Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Huisdieren » Honden » Hondengedrag
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Hondengedrag en krijg online een antwoord van de specialist in Hondengedrag

Zelf een vraag over Hondengedrag? Klik hier.
Meer vragen over Hondengedrag.
De huidige beheerder van de rubriek Hondengedrag:
Naam: Elaine
Bedrijf: 4footers for 2footers
Reactiesnelheid: 9 uur
Waardering: 8.1 (van max. 10)
Meer informatie over Elaine vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over HondengedragVragen over Hondengedrag via RSS. Klik hier.
RSS over Hondengedrag op jouw website?Vragen over Hondengedrag op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over HondengedragVragen over Hondengedrag via E-mail. Klik hier.

Teckel blaft en wil bijten tijdens uitlaten

[Gesteld op: 07-07-2013]

Toelichting:
Onze ruwharige teckel van 1 jaar en 2 maanden begint zich tijdens het uitlaten steeds agressiever naar andere honden te gedragen. Hij begint agressief te blaffen en wil dan de betreffende hond ook echt bijten. Hij deed het eerst alleen bij grote zwarte labradors en bernasinnehonden. Maar begint nu ook al bij andere soorten en ook kleinere. Hij ging nu zelfs een boomer teefje afsnauwen en wilde bijten tijdens het spelen met nog 2 terriŰr hondjes erbij. Het boomer hondje was daarvoor nooit een probleem, ze gingen vaak samen spelen of samen zelfs wel wandelen. Onze hond is een reu, Zou castratie hierbij helpen?
Hij ging tot voor kort eigenlijk voor alle honden op de rug liggen en vond iedere hond interessant. Wel liep ik met hem als pup langs een huis waar een herdershond altijd blafte en waar hij angstig op reAgeerde, sindsdien reageert hij dus ook agressief op herdershonden. Tot nog toe reageert hij niet op bruine labradors. Voor ons gezin is hij heel lief en wil graag aangehaald worden. Hij ligt op de bank, maar gaat wel als laatste door de deur en krijgt als laatste eten. Hij blaft ook naar een fiets die op straat staat of naar nieuwe attributen of bepaalde mensen. Wat mij verontrust is dat als hij dit blaf gedrag vertoont niet te corrigeren is, hijnluistert absoluut niet bij een tik in zijn zij of als ik hem op zijn rug leg. Ook omdraaien en weglopen van de hond en wachten tot hij rustig wordt helpt niet en daarna belonen. Het lijkt of doet hij alles vanwege onzekerheid en angst of is het toch dominantie
Antwoord:

Angstagressie:

Angstagressie komt erg veel voor, de hond toont deze agressie als hij zich op een of andere manier bedreigd voelt. Deze angst kan veroorzaakt zijn door slechte ervaringen in het verleden, maar ook doordat de hond er in het verleden ergens niet of onvoldoende mee in aanraking is geweest.

Komt de hond in een angstige situatie terecht, dan zal hij als eerste er voor kiezen deze situatie te ontvluchten, maar kan hij niet vluchten omdat hij bijvoorbeeld aangelijnd of opgesloten is, dan heeft hij alleen nog maar de mogelijkheid de veroorzaker van zijn angst proberen te verjagen met agressie. Vaak toont de hond vooraf kalmerende signalen (zie communicatie). De angstagressieve hond probeert te imponeren door te grommen en zijn tanden te laten zien, vaak zet hij zijn haren ook nog overeind om groter te lijken, maar aan zijn lichaamshouding is te zien dat hij zich onzeker voelt. Angstagressie is te herkennen aan de lage, onzekere houding van de hond. Hij heeft de oren naar achteren, staart laag of zelfs tussen de benen, de hond staat niet recht op de poten en de hond laat niet de voortanden zien maar hoofdzakelijk de kiezen. Een eventuele beet wordt zo snel mogelijk gedaan, de hond grijpt naar het dichtstbijzijnde lichaamsdeel en houdt niet vast maar trekt zich meteen terug.

Het is logisch dat als men een angstige hond afstraft, de angst zal verergeren en dat men zo de agressie niet zal stoppen. Toch gebeurt dit helaas maar al te vaak, zelfs door zichzelf deskundig noemende hondenkenners. Dit onder het motto: “ik laat me zo maar niet bijten”. Vaak wordt elke vorm van agressie als dominant beschouwd, terwijl dit niet zo vaak voorkomt als wordt verondersteld.

Men kan het beste toenadering zoeken met een angst-agressieve hond door een lage houding aan te nemen en de hond niet aan te kijken. Probeer de kalmerende signalen zoals bij communicatie is beschreven na te bootsen. Als men de hond aan moet lijnen, doe dit dan onderhands.

Angst kan verschillende oorzaken hebben, probeer de hond stapsgewijs te laten wennen aan angstige zaken, desnoods met behulp van een gedragstherapeut.Ik hoop dat u iets aan deze informatie heeft, mvg elaine

Beantwoord door:
elaine
profielpagina


Gerelateerde vragen aan Teckel blaft en wil bijten tijdens uitlaten:

Ik heb een maltezer die erg veel blaft
      [Gesteld in Honden]
2008-09-29 22:28:14
Onze pup blijft het gevecht maar aangaan.
      [Gesteld in Honden]
2009-05-29 11:46:13
Hoe leer ik 't bijten van duitse herder af
      [Gesteld in Hondengedrag]
2010-06-16 22:09:11
angstige hond hapt in been bij vreemde..
      [Gesteld in Hondengedrag]
2010-07-14 16:09:35
Gedrag van de calvalier king chales spandiel van 1
      [Gesteld in Hondengedrag]
2012-01-26 11:32:53

Gemiddelde score Hondengedrag: 8.3 (3198x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+