Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Advocaten » Arbeidsrecht Advocaat » Arbeidsrecht Advocaat-Gelderland
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Arbeidsrecht advocaat-Gelderland en krijg online een antwoord van de specialist in Arbeidsrecht advocaat-Gelderland

Zelf een vraag over Arbeidsrecht advocaat-Gelderland? Klik hier.
Meer vragen over Arbeidsrecht advocaat-Gelderland.
De huidige beheerder van de rubriek Arbeidsrecht advocaat-Gelderland:
Naam: UwJurist.nl mr. Monique Doomernik
Bedrijf: Uwjurist.nl
Reactiesnelheid: 5 uur
Waardering: 8.1 (van max. 10)
Meer informatie over UwJurist.nl mr. Monique Doomernik vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Arbeidsrecht advocaat-GelderlandVragen over Arbeidsrecht advocaat-Gelderland via RSS. Klik hier.
RSS over Arbeidsrecht advocaat-Gelderland op jouw website?Vragen over Arbeidsrecht advocaat-Gelderland op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Arbeidsrecht advocaat-GelderlandVragen over Arbeidsrecht advocaat-Gelderland via E-mail. Klik hier.

Moet ik de vrijstellingsovereenkomst tekenen?

[Gesteld op: 07-04-2008]

Toelichting:
Op 1 september 2007 heb ik vernomen van mijn werkgever dat mijn functie per 1 mei 2008 komt te vervallen. Ik ben dus boventallig verklaard. Nu zit ik in een sociaal plan van werk-naar-werk. En krijg ik begeleiding van een outplacement-bureau voor het zoeken naar een andere baan. Op verzoek van de werkgever.

Bij mijn werkgever heb ik begin maart aangegeven dat ik het nu emotioneel heel zwaar vind om nog door te werken. Ze denken echt alleen aan zichzelf en proberen alles om mij zo snel mogelijk weg te hebben. Dus dat ik een iedere andere baan accepteer. Ze hebben voorgesteld om een vaststellingovereenkomst op te stellen.

In een overleg zijn we mondeling overeengekomen dat ik 5 bruto maandsalarissen mee zou krijgen + een eventuele eindafrekening (vakantiegeld). Maar intussen had de werkgever vernomen dat ik een baan geweigerd had om zo alsnog het geld te krijgen. Dit is echter niet het geval. Ik heb een uitzendbaan afgezegd omdat zij mij niet (schriftelijk) konden garanderen dat ik ook uitzicht had op een baan voor de lange termijn. Ze dachten van wel maar ze gaven geen verklaring hiervoor af. Dat vond ik te onzeker om mijn sociaal plan voor op te zeggen.

Nu gebruikt de werkgever dit tegen mij. Zij vinden dat ik werk geweigerd heb en dat ik dus ook geen recht heb op die 5 maanden. Maar ik kan wel de helft nu krijgen en de andere helft als ik over 3 maanden nog geen ander werk heb. Die clausule hebben ze nu ingebouwd. En als ik dit niet accepteer, gaan ze naar de rechter en dan had ik geen sterke zaak volgens hen.

Mijn vraag is: mag dat zo maar? En is dat inderdaad werkweigering? Dus staat de werkgever hier in zijn recht en moet ik het maar accepteren?

Alvast bedankt!
Antwoord:

Om deze vraag op een correcte wijze te kunnen beantwoorden is inzage in het sociaal plan van belang. In het sociaal plan staan de afspraken omtrent de begeleiding van medewerkers van werk naar werk.

Ik kan me heel goed voorstellen dat u vindt dat in uw situatie u geen passende functie heeft geweigerd. U heeft nu een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd en er wordt u werk aangeboden via een uitzendbureau. Dit biedt totaal geen zekerheid. Sterker nog, u kunt daar binnen een dag weer weg zijn indien de inleende bedrijf niet tevreden is over uw inzet. U heeft dan geen werk en geen ontslagvergoeding.

Nogmaals het is moeilijk u te adviseren aangezien ik inhoudelijk het sociaal plan niet ken waaronder u valt. Ik zal u wel een aantal tips geven.

1.  controleer in het sociaal plan naar de mogelijkheden van bezwaar (zal er vast wel instaan).

2.  het sociaal plan is overeengekomen met de vakbonden. Indien u lidt ben, neem contact op met uw vakbondsbestuurder. Indien u niet lidt bent, wellicht kent u collega's die kaderlid zijn bij een vakbond en leg hen uw situatie uit en de opstelling van uw werkgever. De vakbonden zijn zéker geïnteresseerd hoe de werkgever bepaalde zaken interpreteerd uit het sociaal plan.

3.  mocht u er helemaal niet uitkomen en dit emotioneel ontzettend zwaar wegen, neem contact op met de ondernemingsraad of neem een adviseur in de hand.

Let wel, in een reorganisatie staat de werkgever ook onder druk en ondernemen zij vaak handelingen die in strijd zijn met de CAO of met het sociaal plan.

 Succes ermee.

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Moet ik de vrijstellingsovereenkomst tekenen?:

zelfde vraag vanuit de penningmeester gesteld.
      [Gesteld in Recht-Gelderland]
2008-07-17 11:48:38
Tekenen leeroverenkomst en nieuw contract.
      [Gesteld in Arbeidsrecht advocaat-Groningen]
2009-03-15 23:12:25
Levende wezens tekenen?
      [Gesteld in Islam]
2010-06-05 23:37:15
Contract geldig of niet?
      [Gesteld in Zakelijke Dienstverlening]
2014-04-10 16:51:01
Concurrentiebeding tekenen?
      [Gesteld in Arbeidsrecht advocaat-Gelderland]
2018-06-13 20:06:22

Gemiddelde score Arbeidsrecht advocaat-Gelderland: 7.1 (60x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+