Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Personeelsmanagement » Arbeidsvoorwaarden
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Arbeidsvoorwaarden en krijg online een antwoord van de specialist in Arbeidsvoorwaarden

Zelf een vraag over Arbeidsvoorwaarden? Klik hier.
Meer vragen over Arbeidsvoorwaarden.

Beheerder worden?

De rubriek Arbeidsvoorwaarden heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Arbeidsvoorwaarden Klik hier.

RSS over ArbeidsvoorwaardenVragen over Arbeidsvoorwaarden via RSS. Klik hier.
RSS over Arbeidsvoorwaarden op jouw website?Vragen over Arbeidsvoorwaarden op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over ArbeidsvoorwaardenVragen over Arbeidsvoorwaarden via E-mail. Klik hier.

Verplichten tot andere werkdagen

[Gesteld op: 25-04-2013]

Toelichting:
Ik werk bij mijn huidige werkgever al van begin af aan fulltime. Dit is 36 uur per werk. Hierbij ben ik overeengekomen dat ik eens in de 2 weken een vrijdag vrij neem. Ik deed dit in afwisseling met mijn directe collega. Zij is niet meer werkzaam bij ons. Het gevolg is dat ik nu alleen ben. Er is besloten de functie niet op te vullen, ivm bezuinigingen. Mijn manager verplicht mij nu om iedere vrijdagochtend te werken. Kan zij mij hier toe verplichten. Is hier sprake van werkweigering wanneer ik niet akkoord ga? De werkdagen zijn overigens niet contractueel vastgelegd.
Antwoord:
Geachte heer/mevrouw,

Naar aanleiding van uw vraag betreffende de verplichting, door uw manager, om elke vrijdagochtend te werken, bericht ik u het volgende.

U hebt gewoonterecht
Bij het aangaan van de arbeidsovereenkomst is het doorgaans de bedoeling dat u gaat werken op de arbeidstijden die uw werkgever vaststelt. Dit kunnen partijen uitdrukkelijk overeenkomen. Partijen kunnen bijvoorbeeld afspreken dat u medewerker steeds om de week op vrijdag vrij bent. Aan dergelijke individuele afspraken is uw werkgever gebonden bij het vaststellen van de arbeidstijden. Partijen maken dus nadere afspraken binnen de grenzen van de regeling. Dit brengt met zich mee dat wanneer de grenzen van die regeling veranderen, daarmee nog geen verandering komt in de individuele afspraken tussen partijen. Voorgaande betekent bijvoorbeeld dat u het recht behoudt om in het weekend vrij te zijn, ook al verandert de regeling. Het wordt anders, wanneer de regeling dusdanig verandert, dat de individuele afspraken de grenzen te buiten gaan. Hiervan dient uw werkgever u tijdig op de hoogte te stellen, waarbij u beiden in overleg de arbeidstijden aanpassen aan de regeling, eventueel na een overgangsperiode. Hierbij moet het belang van uw werkgever en uw belang  met elkaar afgewogen worden. Ook het tijdstip waarop die verandering wordt voorgesteld speelt een rol.

Resumerend: Uw werkgever is in beginsel gebonden aan de door hem zelf vastgestelde arbeidstijden, zeker wanneer u er duidelijk belang bij heeft om op bepaalde tijden niet te werken. Heeft uw werkgever redenen om de eerder vastgestelde werktijden te veranderen, dan zal hij om instemming van u moeten vragen. Krijgt hij deze instemming niet, dan dient uw werkgever naar andere oplossingen te zoeken. Zijn er geen andere oplossingen, dan speelt de vraag of de redenen voor wijziging dusdanig zijn dat het belang van u moet wijken.

In alle redelijkheid en gezien de beschreven huidige situatie ben ik van mening dat uw werkgever een gerechtigde reden heeft om de verandering door te voeren. Ik adviseer u dan ook om met uw manager in overleg te treden en te komen tot, een voor beide partijen, bevredigende oplossing. Wellicht kunt u voorstellen om een andere ochtend vrij te nemen, indien mogelijk.

Ik hoop u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben. Mocht u nog verdere uitleg of hulp nodig hebben dan kunt u mij bereiken door het contactformulier op onze internetsite: http://www.expear.nl in te vullen of te bellen naar telefoonnummer: 06-42618224

Met vriendelijke groet,

E.A. Vonsee                                                                                                                Adviseur Arbeidsrecht/P&O

 

!Dit advies is vrijblijvend en enkel gebaseerd op de vaak summiere vraagstelling. Het kan geen volwaardig juridisch advies vervangen. We zijn niet aansprakelijk voor eventuele gevolgen van handelen/nalaten naar aanleiding van dit beknopte antwoord!

 
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Verplichten tot andere werkdagen :

Mag een foto ongevraagd gepubliceerd worden?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-10 16:44:04
portretrecht ja of nee?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-19 16:48:08
Bedrijf verkopen,maar verhuurder wil niet meewerke
      [Gesteld in Zakelijke Dienstverlening]
2012-03-27 21:45:55
Leeftijd dat kind zelf mag bepalen waar hij woont
      [Gesteld in Kinderbescherming]
2009-02-14 12:35:16
liefdes verdriet overwinnen
      [Gesteld in Levenswijzen]
2009-07-01 19:33:32

Gemiddelde score Arbeidsvoorwaarden: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+