Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Financieel » Hypotheken » Hypotheken-Zuid Holland
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Hypotheken-Zuid Holland en krijg online een antwoord van de specialist in Hypotheken-Zuid Holland

Zelf een vraag over Hypotheken-Zuid Holland? Klik hier.
Meer vragen over Hypotheken-Zuid Holland.
De huidige beheerder van de rubriek Hypotheken-Zuid Holland:
Naam: M. Maris
Bedrijf: Plusplanner
Reactiesnelheid: 69 uur
Waardering: 9.0 (van max. 10)
Meer informatie over M. Maris vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Hypotheken-Zuid HollandVragen over Hypotheken-Zuid Holland via RSS. Klik hier.
RSS over Hypotheken-Zuid Holland op jouw website?Vragen over Hypotheken-Zuid Holland op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Hypotheken-Zuid HollandVragen over Hypotheken-Zuid Holland via E-mail. Klik hier.

wat is mijn recht in deze

[Gesteld op: 25-04-2013]

Toelichting:
Mijn ex stelde een vraag om het huis op zijn naam te krijgen en kreeg onderstaande antwoord, om mij te benadelen.
(de ex die hieronder wordt genoemd, ben ik)
Ik ga ervan uit dat je ex mede-eigenaar van het huis is (kennelijk voor 40%) en dat je ex ook jegens de bank mede-schuldenaar is m.b.t. de hypothecaire lening(en) of het hypothecaire krediet. En dat de hypotheekgelden uitsluitend zijn aangewend voor de woning en dat er geen andersluidende afspraken zijn (bijvoorbeeld in een samenlevingsovereenkomst) over de interne verdeling van vorderingen en schulden.
De woning zal aan jou worden toegedeeld (bij een gezamenlijke eigendom i.v.m. samenwoning en een eigendomsverhoiuding die niet schever is dan 40%-60%, kan dit zonder overdrachtsbelasting) en er is een overwaarde. Voor zover jij hypotheekschulden hebt betaald die voor rekening van je ex dienden te komen, heb je het recht die bij haar te vorderen. Dit kan verrekend worden bij de akte waarin het huis geheel aan jou wordt toegedeeld.
In de praktijk gaat het als volgt.
De woning wordt aan jou toegedeeld. Het aan je ex toekomende deel van de overwaarde wordt verrekend met wat zij nog aan jou verschuldigd is.
De hypotheekbank zal haar vervolgens ontslaan als schuildenaar en jou voortaan als enig schuldenaar beschouwen. Je kunt er ook voor kiezen de hypotheekschulden geheel af te lossen en eventueel elders een nieuwe hypothecaire lening af te sluiten.
De toedeling van het huis aan jou en de verrekening van de overwaarde met haar aandeel in de hypotheekschuld en eventueel haar ontslag als hypothecair schuldenaar jegens de bank (ofwel het royement bij volledige aflossing) geschieden tegelijk bij de notaris. Eventueel kan de notaris je uitleggen hoe het een en ander exact in zijn werk gaat. De notaris, die aansprakelijk is bij een niet-correcte afwikkeling, zal de akte alleen afwerken als alle geldstromen en verklaringen "binnen" zijn.
Je moet het wel met elkaar eens zijn hoeveel de huidige waarde van de woning bedraagt, want anders heb je geen bedrag om mee te verrekenen.
Waar sta ik? Krijgt hij zijn gelijk? Destijds wilde hij volledig de hypotheek betalen en kon ik alles ernaast, opvoeding, levensonderhoud etc voor mij en de kinderen betalen omdat ik parttime werkte en dit beter uitkwam.
Hoor graag uw reactie
Antwoord:

Goedemorgen,

U en uw ex-partner zijn beide eigenaar van de woning en daarnaast beide schuldenaar op de hypotheekschuld. Dit betekent dat jullie beide dezelfde rechten (en plichten) hebben. Bij relatiebeeindiging zijn er voor wat betreft de gezamelijke eigen woning grofweg twee mogelijkheden:

1. De woning wordt verkocht. Met de opbrengst wordt de nog uitstaande schuld afbetaald. Een eventueel restant wordt door jullie tweeen verdeeld.

2. Een van beide partijen blijft in de woning wonen. Er moet dan ontslag uit de hoofdelijke aansprakelijkheid van de vertrekkende partner plaatsvinden. Immers, hij of zij zou anders aansprakelijk blijven voor de hypotheeklasten, zonder dat hij of zij nog in de woning woont. Er wordt dan gekeken op welk inkomen de schuld betaalbaar is. Als geen van beide inkomens groot genoeg is om de schuld te kunnen dragen, is dit geen optie en zal verkoop van de woning onvermijdelijk zijn. Is een van beide inkomens wel voldoende groot om de schuld alleen te kunnen dragen, moet de vertrekkende partner uitgekocht worden. Daarvoor moet de volgende berekening gemaakt worden:

Huidige hypotheekschuld
Waarde in leven-, spaar- of beleggingspolissen -/-
============================
Netto hypotheekschuld

Waarde woning
Netto hypotheekschuld -/-
===============
Over- of onderwaarde woning

In geval van een overwaarde, zal de vertrekkende partner een bedrag mee moeten krijgen. De helft ervan is immers van hem of haar. In geval van onderwaarde zal de vertrekkende partner een bedrag bij moeten betalen. De helft van deze restschuld is immers van hem of haar.

Let wel: het hierboven geschetste beeld is erg versimpeld en houdt geen rekening met andere bezittingen (spaargeld, vermogen, pensioenaanspraken e.d.) en schulden (kredieten, leningen, studieschulden) die gezamelijk zijn aangegaan en ook verdeeld moeten worden.

Zonder uw goedkeuring kan er niets geregeld worden. Als u er dus voor zorgt dat u elk voorstel van de kant van uw ex-partner goed door (laat) neemt, kan u achteraf nooit zeggen dat u benadeeld bent. Nogmaals, u heeft dezelfde rechten en plichten als uw ex-partner. De scheve eigendomsverdeling (40 - 60) doet daar niet veel aan af.

Met vriendelijke groet,

Mark Maris, PlusPlanner
www.plusplanner.nl

030-6062181
info@plusplanner.nl

Beantwoord door:
M. Maris
profielpagina


Gerelateerde vragen aan wat is mijn recht in deze:

Leeftijd dat kind zelf mag bepalen waar hij woont
      [Gesteld in Kinderbescherming]
2009-02-14 12:35:16
Van wie zijn nu de uitzendrechten van het voetbal?
      [Gesteld in Sportrecht]
2009-12-02 20:49:21
Mag een foto ongevraagd gepubliceerd worden?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-10 16:44:04
portretrecht ja of nee?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-19 16:48:08
Woonland Belgie ww uitkering Nederland.
      [Gesteld in Europees recht]
2011-01-27 12:25:31

Gemiddelde score Hypotheken-Zuid Holland: 9.4 (95x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+