Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Zakelijke Dienstverlening
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Zakelijke Dienstverlening en krijg online een antwoord van de specialist in Zakelijke Dienstverlening

Zelf een vraag over Zakelijke Dienstverlening? Klik hier.
Meer vragen over Zakelijke Dienstverlening.
De huidige beheerder van de rubriek Zakelijke Dienstverlening:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Zakelijke DienstverleningVragen over Zakelijke Dienstverlening via RSS. Klik hier.
RSS over Zakelijke Dienstverlening op jouw website?Vragen over Zakelijke Dienstverlening op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Zakelijke DienstverleningVragen over Zakelijke Dienstverlening via E-mail. Klik hier.

Arbeids vergoeding in VOF bij verkoop, opheffing

[Gesteld op: 03-07-2013]

Toelichting:
Geachte , Ik heb samen met iemand een VOF deze bestaat al ruim 10 jaar, de verdeling is 50% - 50% en heeft nog geen winst gemaakt. De Vof heeft een vliegtuig ontwikkeld inclusief alle productie middelen om dit vliegtuig in productie te kunnen nemen. Mijn partner heeft voor 98% de financering gedaan, en ik voor 98% de arbeid. Nu is er intresse getoond vanuit het buitenland om het vliegtuig en alle productie middelen incl. het intelectuele recht te kopen van de VOF. De partner wil natuurlijk zijn geinvesteerde geld terug. Hoe krijg ik mijn arbeidsvergoeding terug?
als het vliegtuig daadwerkelijk verkocht wordt?
Alvast bedankt voor uw antwoord.
Antwoord:

Bij de start van de VOF bent u overeengekomen wat ieders inbreng is, en dat alle resultaten voor 50 % zullen worden gedeeld. U heeft dus tien jaar lang 50 % van het verlies genomen, en dit bij uw aangifte inkomstenbelasting afgetrokken.
Pas nu, nu er winst dreigt te worden gemaakt, denkt u na over een andere winstverdeling? Dat kan alleen als u het gezamenlijk eens bent over deze nieuwe methode. Zo niet, dan moet toch alles 50-50 worden verdeeld.

In uw geval, waarbij een partner geld inbrengt en de andere partner arbeid, zou het logisch zijn geweest om vanaf het begin al de volgende winstverdeling af te spreken:
Van de winst wordt eerst afgetrokken een bepaald percentage van ieders ingebracht kapitaal, als rentevergoeding. Vervolgens krijgt ieder een bepaald bedrag als arbeidsvergoeding. Wat dan overblijft wordt 50-50 verdeeld.

Ook in een verliessituatie kan dit als zodanig worden uitgevoerd, waardoor het verlies dus niet 50-50 wordt verdeeld.
In uw geval is de vraag nu: is er toendertijd een VOF-contract opgesteld, en is hier een winstverdeling in opgenomen? Zo ja, dan moet deze worden gevolgd, tenzij onderling afspraken over een nieuwe winstverdeling worden gemaakt. U zal hierover dus met uw partner moeten overleggen.

 
Reactie vraagsteller:
Dank u voor uw reactie, gaarne wil ik hierop reageren en wat verduidelijken. Ik heb nooit iets (kunnen) aftrekken bij mijn angifte inkomsten belasting volgens mijn acountant. Ik denk ook niet na over een andere winstverdeling, 50 / 50 is prima. Er is destijds in het VOF contract inderdaad een winstverdeling opgenomen zoals u schetst, over de winstverdeling is ook afgesproken dat er de eerste drie jaar geen arbeidsvergoeding genoten zal worden, na deze periode kunnen de vennoten in onderling overleg ten laste van de winst een vergoeding toekennen voor de verrichte werkzaamheden. Omdat er nooit winst werd gemaakt was er ook niets te verdelen en was er dus ook geen overleg over. Ik heb echter wel altijd mijn uren bijgehouden en mijn mede vennoot hiervan op de hoogte gebracht. Ook weet hij dat dit mijn "investering" is in de VOF. Echter er is niets van een schriftelijke overeenkomst of zoiets. Ik zou graag weten of en zo ja hoe ik dit formeel moet vastleggen. Alvast bedankt voor uw reactie.
 
