Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Kinderen & Tieners » Kinderopvoeding
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Kinderopvoeding en krijg online een antwoord van de specialist in Kinderopvoeding

Zelf een vraag over Kinderopvoeding? Klik hier.
Meer vragen over Kinderopvoeding.
De huidige beheerder van de rubriek Kinderopvoeding:
Naam: Anoek Binnerts-Brouwer
Bedrijf: Duwtje in de rug
Reactiesnelheid: 43 uur
Waardering: 8.6 (van max. 10)
Meer informatie over Anoek Binnerts-Brouwer vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over KinderopvoedingVragen over Kinderopvoeding via RSS. Klik hier.
RSS over Kinderopvoeding op jouw website?Vragen over Kinderopvoeding op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over KinderopvoedingVragen over Kinderopvoeding via E-mail. Klik hier.

zoon heeft een vriendje die rare dingen doet

[Gesteld op: 17-04-2013]

Toelichting:
mijn zoon van 10 jaar heeft sinds aantal maanden een vriendje van 12 jaar. Hij is hier vaak en ook al een geslapen hier en kan niet anders zeggen dan heel beleefd,behulpzaam en rustige jongen. Inmiddels ken ik zijn pleegouders. (zijn tevens zijn opa en oma) en aardige verstandige mensen. Mijn zoon kreeg net als vriendje een PSP en vriendje gaf zomaar spelletjes.Vond dat niet goed omdat hij geen vrienden moet kopen door spullen weg te geven en vond niet erg als mijn zoon er oets voor zou moeten betalen. Dus gesprekje gehad met pleegmoeder en ze wist ervan en vond dat hij gratis gekregen spellen gratis weg mocht geven en betaalde iets voor mocht vragen. Leek me goeie eigenschap.Kortgeleden zou dat vriendje naar een kermis maar bleek afgebroken en is toen met zn oudere broer naar een jeugdsoos gegaan. Nachts belde hij mij en kraamde onzin uit(geen rare dingen) maar merkte dat hij dronken was. Violgende dag had hij dat ook aan mn zoon verteld. Valt me op als hij hier is dat hij eerlijk praat over roken..stiekem energiedrink mee naar school..zn sinds kort opbloeiende omgang met zn vader die een crimineel verleden heeft enz..komt bij mij over alsof hem iets dwars zit en hij wil praten maar niet doet. Het gebeuren betreft drinken had hij niet meer over en ik dacht mss expiriment eenmalig. Maar..nu hoor ik steeds meer via mijn zoon..hij heeft iemand in buik gestompt...bij de keel gegrepen..is brutaal in huis(waarvoor hij straf krijgt logisch) en inmiddels mag hij een jaar niet bij een winkel in deze dorp komen omdat hij er gestolen heeft. Gaat dus compleet mis met hem.Hier is hij zo aardig en ligt echt niet aan de opvoeding..heb het idee dat het negatief aandacht vragen is. Hij heeft adhd.Maar mn vraag....ik weet niet zo goed of mijn zoon omgang moet hebben met deze jongen.Over de ene kant denk ik...hij zal in toekomst ook verkeerde mensen tegenkomen en dan keus moeten maken.Die vriendje is 12 en als iedereen hem laat vallen mss gaat dan helemaal mis. Zou dit iets tijdelijks zijn.? Heb met mijn zoon afgesproken als vriendje iets doet dat niet kan..moet hij weggaan en hij mag geen winkel in met hem. Nogmaals ik denk dat dit gedrag een onderliggende probleem heeft..en zou die jongen dolgraag helpen...maar wil niet dat mijn kind slachtoffer gaat worden van iets.. Wat is verstandig? mee om laten gaan of niet..met kind en of pleegouders praten of niet? weet het eigenlijk niet zo goed.
Antwoord:
Wat me opvalt in je verhaal over deze jongen, is je oprechte zorg voor deze jongen. Als ik het goed lees, mag je hem graag en maak je je tegelijkertijd zorgen over de negatieve ontwikkelingen van de laatste tijd. Wanneer deze zorgen puur voor deze jongen zouden gelden, zou mijn advies misschien wel zijn om het contact met hem goed te houden, en hem te laten merken dat hij altijd bij jullie terecht kan als hij ergens mee zit.

