Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Bedrijfsformules
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Bedrijfsformules en krijg online een antwoord van de specialist in Bedrijfsformules

Zelf een vraag over Bedrijfsformules? Klik hier.
Meer vragen over Bedrijfsformules.
De huidige beheerder van de rubriek Bedrijfsformules:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over BedrijfsformulesVragen over Bedrijfsformules via RSS. Klik hier.
RSS over Bedrijfsformules op jouw website?Vragen over Bedrijfsformules op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over BedrijfsformulesVragen over Bedrijfsformules via E-mail. Klik hier.

aandachtspunten voor stichting oprichten

[Gesteld op: 23-07-2013]

Toelichting:
ik onderzoek de mogelijkheden voor het oprichten van een stichting waarin ik geld wil beheren dat via crowdfunding binnenkomt voor culturele instellingen. (stichting derdengeld beheer?)
Wat zijn hierbij aandachtspunten? Zijn hier eventueel vergunningen of licenties van de AFM voor nodig? moet ik een ANBI instelling zijn?

Daarnaast zat ik ook met de vraag hoe het zit met salaris. een oprichter van de stichting kan wel vergoeding krijgen voor werkzaamheden, maar voorzitter, vice-voorzitter en penningmeester niet?

Graag zie ik uw antwoord tegemoet en bedank ik u alvast voor de genomen moeite.

Met vriendelijke groet,

JvB
Antwoord:

Crowdfunding is een alternatieve wijze om een project te financieren, waarbij een aantal kleine investeerders een bepaald bedrag inleggen. U wilt via deze wijze geld voor culturele instellingen verkrjgen. Maar hoe wilt u dan de investeerders overtuigen? Krijgen zij een bepaalde rentevergoeding? En wanneer en hoe krijgen zij de investering weer terug?
Dan zou uw stichting dus geld moeten verdienen, maar hoe wilt u geld verdienen met culturele instellingen? Als deze geld nodig hebben, dan zijn er diverse subsidiepotjes voor, daar hebben zij uw stichting niet voor nodig.
Ik denk dus niet dat uw plan kans van slagen heeft, of u moet via crowdfunding geen investeerders willen bereiken, maar mensen die een donatie willen doen.  Maar dat is niet slim, want giften zijn alleen aftrekbaar als de ontvanger een ANBI-erkenning heeft.

Ik begrijp uw plan wellicht niet goed, en dat betekent dat ik ook onvoldoende antwoord kan geven. Ik ermoed dat u geen AFM-vergunning nodig heeft, maar voor de 100 % zekerheid kan u deze vraag beter aan AFM voorleggen.

Wat het salaris betreft: inderdaad mogen de bestuurders geen salaris ontvangen, maar wel een geringe vergoeding voor het bijwonen van vergaderingen. De oprichter vervult na de oprichting van de stichting geen functie meer; hij kan ook bestuurder worden, en dan geen salaris ontvangen, of hij treed in loondienst van de stichting als directeur. Maar dan moet hij uiteraard met het bestuur tot overeenstemming komen over de arbeidsvoorwaarden. Hij kan worden aangesteld door het bestuur, maar ook weer worden ontslagen.

 
Reactie vraagsteller:
Ik heb inderdaad mijn vraag niet goed omschreven. Mijn excuus.

Momenteel ben ik bezig met de ontwikkeling van mijn eigen crowdfundingplatform gericht op de culturele sector van regio Rotterdam. Het geld dat de verschillende investeerders betalen om een specifiek cultureel project te steunen moet uiteraard goed beheerd worden.
Hier had ik een online payment provider voor benaderd (Stichting derdengeld Buckaroo), maar besloot op de valreep aansluitingskosten van €10.000 te rekenen. Zodoende ben ik de mogelijkheid aan het onderzoeken om deze gelden zelf te beheren.
Na overleg met de bedrijfsadviseur van mijn bank kwamen wij tot de conclusie dat dit het beste niet in de eigen onderneming gedaan kan worden, maar een stichting een betere rechtsvorm is. Zoals u eerder al aangaf i.v.m. de ANBI-erkenning en de fiscale voordelen voor investeerder.

De vorm van investering via mijn platform is overigens op basis van donaties en giften. Voor de investering ontvangt de investeerder een zogenaamde tegenprestatie. Dit is meer een zoethoudertje want de waarde van deze tegenprestatie mag niet meer dan 15% van de investering vertegenwoordigen.
Het betreft hier dus geen investering met rente vergoeding.

Ik hoop dat deze reactie u voldoende achtergrond informatie verschaft om uw antwoord op mijn eerdere vragen aan te vullen.

Bij voorbaat dank!
 
Antwoord Beheerder:

Met deze aanvullende reactie wordt het mij wel iets duidelijker, maar ik plaats nog steeds mijn vraagtekens. U noemt het crowdfunding, maar dat is het per definitie niet als het u juist gaat om het verkrijgen van donaties en giften. Crowdfunding is voor het verkrijgen van financiering van investeringen, en daar is bij u geen sprake van. In plaats daarvan gaat u geld inzamelen.

Maar dat maakt het wel eenvoudiger; u heeft dan ook niets te maken met een stichting beheer derdengelden o.i.d., en de link met Buckaroo is ook niet nodig. Richt een goed-doel-stichting op, gericht op culturele instellingen in Rotterdan. Vraag vervolgens de ANBI-verklaring aan. Daarna kunt u beginnen met inzamelen.

Succes!

Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Bedrijfsformules:
AlliantiesFranchisingMulti-level-marketing


Gerelateerde vragen aan aandachtspunten voor stichting oprichten:

Stichting met goede doelen en fondsverwerving
      [Gesteld in Zakelijke Dienstverlening]
2014-04-02 23:55:57
Oprichten stichting
      [Gesteld in Bedrijfsformules]
2009-04-24 18:08:15
onroerend goed van een stichting
      [Gesteld in Bedrijfsformules]
2010-04-02 13:26:48
Vragen over oprichten stichting
      [Gesteld in Bedrijfsformules]
2009-09-21 12:51:25
Beheersstichting met stichtingen eronder
      [Gesteld in Bedrijfsformules]
2013-09-30 08:31:23

Gemiddelde score Bedrijfsformules: 8.3 (618x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+