Antwoord Beheerder:

Als in het verleden is afgesproken dat u recht heeft op een arbeidsvergoeding als onderdeel van de winstverdeling, dan had dit ook moeten worden uitgevoerd. Uw stelling dat er nooit wat was te verdelen omdat er geen winst is gemaakt is incorrect; ook een verlies kan (en moet) worden verdeeld over de vennoten.
Als voorbeeld: stel er is een verlies van 10.000.
Daarop komt in mindering een arbeidsvergoeding van stel 20.000 en een rentevergoeding voor het kapitaal van uw partner van stel 6.000.
Dan blijft er na aftrek hiervan dus een verlies over van € 36.000, dat als restpost 50-50 wordt verdeeld.
U krijgt hiervan dus 50 % van - 36.000 = - 18.000. Als dit wordt opgeteld bij uw arbeidsvergoeding van 20.000 krijgt u dus een winstaandeel van 2.000 positief.

Uw partner krijgt de andere 50 % van - 36.000 = - 18.000, en hij krijgt zijn rente van 6.000, wat per saldo een winstaandeel geeft van 12.000 negatief.

Conclusie: het verleis van 10.000 wordt niet 50-50 verdeeld, maar u krijgt 2.000 positief, en uw partner 12.000 negatief. Op deze manier had dit steeds in de jaarrekening moeten worden verwerkt, aangezien u deze winstverdeling heeft afgesproken. Als uw partner bevestigt dat dit zo is afgesproken, dan moet u uw accountant vragen dit als zodanig aan te passen. Als de afgesproken winstverdeling niet op papier vastligt, is het raadzaam dit alsnog te doen. Niet verplicht, maar wel raadzaam.

Tot slot: u noemt dat u in het verleden nooits iets heeft kunnen aftrekken bij uw aangifte inkomstenbelasting, maar ik plaats daar vraagtekens bij. Als de Belastingdienst de VOF heeft erkend als onderneming, dan moet u altijd het resultaat uit de onderneming verwerken in de IB-aangifte, of dit nu positief of negatief is. Ik raad u zeker aan hier navraag naar te doen, zeker omdat u nu een winstaandeel dreigt te ontvangen, waar zeer waarschijnlijk belasting over is verschuldigd. IK vraag mij dus af of de verliezen uit het verleden terecht niet zijn afgetrokken.

Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Zakelijke Dienstverlening:
Administratieve Diensten
Bedrijfsautomatisering
Bedrijfsfusie
Bedrijfsoverdracht
Bedrijfsovername
Bedrijfstransacties
Bedrijfsverhuizing
Bedrijfsvoering
Conflictbemiddeling
Cursussen & Opleidingen
Debiteurenbeheer
Entertainment
Evenementenorganisatie
Financieel
Flora & Fauna
Fusies & Overnames
Gezondheidszorg
Juridisch
Juridische Splitsingen
Kinderopvang
Marketing
Mediation
Ondernemingsrecht
Onroerend Goed
Ontwerp
Secretarieel
Trainingsacteurs
Vennootschapsstructuren
Vertalen


Gerelateerde vragen aan Arbeids vergoeding in VOF bij verkoop, opheffing:

geldt het recht van voorkoop bij bouwgrond
      [Gesteld in Notaris-Belgie]
2008-09-29 18:37:27
Mag een foto ongevraagd gepubliceerd worden?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-10 16:44:04
portretrecht ja of nee?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-19 16:48:08
geen kinderopvangtoeslag door vrijwilligerswerk
      [Gesteld in Belastingen-Zeeland]
2012-01-20 15:38:02
hulpverlener haakt af
      [Gesteld in schuldadvies & schuldbegeleiding]
2012-08-30 11:14:07

Gemiddelde score Zakelijke Dienstverlening: 9.0 (900x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+