Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Geschiedenis
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Geschiedenis en krijg online een antwoord van de specialist in Geschiedenis

Zelf een vraag over Geschiedenis? Klik hier.
Meer vragen over Geschiedenis.
De huidige beheerder van de rubriek Geschiedenis:
Naam: Henry van der Burgt
Bedrijf: Niet van toepassing
Reactiesnelheid: 19 uur
Waardering: 5.8 (van max. 10)
Meer informatie over Henry van der Burgt vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over GeschiedenisVragen over Geschiedenis via RSS. Klik hier.
RSS over Geschiedenis op jouw website?Vragen over Geschiedenis op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over GeschiedenisVragen over Geschiedenis via E-mail. Klik hier.

Wat betekent deze Propaganda poster?

[Gesteld op: 09-06-2013]

Toelichting:
http://www.google.nl/imgres?imgurl=http://i41.tinypic.com/nwmrd2.jpg&imgrefurl=http://www. stormfront.org/forum/t546347-3/&h=819&w=595&sz=87&tbnid=2gQa2FLTPWmuZM&tbnh=263&tbnw=191&prev=/search%3Fq%3D%26tbm%3Disch%26tbo%3Du&zoom=1&q=&usg=___RfFlDrQW4zKWjyyv44MFv2whIs=&hl=nl&sa=X&ei=-Z-0UfLQCaSe0wWZtoCYCg&ved=0CDIQ8g0
Antwoord:
Beste meneer, mevrouw,

dit was zeker een lastige, hier moest ik even goed naar kijken. Wat we zien is een Amerikaanse stad, met daar de personificatie van de VS als een blank, schuchter jongetje dat aan de hand gehouden wordt door zijn moeder, het Vrijheidsbeeld. Om hem heen zien wij sterke stereotype karikaturen met kinderen van verschillende bevolkingsgroepen. Veel donkere mensen, maar ook een aantal blanke kindjes. De blanke mensen zouden Italiaanse migranten kunnen zijn, maar zijn waarschijnlijk joden. Zij lijken de personificatie van de VS aan te staren en te plagen, waardoor deze persoon ook angstig en schuchter kijkt. Onder de afbeelding staat "Amerika den Amerikanern", wat Duits is voor "Amerika voor de Amerikanen". Dit is dus een Duitse propagandaposter, bedoeld om Amerika in diskrediet te brengen, waarschijnlijk gericht aan het Duitse volk. Maar nu, wat betekent dit? Hiervoor is enige achtergrond kennis vereist.

"Amerika voor de Amerikanen" was een prominente uitspraak die eigenlijk maar met één ding geassocieerd wordt, namelijk het Monroe Doctrine uit 1823. Hierin wordt vastgelegd dat Amerika nimmer meer zal interveniëren (ingrijpen) in de binnenlandse politiek van Europa, en de Europese landen idem dito ook geen recht meer hebben om op het Amerikaanse vasteland politiek in te grijpen. Belangrijk zijn hierbij dus de aanhalingstekens die op de propagandaposter bij "Amerikanen" staan. Dit is het element waar de spot mee wordt gedreven.

Het Monroe Doctrine als zodanig, en daarmee de uitspraak "Amerika voor de Amerikanen" klinkt op zichzelf immers niet heel anders dan het Duitse ideaal van één Duitsland voor alle Duitsers. De Duitsers hebben hier daarom geprobeerd om het grote verschil te laten zien. Het laat zien dat Amerika wel roept dat ze een land voor Amerikanen zijn, maar ondertussen lopen er (volgens de Duitsers) vooral donkere mensen en joden, beiden voor de Duitsers ondergeschikte rassen, rond. Kortom, Amerika is dus helemaal niet voor de Amerikanen, maar voor al het uitschot in de wereld. De donkere mensen worden als verwilderd en negatief weergegeven terwijl zij de zuivere, goedgeklede en blanke personificatie van de VS plagen en daarmee ten gronde richten.

De diepere boodschap die hier voor veel Duitsers uit naar voren zal zijn gekomen is dat Duitsland hetzelfde lot als Amerika te wachten staat, en dat er dus ingegrepen moet worden om het superieure blanke Arische ras te doen overwinnen. Het legitimeert op deze manier de vervolging van andere bevolkingsgroepen zoals de joden, want anders zullen zij net als de donkere mensen in Amerika het land ten schande brengen.

Met vriendelijke groet,
Henry van der Burgt
Beantwoord door:
Henry van der Burgt
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Geschiedenis:
Levende Geschiedenis


Gerelateerde vragen aan Wat betekent deze Propaganda poster? :

Schend ik het auteursrecht met het onderstaande
      [Gesteld in Auteursrecht]
2009-01-05 14:52:55
wat betekent dit?
      [Gesteld in Duizeligheid]
2010-01-18 11:13:34
auteursrecht lay-out poster
      [Gesteld in Auteursrecht]
2010-03-10 08:12:08
hoe rosei collis handvoeden ?
      [Gesteld in Parkieten]
2010-04-14 15:33:12
vraag over een poster
      [Gesteld in Advocaten-Noord Holland]
2012-05-29 21:14:42

Gemiddelde score Geschiedenis: 6.0 (237x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+