Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » NLP
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek NLP en krijg online een antwoord van de specialist in NLP

Zelf een vraag over NLP? Klik hier.
Meer vragen over NLP.
De huidige beheerder van de rubriek NLP:
Naam: Hans Dalhuijsen
Bedrijf: Institute of social engineering
Reactiesnelheid: 88 uur
Waardering: 8.8 (van max. 10)
Meer informatie over Hans Dalhuijsen vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over NLPVragen over NLP via RSS. Klik hier.
RSS over NLP op jouw website?Vragen over NLP op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over NLPVragen over NLP via E-mail. Klik hier.

Trouwen of niet

[Gesteld op: 03-07-2013]

Toelichting:
Ik, 52 jaar gescheiden, wil graag met mijn vriend gaan trouwen. Mijn zonen (27, 26, 25 en 19 jaar) zijn niet blij met mijn keuze want ik ga mijn baan en huis opzeggen. Oudste en jongste zoon wonen nog bij mij en moeten dan op zichzelf gaan wonen. Zij mogen mijn vriend niet. Zij vinden het prima bij mij thuis. Ik wil met mijn vriend trouwen en bij hem gaan inwonen en verder gaan met mijn leven. Nu zitten we in een onprettige situatie, waar ik alleen maar ongelukkig van word. Ik kan van mijn kinderen niet eisen dat zij mijn partner mogen, maar ieder andere man zal bij hun in ongenade vallen.
Antwoord:
Geachte vragenstelster,

U verzorgt uw kinderen en het voelt voor u niet goed hen ‘in de steek te laten’.
De blokkerende norm in uw hoofd luidt ongeveer: ‘Als u uw eigen weg gaat, laat u uw kinderen in de steek’ en dat kan niet op straffe van . . .
Resultaat: u doet niets en uw ongenoegen duurt voort, waardoor uw kinderen en uw vriend ook chagrijnig worden. Gaat u hiermee door, dan verdwijnen uw kinderen door uw ongenoegen tenslotte met ruzie uit uw leven, terwijl u ook uw vriend kwijtraakt, want die wil uiteraard geen vrouw die zich gedraagt als een nukkig, ontevreden en afhankelijk kind.

Uw situatie is een typisch voorbeeld van wat in NLP heet een negatief dilemma: u hebt de keuze uit slechts twee mogelijkheden. Meestal zijn beiden ‘bedacht’ met onze bewuste cognitieve hersenen, zij het op zeer jonge leeftijd. Dit soort dilemma’s komt vooral voor in situaties waarin afhankelijkheid een grote rol speelt. Mensen achten zich dan verantwoordelijk voor het welzijn van de ander en vice versa.

De sleutel voor de oplossing van uw negatieve dilemma zit allereerst in het veranderen van betekenis van de onderdelen daarvan. Met NLP kun je de onder meer de volgende alternatieven voor uw situatie vinden:

Uw kinderen leven als een vorst bij u thuis en stellen uw verzorging uiteraard zeer op prijs. Zij zullen er uiteraard alles aan doen om dat zo te houden. Hun bezwaren zijn die van een werkgever tegenover een huishoudster die ontslag wil nemen terwijl ze niet weten waar ze een nieuwe kunnen vinden. Bent u al zover gegroeid dat u al op gelijke hoogte naast uw kinderen mag staan?

Gaat u door met uw huidige situatie dan schaadt u daarmee uw kinderen. U bezorgt ze een sociaal nadeel (niet verantwoordelijk kunnen zijn) waar ze hun hele leven last van zullen hebben.
Ook schaadt u uzelf. U blokkeert ook voor uzelf de deur naar een nieuwe, leerzame en vreugdevolle levensfase.

De oplossing binnen uw dilemma: Als u gewoon uw eigen leven oppakt en uw nieuwe relatie aangaat, kiest u ervoor uw kinderen eindelijk datgene in hun leven zelf op te pakken, dat ze al jaren zelf hadden moeten doen: zelfstandig leven. U helpt hen ermee en bespaart hen een hoop ellende in hun toekomstige relaties.
En tenslotte: uw vriend zal het ook wel op prijs stellen wanneer u voor hem kiest en met hem meegaat.

NLP tip voordat u gaat trouwen: Kijk eens naar het dilemma op zich. Uw onderliggende probleem is niet de inhoud, maar het feit dat u dit soort vragen via dilemma’s beantwoordt.
En dat is na uw keuze in dit dilemma, nog steeds aanwezig.

Ga voor uzelf eens na of uw relatie met uw vriend op dezelfde afhankelijkheidspatronen en dienstbaarheid steunt, die de relatie met uw kinderen beheersen. Is dit het geval, dan kan dat ertoe leiden dat u na het sluiten van uw nieuwe contract, uw kinderen alleen maar heeft ingeruild voor een ander. Gevolg zal dan zijn dat uw huidige gevoel van vastzitten alleen maar gekoppeld wordt aan een andere persoon/relatie, zodat u met uw huwelijk uw eigen ontwikkeling voor een nog langere periode blokkeert. Uw relatie zal dan vanaf die dag geheel anders en minder leuk worden dan u zich nu voorstelt.

Oefening: maak een filmpje in uw hoofd van uw huwelijk en de start van uw nieuwe leven daarna. Speel de film eerst af vanuit de positie van toeschouwer: Zie uzelf als speler in deze film.
Spoel dan de film terug naar het begin en stap in uzelf als speler. Beleef de film nu vanuit uzelf, alsof u er zelf in zit. Nu kunt u de gevoelens en emoties ervaren die voor u zijn verbonden aan deze stap.
Geeft u dit niet een 100% goed gevoel in uw lichaam, dan klopt er iets niet. Dan zou ik wachten tot u weet wat dit hikje u wil zeggen.

