Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Recht » Erfrecht
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Erfrecht en krijg online een antwoord van de specialist in Erfrecht

Zelf een vraag over Erfrecht? Klik hier.
Meer vragen over Erfrecht.
De huidige beheerder van de rubriek Erfrecht:
Naam: Lydia de Hoogh RB
Bedrijf: Administratiekantoor accurate 4 u
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 8.1 (van max. 10)
Meer informatie over Lydia de Hoogh RB vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over ErfrechtVragen over Erfrecht via RSS. Klik hier.
RSS over Erfrecht op jouw website?Vragen over Erfrecht op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over ErfrechtVragen over Erfrecht via E-mail. Klik hier.

Wat gaat voor, schenking of een legitieme portie?

[Gesteld op: 13-06-2013]

Toelichting:
Mijn moeder laat bij haar overlijden ca. € 15.000 na. Bij testament heeft ze voor € 9.000 geschonken aan goede doelen en (inmiddels overleden) familieleden. Ze heeft verder haar drie zonen benoemd tot erfgenamen waarvan de oudste zoon (moeders lieveling) als executeur is aangewezen. (Vader is reeds enige jaren geleden overleden.)
Ze heeft vrijwel geen overlijdensverzekering, zodat het overgrote deel van de uitvaartkosten ook uit de nalatenschap moeten worden bekostigd. Mijn broer stelt dat hij als eerste alle schenkingen zal uitbetalen en vervolgens de uitvaartkosten en andere bijkomende kosten. Indien de totale betalingen het beschikbare bedrag zal overschrijden zal er door de erfgenamen moeten worden bijbetaald.
Als we (de andere twee zonen) het er niet mee eens zijn moeten we de erfenis maar verwerpen.
Is dit nu wel de juiste gang van zaken? Voor € 9.000 schenken om vervolgens de erfgenamen met een onnodige schuld te laten zitten. Terwijl er eigenlijk geld genoeg is.
Hebben wij alle drie recht op onze legitieme portie en gaat dat voor op de uitbetaling van de goede doelen? Of worden wij op deze slinkse wijze onterfd?
Is dit juridisch juist of moet mijn broer wachten met de schenkingen totdat alle verrekeningen, waaronder minimaal onze legitieme portie, hebben plaatsgevonden.
Haar beide zusters, aan wie zij € 1.000 per persoon heeft toegewezen, zijn beide reeds overleden. Vervallen deze bedragen nu weer aan de nalatenschap of hebben hun erfgenamen nu recht op dit bedrag?

M.v.g
J.S.
Antwoord:
Geachte vraagsteller,

Uw uitgebreide vragen kunnen niet sluitend in deze rubriek worden beantwoord. De uitwerking is complexer dan men vaak denkt.

De erfenis van uw moeder bestaat uit alle goederen, verminderd met schulden. Legaten aan derden zijn schulden van de nalatenschap, maar er bestaan waarschijnlijk ook nog schulden aan de kinderen wegens het overlijden van vader (de kindsdelen).

Als de erfgename de erfenis zuiver hebben aanvaard, dan zijn zij verplicht alle schulden te voldoen (ook met het eigen vermogen als de schulden de goederen van de erfenis overstijgen).

Als door de legaten de legitieme portie wordt geschonden kan een erfgenaam de legataris aanspreken waardoor deze minder uitgekeerd krijgen.

Beneficiaire aanvaarding van de erfenis voorkomt dit, en dan krijgen alle schuldeisers naar evenredigheid uitgekeerd, voor zover het tegoed uit de erfenis kan worden aangewend. Dus dan onder voorwaarden geen eigen vermogen aan te spreken voor het voldoen van schulden van de erfenis. Het is echter de vraag of er nog beneficiair kan worden aanvaardt.

Het legaat voor de familieleden eindigt bij overlijden van de legataris, tenzij in het testament daarover een plaatsvervullingsclausule is opgenomen (dan komen de rechten van het legaat wel toe aan de kinderen van het vooroverleden familielid)

Laat u dus bijstaan door een deskundige
 
Reactie vraagsteller:
Hartelijk dank voor uw snelle antwoord. (Zelfs in het weekend) Door de complexheid is het nog ons nog niet helemaal duidelijk waar wij aan toe zijn, maar overduidelijk is komen vast te staan dat wij ons moeten laten bijstaan door een deskundige. Wij zullen de zaak dan ook voorleggen aan onze rechtsbijstandverzekering, waarin ook familierecht is opgenomen.
 
Antwoord Beheerder:
 
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Wat gaat voor, schenking of een legitieme portie?:

heb ik recht op nalatenschap van mijn Moeder
      [Gesteld in Familierecht]
2009-05-26 12:24:50
overdraag
      [Gesteld in Notaris-Limburg]
2011-01-23 19:55:54
legaat in mindering op legitieme portie?
      [Gesteld in Erfrecht]
2013-01-08 14:36:50
opeisen legitiem gedeelte bij onterven.
      [Gesteld in Erfrecht]
2011-01-23 20:03:28
Erfrecht: vakantiehuis ouders naar kinderen
      [Gesteld in Persoonsrecht en familierecht]
2011-07-04 09:21:00

Gemiddelde score Erfrecht: 9.0 (7x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+