Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Advocaten » Persoonsrecht En Familierecht
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Persoonsrecht en familierecht en krijg online een antwoord van de specialist in Persoonsrecht en familierecht

Zelf een vraag over Persoonsrecht en familierecht? Klik hier.
Meer vragen over Persoonsrecht en familierecht.

Beheerder worden?

De rubriek Persoonsrecht en familierecht heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Persoonsrecht en familierecht Klik hier.

RSS over Persoonsrecht en familierechtVragen over Persoonsrecht en familierecht via RSS. Klik hier.
RSS over Persoonsrecht en familierecht op jouw website?Vragen over Persoonsrecht en familierecht op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Persoonsrecht en familierechtVragen over Persoonsrecht en familierecht via E-mail. Klik hier.

erfenis en zorg over zoon van ex-vrouw

[Gesteld op: 15-05-2013]

Toelichting:
Ik heb een co-ouderschap voor mijn minderjarige zoon met mijn ex-vrouw en heb inmiddels een nieuwe partner (geregistr. partnerschap) en een koopwoning. Ook heb ik met haar reeds een dochter. Mijn ex-vrouw heeft ook een koopwoning met haar vriend en een samenlevingscontract opgesteld.

Vraag 1: wat gebeurd er met mijn/ons vermogen en onze woning indien ik overlijdt? Heeft mijn zoon recht op een kindsdeel van ons gezamenlijk bezit en vermogen en kan hij deze opeisen als mijn partner overlijdt?
Vraag 2: hoe is de zorg (gezag) van mijn zoon geregeld als ik overlijdt?
Ik zou graag vastgelegd hebben dat mijn partner en dochter mijn zoon regelmatig blijven zien.

Ik kom veel verschillende verhalen tegen op internet en bovendien niet een soortgelijke situatieschets.

Alvast hartelijk dank!
Antwoord:

De nalatenschap wordt volledig toebedeeld aan de langstlevende echtgenoot. De langstlevende echtgenoot moet ook alle schulden van de nalatenschap voldoen. De kinderen krijgen hun erfdeel in de vorm van een "vordering" op de langstlevende echtgenoot. De eventuele belasting (successierechten) die de kinderen verschuldigd zijn over hun kindsdeel, moet door de langstlevende ouder worden voorgeschoten. De kinderen krijgen immers geen contanten om deze belasting te voldoen. De kinderen kunnen echter de vordering en de rente in beginsel pas opeisen wanneer de langstlevende echtgenoot komt te overlijden. Deze verdeling wordt de wettelijke verdeling genoemd.

Zodra de langstlevende ouder komt de overlijden word de nalatenschap -die dus is vastgesteld in de vordering- gelijk verdeeld over de kinderen. Let op, deze nalatenschap moet ook worden gedeeld met de ‘nieuwe’ kinderen.

Een kind staat doorgaans onder ouderlijk gezag. Wanneer dat niet het geval is (bijvoorbeeld bij overlijden van de ouder(s) met het ouderlijk gezag, zonder dat ze een testament hebben) benoemt de rechtbank een voogd over deze kinderen.
Dat betekent dat over kinderen waarvoor wettelijk niets geregeld is, de rechtbank de beslissing neemt. In deze situaties komt de Raad voor de Kinderbescherming en veelal ook Bureau Jeugdzorg om de hoek kijken.De rechtbank wil zich goed voor laten lichten over de mogelijke voogden, voordat ze een beslissing kunnen nemen. De Raad voor de Kinderbescherming voert dan onderzoek uit; daarbij wordt in veel gevallen ook gekeken naar familieleden van het kind en hun (on)mogelijkheden. Het is niet zo dat een kind altijd bij familie terecht zal komen. Er zijn kinderen die onder voogdij van Bureau Jeugdzorg komen te staan staan en die in een pleeggezin geplaatst worden.


Om te voorkomen dat een rechtbank beslist over het voogdijschap, kun je zelf een testamentair voogd aanwijzen. Dit gebeurt door middel van een testament. Voor een rechtsgeldig testament is een handtekening (en dus tussenkomst) van een notaris vereist. In het testament wordt een persoon genoemd die na de dood van de ouder als voogd (als er geen andere persoon met gezag over het kind (meer) is) de beslissingen over het kind neemt. Dit betekent niet dat het kind bij deze voogd gaat wonen, maar dat deze voogd beslist waar het kind gaat wonen en eigenlijk alle beslissingen neemt die normaliter de gezagsdragende ouders nemen.
De testamentaire voogdij vangt aan nadat de voogd die door de ouder is aangewezen zich bereid heeft verklaard om de voogdij te aanvaarden. Het heeft dus geen enkel nut om iemand tot testamentair voogd te benoemen waarvan je nu al weet dat hij/zij die taak niet op zich wil nemen.
Op het moment van overlijden dient de ouder het gezag over het kind te hebben, anders verliest de testamentaire voogdij zijn werking. 