In de praktijk betekent dit: verbrand uw schepen niet achter u. Ga desnoods steeds langere perioden bij hem wonen terwijl u een afnemend toezicht houdt op uw kinderen in uw eigen huis, waar u hen kunt leren zelfstandig een huishouding te voeren.
U houdt zo uw eigen plek en kunt ervaren hoe een 24/7 relatie met uw nieuwe vriend in de praktijk is. Voelt dit niet goed, dan kunt u terug naar uw huidige situatie en eerst uw afhankelijkheidspatronen uit uw vorige relatie(s) omzetten, voordat u zich in een nieuwe situatie met hem vastlegt.
Daarbij kan een goede NLP coach of trainer u eventueel wel helpen. Wilt u hierover meer weten, dan kunt u ook met mij contact opnemen.

Ik hoop uw vraag hiermee voldoende te hebben beantwoord.

Met vriendelijke groet,

Hans Dalhuijsen
 
Reactie vraagsteller:
Geachte heer Dalhuijsen, dank voor uw (nuchtere) antwoord. Ik als moeder zijnde bekijk de situatie met emotie, met als gevolg dat ik vaak emotioneel reageer, want welke moeder stuurt haar kinderen de deur uit. Uit uw reactie weet ik nu dat ik ook recht heb op een eigen leven met mijn vriend. Ik werk full-time, de weekends ben ik bij mijn vriend en de vacanties brengen wij ook vaak samen door. Hij is met pre-pensioen en wilt met mij trouwen om samen verder te gaan, omdat we dan in een andere stad gaan wonen moet ik mijn baan opzeggen want dagelijks 3 uur heen-en-weer reizen voor mijn werk is mij te zwaar. Ook hier spelen de emoties op want wat gaat er gebeuren als mijn partner vroeg komt te overlijden? Dan heb ik geen inkomen.
met vriendelijke groet
 
Antwoord Beheerder:
Geachte vragenstelster,

Mijn dank voor uw reactie. Inderdaad het leven is vol onzekerheden, die ook met emoties gepaard gaan. Ieder mens is hierin uniek. Het opgeven van essentiële zaken als uw eigen plek en uw eigen baan maakt u behoorlijk afhankelijk van uw partner, terwijl u dat nu uiteraard niet bent. De voorliggende stap is voor u een vorm van uw schepen achter u verbranden.
Zuiver zakelijk gezien kunt u natuurlijk de nadelige gevolgen van het wegvallen van uw partner/echtgenoot  (deels) opvangen door het afsluiten van een verzekering op het orverlijden van uw man. Voorts zou ik in uw geval zorgen voor een goed testament, waardoor u in geval van een huwelijk in die situatie verzorgd achterblijft. Zoals u weet kunt u dan doorgaans niet op uw kinderen terugvallen.

Echter de emotionele en voelaspecten zijn voor een relatie veel belangrijker. Immers uw beider doel is, dat uw nieuwe relatievorm voor u beiden minstens zo fijn zal zijn als uw huidige omgang. En het volledig gaan samenwonen zal uw relatie ook inhoudelijk gaan beïnvloeden.  Vanuit Interculturele NLP hierover nog het volgende:
Wanneer u 24/7 bij elkaar zult zijn, zullen ook andere interactiepatronen gaan ontstaan, naast maar vaak ook in plaats van die welke nu in uw relatie dominant zijn. Dat komt doordat u in de samenwoon situatie een team vormt, waarin ‘roloffers’ ontstaan ten opzichte van uw normale manier van doen en zijn.
Wilt u meer zekerheid over de vorm, kwaliteit en inhoud van uw relatie bij volledig samenwonen, dan kan ik desgewenst een relatie analyse voor u beiden verzorgen. Daarmee krijgt u met behulp van patronen uit de Interculturele NLP onder meer inzicht in hoe u bij elkaar past, de interactie patronen die zullen ontstaan wanneer u 24/7 bij elkaar bent en welke persoonlijke ontwikkelingen en behoeftes dan over en weer worden gestimuleerd en/of geblokkeerd. Dit geeft niet alleen inzicht en houvast voor hoe het nu zal gaan, maar ook hoe de relatie en ‘het team’ zich zal ontwikkelen in uw beider toekomst. Voor meer informatie hierover kunt u contact met mij opnemen.

Ik wens u veel sterkte toe bij uw uitdagende nieuwe toekomst.

Met vriendelijke groet,

Hans Dalhuijsen
Beantwoord door:
Hans Dalhuijsen
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek NLP:
NLP Therapie


Gerelateerde vragen aan Trouwen of niet:

Is ieder beschermingsbewind/kantoor anders?
      [Gesteld in Bewindvoering]
2016-05-09 11:22:49
Gesprekken met mijn 'crush' lopen snel vast.
      [Gesteld in Pubers]
2007-10-07 10:57:05
Erectieproblemen op 17?
      [Gesteld in Seksualiteit]
2007-10-14 01:02:49
trouwen tijdens schulsanering
      [Gesteld in Bewindvoering]
2008-04-21 09:14:50
Minnelijk traject <-> trouwen?
      [Gesteld in minnelijk traject]
2011-01-12 12:44:32

Gemiddelde score NLP: 8.8 (165x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+