Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Bedrijfsformules
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Bedrijfsformules en krijg online een antwoord van de specialist in Bedrijfsformules

Zelf een vraag over Bedrijfsformules? Klik hier.
Meer vragen over Bedrijfsformules.
De huidige beheerder van de rubriek Bedrijfsformules:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over BedrijfsformulesVragen over Bedrijfsformules via RSS. Klik hier.
RSS over Bedrijfsformules op jouw website?Vragen over Bedrijfsformules op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over BedrijfsformulesVragen over Bedrijfsformules via E-mail. Klik hier.

Via Payrol voor de stichting werken.

[Gesteld op: 12-05-2013]

Toelichting:
Hallo,
Ik wil een stichting oprichten. Ik zal hier zo.n 30 uur werk per week voor moeten doen. Mag ik als bestuurder van een stichting ook voor de stichting gaan werken? We willen dit doen via Payrol..ik kom dus feitelijk in dienst bij het Payrol bedrijf. We willen namelijk een ANBI aanvraag doen maar dan mag een bestuurder niet voor de stichting werken las ik. Dus mijn vraag is of het via deze constructie wel mag? Of zijn er nog andere opties? Ons bestuurd bestaat uit 3 personen...Voorzitter , penningmeester en secretris.
Alvast dank!
Antwoord:
U heeft deels gelijk; u zou in dienst komen bij het Payrol bedrijf, dus het lijkt dan alsof de stichting geen werknemers heeft. Helaas voor u denkt de rechter daar anders over, en wordt dit gezien als een indirect dienstverband.
Maar bovendien is de essentie voor de ANBI-aanvraag dat bestuurders van een stichting NOOIT betaald mogen worden voor hun werkzaamheden voor de stichting, om belangenverstrengeling te voorkomen. En zelfs als u via een payroll-bedrijf wordt ingehuurd, dan wordt u nog steeds betaald voor uw werkzaamheden, dus kunt u als bestuurder niet goed functioneren.
Daar is maar 1 oplossing voor: als u betaald werk voor de stichting wilt verrichten, dan mag u niet aan het bestuur deelnemen. U zal dus een andere vrijwilliger moeten vinden die wil meebesturen.
Het gevolg daarvan is wel dat u als werknemer tegenover het bestuur als werkgever komt te staan, en moet onderhandelen over de arbeidsvoorwaarden. U moet dan de opdrachten van het bestuur opvolgen, en u kan ook worden ontslagen. Maar dat hoort dus bij deze keuze; OF u wordt bestuurder, OF u wordt werknemer.
 
Reactie vraagsteller:
Wederom dank voor uw altijd snelle antwoord! Het is duidelijk en eigenlijk ook logisch. Ik heb grote plannen voor een stichting met een geweldig maaschappellijk doel voor ouderen en gehandicapten. Echter ik wil graag een vinger in de pap houden maar het is noodzakelijk dat ik zelf werkzaamheden verricht. Een andere specialist inhuren is veel duurder en dat is zonde. Kan bijv. mijn schoonmoeder bestuurder worden samen met twee andere personen? Het idee komt namelijk van mijn schoonmoeder en mij. We zijn geen familie overigens hoor officieel. P.S. Mijn partner is ook specialist op het gebied en die zouden we ook kunnen inhuren maar dan zou hij z,n huidige baan moeten opzeggen. Is dit ook niet toegestaan of valt dit te overzien? Alvast dank!
 
Antwoord Beheerder:

Het is niet toegestaan dat u betaalde werkzaamheden voor de stichting verricht als u ook bestuurder bent. Maar er worden verder geen eisen gesteld aan de bestuurders, iedereen mag bestuurder worden, of er nu een familierelatie is of niet.
Als u dus een vinger in de pap wilt houden, dan kan dat zonder problemen door uw schoonmoeder te laten worden. Maar de inspraak van uw schoonmoeder is natuurlijk beperkt, omdat zij voor maximaal 1/3 zeggenschap heeft, zij moet dus de andere bestuurders kunnen overtuigen. En uw relatie met uw schoonmoeder moet goed blijven.
En bedenk ook dat bestuurders altijd voor een beperkte termijn worden benoemd, en daarna moeten aftreden. U kan dan invloed houden als een ander familielid als bestuurder wordt benoemd.

Wat uw partner betreft: ik zie geen bezwaren als deze door de stichting in dienst wordt genomen.

Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Bedrijfsformules:
AlliantiesFranchisingMulti-level-marketing


Gerelateerde vragen aan Via Payrol voor de stichting werken.:

Mag een foto ongevraagd gepubliceerd worden?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-10 16:44:04
portretrecht ja of nee?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-19 16:48:08
Werken na vroegpensioen nieuwe werkgever.
      [Gesteld in Belastingen-Zeeland]
2011-01-14 19:13:33
Stichting met goede doelen en fondsverwerving
      [Gesteld in Zakelijke Dienstverlening]
2014-04-02 23:55:57
onroerend goed van een stichting
      [Gesteld in Bedrijfsformules]
2010-04-02 13:26:48

Gemiddelde score Bedrijfsformules: 8.3 (618x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+