Het is mogelijk om één persoon als voogd aan te wijzen, maar je kunt ook twee personen als gezamenlijk voogden aanwijzen. Houd er rekening mee dat bij het benoemen van twee gezamenlijk voogden de voogdij niet aanvangt als één van hen niet meer de voogdij kan of wil uitoefenen. Er wordt vanuit gegaan dat de keuze voor een gezamenlijke voogdij een bewuste keuze is en dat het niet de bedoeling is dat één van de twee aangewezen personen de voogdij uit zal oefenen.

Indien de beide ouders (met gezag) tegelijk overlijden en zij hebben ieder een ander als testamentair voogd aangewezen dan bepaalt de rechter wie van deze personen de uiteindelijke voogd wordt. Is aan te wijzen dat de ene ouder later dan de andere ouder overleed, dan is van die laatste de bij testament aangewezen persoon de testamentair voogd.

 
Reactie vraagsteller:
Dank voor de uitgebreide reactie.
Echter was dit mij grotendeels al bekend en geeft het geen antwoord op mijn specifieke situatie en vragen.
Punt is dat mijn zoon, niet de zoon van mijn echtgenoot (ger.partner) is. Dus stel dat ik overlijdt, gaat alles naar mijn echtgenoot. Als zij dan overlijdt, krijgt mijn zoon dan alsnog zijn deel?
En ik weet dat zorg in een testament geregeld kan worden, maar hoe zit het als ik overlijdt en er geen testament is? Ik neem aan dat de zorg dan volledig naar zijn moeder gaat (mijn ex-vrouw)?
 
Antwoord Beheerder:

Als U komt te overlijden erft Uw nieuwe partner als langstlevende alles en krijgt uw zoon slechts een vordering op haar ter grootte van uw delen van de nalatenschap.

Als er geen testament is, is de nalatenschap de helft van de waarde van het gemeenschappelijke vermogen van U en Uw partner, op die nalatenschap mogen nog de crematiekosten in mindering gebracht worden.

Uw zoon komt  pas eventueel aan de beurt als ook Uw partner is overleden, zij mag wel alles opmaken, dan kan Uw zoon de vordering opeisen bij de erfgenamen van Uw partner voor zover er nog iets is.

Verstandig als U het anders wil, een testament laten maken.

Na het overlijden van een ouder die alleen het gezag had, bepaalt de rechter wie het gezag krijgt. Had de ouder in een testament een voogd aangewezen, dan kan die persoon het gezag krijgen. Als deze persoon voor het kind wil zorgen, moet ze dat regelen bij de rechtbank. Zij moet de overlijdensakte en het testament meenemen. Bij de rechtbank moet zij verklaren dat zij voogd wil zijn van het kind.
Er kan ook nog een ouder zijn, die niet het gezag heeft. Als deze ouder het gezag over zijn kind wil, kan hij een verzoek doen aan de rechter. Hij heeft zelfs een voorkeurspositie, die een jaar lang blijft bestaan. Dus ondanks een testament kan de rechter dan het gezag aan de andere ouder geven. Lopen de belangen van het kind gevaar bij de ouder, dan benoemt de rechter een ander tot voogd.

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan erfenis en zorg over zoon van ex-vrouw:

€ 4000 schuld door niet betalen ziekenfondspremie.
      [Gesteld in schulden & inkomen]
2010-04-12 13:09:47
Heb ik recht op mantelzorg
      [Gesteld in Mantelzorg]
2012-04-25 20:11:44
Wat kan ik nog doen?
      [Gesteld in schuldadvies & schuldbegeleiding]
2012-08-16 23:14:05
ik wil weten of ik recht heb op een verdoeding daa
      [Gesteld in Mantelzorg]
2014-01-22 16:22:28
WAO en PGB
      [Gesteld in Advocaten-Zuid Holland]
2015-12-10 00:02:53

Gemiddelde score Persoonsrecht en familierecht: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+