betaald heb. Echter als ik een contract aanga met de makelaar (waar de makelaar vermoedelijk aan verdient) ipv met de corporatie, betekend dat niet dat er geen bemiddeling heeft plaatsgevonden?
De makelaar handelt namelijk in eigen belang, niet in het onze...

Klopt het wat ik zeg? Zou ik mijn geld kunnen terug krijgen? Wel is het natuurlijk belangrijk een goede relatie te houden met mijn makelaar aangezien deze ook onze huisbaas is...

Bedankt voor uw reactie!
Antwoord:

Jammer te lezen dat deze makelaar de (al zo slechte) naam van de makelaars als groep, aantast. Ik vraag me af of deze een echte makelaar is (NVM) want het volgende is aan de hand:

U bent onderhuurder geworden van een corporatiewoning die mogelijk bedoeld is voor een doelgroep met een laag inkomen, een sociale huurwoning. Ik schrijf mogelijk want de woning kan ook in de vrije sector vallen. Wat niets afdoet aan het feit dat corporatiewoningen niet onderverhuurd mogen worden (tenzij toestemming van de corporatie onder strikte voorwaarden).

Uw verhuurder handelt met een corporatiewoning en dat mag niet. De verhuurder (ik noem hem bewust geen makelaar) strijkt waarschijnlijk veel extra huurpenningen op en verdient ook nog een courtage. Die courtage is ook erg vreemd zoals u al aankaart, hij is geen bemiddelaar maar wil wel bemiddelingskosten. U bent op het verkeerde been gezet.

Juridisch gezien (via derden) verwacht ik niet dat u veel kans maakt om de courtage terug te krijgen want u zwengelt bovenstaande situatie aan. U had dit immers kunnen zien ten tijde van het tekenen van de huurovereenkomst dat er iets niet in de haak is. Daar ligt een stukje verantwoordelijkheid van u. U kunt het aankaarten bij de verhuurder, maar die zal u verwijten dat u eerder heeft toegestemd. En wellicht voor u 10 anderen?

Ik ken uw achtergrond niet maar als ik het invul, ben u student in de grote stad en heeft u weinig zicht gehad op een betaalbare woning. Vandaar dat u deze gelegenheid heeft aangegrepen. Dat is begrijpelijk want de studentenwoningen liggen niet voor het oprapen. Ik adviseer u zich af te vragen of deze situatie voor u wenselijk is, u heeft weinig rechten en betaalt de hoofdprijs en u zit in een kwetsbare situatie als het gaat om klachten (van buren), onderhoud en gebreken (lost uw verhuurder dat op of de corporatie). Tot slot werkt u mee aan iets wat in ieder geval ethisch niet juist is. Of u iets wilt met de ethiek, is aan u.

 
Reactie vraagsteller:
Bedankt voor uw snelle reactie!

Uw vermoeden is correct, we zijn een groep studenten en betalen niet veel voor een grote woning in het centrum van de stad.
Ook is de "makelaar" geen lid van NVM, al noemen ze zichzelf duidelijk makelaar.

Inderdaad had ik dit alles eerder kunnen aankaarten, de rede om toch te tekenen is haast en weinig andere mogelijkheden (er is niemand die een 'groot' huis wil verhuren aan een groep studenten, zelfs wanneer ouders met vaste banen garant staan)
Ik hoop dat buiten het papierwerk onze verhuurder prettig met ons om gaat, dan is het het allemaal waard geweest... Jammer dat er niet wat aan te doen is door ons!

Is er een betaalbare route voor het vinden van een studentenhuis die dit soort problemen kan voorkomen?
 
Antwoord Beheerder:

Uit  ervaring (vroeger als student en later als opdrachtnemer/-gever) weet ik dat je als student nauwelijks goede woonruimte kunt krijgen, dat verhuurders afschrikken bij meerdere huurders anders dan mensen die een gezamenlijk huishouden voeren, en dat werkt dit soort situaties in de hand. Ik ken eigenlijk geen goede routes voor studenten. Ik ken wel DUWO (van naam), een corporatie die als core business studenten huisvest. In Amsterdam zijn wel veel containerwoningen voor studenten gerealiseerd maar of dat in andere grote steden ook zo is. Deze ontwikkelingen heb ik niet zo bijgehouden.

Succes (en veel studieplezier!)

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Vastgoedverhuur:
HuizenStudentenkamersVakantiewoningen


Gerelateerde vragen aan Bemiddelingskosten terecht?:

werkt geslachtsverandering van meisje naar jongen
      [Gesteld in Genderdysforie]
2015-02-04 00:03:57
Registratiekosten+incasso Intrum Justitia
      [Gesteld in Incasso]
2009-11-18 17:08:53
Erfenis Kinderen bij gestorven Oma en zoon
      [Gesteld in Notaris-Limburg]
2010-08-02 12:14:01
rol christendom in eerste feministische golf
      [Gesteld in Christendom]
2010-11-19 16:40:59
VVE en gewoonterecht na 7 jaar gedogen
      [Gesteld in Tuin]
2012-06-22 14:14:38

Gemiddelde score Vastgoedverhuur: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+