Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Geestelijke Gezondheid
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Geestelijke Gezondheid en krijg online een antwoord van de specialist in Geestelijke Gezondheid

Zelf een vraag over Geestelijke Gezondheid? Klik hier.
Meer vragen over Geestelijke Gezondheid.
De huidige beheerder van de rubriek Geestelijke Gezondheid:
Naam: Jan Duits
Bedrijf: Reëel
Reactiesnelheid: 38 uur
Waardering: 8.7 (van max. 10)
Meer informatie over Jan Duits vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Geestelijke GezondheidVragen over Geestelijke Gezondheid via RSS. Klik hier.
RSS over Geestelijke Gezondheid op jouw website?Vragen over Geestelijke Gezondheid op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Geestelijke GezondheidVragen over Geestelijke Gezondheid via E-mail. Klik hier.

Wat zijn de behandelingen van derealisatie?

[Gesteld op: 09-03-2007]

Toelichting:
Mijn vriend heeft al lange tijd van derealisatie. Hiervoor heeft hij SSRI's (precieze naam weet ik niet) als medicatie gekregen. Alleen het lijkt mij alsof het niet werkt. Hij blijft gevoelens van derealisatie houden. Zijn precieze woorden zijn telkens "het lijkt wel alsof ik de wereld van binnen een vissenkom bekijk". Daarnaast was hij iemand die veel tijd buiten doorbracht, maar dat doet hij nu ook niet meer. Hij sluit zich niet op in het huis, want thuis kan hij ook niet blijven, maar gaat overdag naar het huis van z'n vrienden. Ik kan er ook niet met hem over praten, want hij wilt er zo min mogelijk over praten, want dan verergeren de gevoelens van derealisatie. Wat raad u mij aan om hem toch zoveel mogelijk te helpen, zonder de gevoelens van derealisatie bij hem te verergeren.
Antwoord:
Derealisatie is een symptoom die valt in de groep van de dissociatieve stoornissen en is, vooral als het al langer bestaat, een moeilijk probleem om op te lossen. Wat je vriend momenteel doet is al verstandig. Hij wil er niet te veel over praten en sluit zich niet op binnenshuis. Dit is inderdaad verstandig. Het is bijzonder knap als het hem al lukt om de nadruk van het onderwerp af te halen. Want het probleem met derealisatie is juist dat je er de hele dag inzit. En de neiging om er dan nadruk op te blijven leggen is zeer groot. De vicieuze circel die dan ontstaat is zeer moeilijk te verbreken.

Het is voor een buitenstaander ook erg moeilijk om precies te begrijpen wat derealisatie inhoudt en hoe de ander het ervaart. Het is een gevoel dat eigenlijk nauwelijks voor te stellen is. Daarin kan hij zich dus mogelijk best heel eenzaam voelen. Mijn idee bij helpen zonder verergeren van klachten ligt dan meer in de sfeer van afleiding zoeken met hem. Laat merken dat hij niet alleen is met zijn probleem, maar behandel hem ook niet als een zieke.

Het feit dat hij niet veel meer met die vriend naar buiten gaat kan te maken hebben met de derealisatie. Over het algemeen is het ondernemen van acties iets dat het gevoel ook versterkt. Over het algemeen is de draagkracht verminderd en kan je met deze klacht ook veel minder prikkels verdragen. Deze komen ook vaak verstoord binnen door de derealisatie. Vaak versterkt maar soms ook zwakker. En misschien snapt deze vriend ook niet wat de klacht inhoudt? Begrepen worden is wel prettig als je een klacjht hebt die toch al moeilijk te verwoorden is en meestal alleen maar in "alsof" termen beschreven kan worden.

Zorg dat je iets afweet van hoe hij zich mogelijk kan voelen. Bijvoorbeeld door er iets over te lezen en je te verdiepen in de beleveingswereld van iemand met dit probleem. Hiervoor kan je bijvoorbeeld contact opnemen met patiëntenvereniging Caleidoscoop. http://www.caleidoscoop.nl. Deze vereniging heeft drie forums, waaronder één voor mensen met depersonalisatie / derealisatie en ook één voor naasten. Ook hebben ze een lotgenotentelefoon waar clienten en naasten informatie kunnen krijgen. 023-5271634

Verder, neem hem zoals hij is en luister goed. Als hij aangeeft iets nodig te hebben om contact te maken met de buitenwereld, ga hier dan op in. Soms kan dit zijn, een arm om hem heen, of het vasthouden van zijn hand, het bevestigen dat hij leeft en dat de wereld echt is. Luister naar wat hij aangeeft. Dit is namelijk voor ieder persoon met een dissociatief probleem anders.

Laat hem verder voorzichtig zijn met kalmerings- en slaapmedicatie. Uiteraard ook met drugs. Dit kan het gevoel versterken. Pas ook op met andere manieren die trance opwekken. Bijvoorbeeld meditatie en hypnose. Dit kan ook versterkend werken. Als hij deze nodig heeft, dan alleen onder toezicht van een arts / psychiater.

SSRI's zijn goede medicijnen bij dit probleem maar vooral als ondersteuning. Oplossen van het probleem doen ze eigenlijk zelden. Het is belangrijk te kijken naar eventuele oorzaken om het probleem echt aan te pakken. Dit kan zijn dat hij trauma's heeft doorstaan in bijvoorbeeld de kindertijd. Het kan ook gebruik zijn van wiet of andere drugs. Mocht de oorzaak liggen in de sfeer van migraine, dwang of angsten, dan is er makkelijker iets aan te doen. Hier kan een goede therapeut wel advies in geven. Eventueel kan je voor verdere informatie terecht bij de patiëntenvereniging die ik heirboven al heb genoemd.

Sterkte, ook voor je vriend. Hij is niet alleen met deze klacht, ook al voelt dit vaak zo.

Met vriendelijke groet, Brigitte
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Geestelijke Gezondheid:
Counselling
Hoogsensitief Persoon
Hulpverlening
Kind & Jongeren
Psychiatrie
Psychologie
Psychotherapie
Stoornissen
Trauma
Gerelateerde vragen aan Wat zijn de behandelingen van derealisatie? :

hoeveel behandelingen nodig?
      [Gesteld in Chiropractie]
2007-01-17 17:07:19
Mijn vraag is of u bekend bent met APS ?
      [Gesteld in Chronisch Vermoeidheidssyndroom]
2007-02-05 17:01:36
overbeharing
      [Gesteld in Uiterlijk]
2008-04-18 05:51:58
Stoppen met roken/voetzoolreflexologie
      [Gesteld in Reflexologie]
2008-08-11 19:34:16
hoeveel behandelingen zijn nodig?
      [Gesteld in Reiki]
2010-03-08 13:00:56

Gemiddelde score Geestelijke Gezondheid: 9.3 (120x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+