Maar je vraag gaat natuurlijk ook over je eigen zoon. Je zorg over de vriendschap is heel begrijpelijk. Nu ken ik je zoon niet, dus ik kan niet inschatten hoe gevoelig hij is voor de dingen die zijn vriend(en) doen. Ook weet ik niet hoe open hij is naar jou en hoe bespreekbaar de dingen zijn. Als dat goed zit, kun je er misschien wel op vertrouwen dat hij inderdaad de goede keuzes zal maken, hoewel is hij natuurlijk nog best jong is voor zo'n grote verantwoordelijkheid. Je schrijft dat zijn vriendje 12 jaar is. Op hun leeftijd is 2 jaar nog best wel een groot verschil. Hij gaat misschien komend schooljaar al wel naar de middelbare school, wat het verschil nog even groter zal maken.

Alles bij elkaar is het volgende wellicht een goed idee: Wanneer jouw zoon aangeeft dat hij zijn vriend graag mag en hij is bij jullie thuis ook heel beleefd, behulpzaam en rustig, dan kun je (In overleg met zijn pleegouders, altijd een goed idee!) afspreken dat hij altijd welkom is bij jullie thuis, en dat je dat ook heel gezellig vindt, maar dat je ondanks dat je hém graag mag, zijn gedrag (roken, vechten, stelen) zo onprettig vindt dat de jongens alléén bij jullie thuis afspreken. Het leeftijdsverschil is op zich al een goede reden om dit te besluiten. Op deze manier hoef je de vriend niet "te laten vallen" en sta je tegelijkertijd voor je eigen kind.

Ik heb veel bewondering voor de manier waarop je hiermee omgaat. Een valkuil zou kunnen zijn, dat je deze jongen zó graag wil helpen, dat je vergeet dat sommige problemen niet zijn op te lossen. Of in elk geval niet door jou, als ouder van zijn (jonge) vriendje. Een goed contact met zijn pleeguders is hierbij erg belangrijk, net als duidelijk bewaken van je eigen grenzen. Hopelijk voelt het vriendje jouw positiviteit naar hem toe. Wanneer je zulke situaties bekijkt en serieus overdenkt op de manier waarop jij dat doet, ben jij een supervoorbeeld voor je zoon!

Succes!
 
Reactie vraagsteller:
allereerst bedankt voor snelle reactie. Heb inmiddels gechat met zn pleegmoeder. Ze is er erg open in in die zin dat ze weet van alles en dat ze heb nu korter houden. Ik had begrepen dat hij adhd had maar blijkt dat ik mis had...hij heeft pdd-nos. Was vergeten in eerste bericht te schrijven dat ik niet aan pleegouders heb verteld over drankgebruik..Was van plan er zelf met jongen over te beginnen maar geen kans gehad en dacht misschien eenmalig al vond ik het wel erg jong. Dus vandaag chatcontact gehad met pleegmoeder maar zie even geen opening hoe ik haar moet vragen hoe mijn zoontje en ik ermee om moeten gaan. Gelukkig verteld mijn zoon me alles is erg open en zou zich niet snel mee laten slepen...dat is een voordeel. Vanmorgen me beetje ingelezen over pdd-nos en las dat dit soort kinderen niet of niet snel vrienden maken simpel omdat ze daar niet toe in staat zijn. Toch ziet hij echt vriendschap met mijn zoon...hij zei eens dat hij het hier zo gezellig vond...denk doordat hij meerdere pleegzusjes en broertjes heeft en ik ben alleen met mn zoontje..in feite is het hier ook gewoon dagelijkse huishouden..opvoeden enz...Las dat pdd-nos soort van lichte autisme is en misschien is dat het juist hier...de rust...het is hier natuurlijk minder druk als bij een groot gezin. Maar las ook dat structuur belangrijk is.En nogmaals ... ik denk dat zn gedrag dus door zn pdd-nos komt en hij zal het in de toekomst erg moeilijk gaan krijgen helemaal met puberen er bij. Maar wil ook niet in vaarwater pleegouders zitten. Dus hoe ga ik hier met hem om. Ook structuur? Wel met hem praten? Is dat aan mij om dat zomaar te doen? Had ik zijn pleegouders moeten vertellen van drank en nachtelijk telefoontje? Besef dat dit iets is dat nooit goed komt maar er moet mee leren omgaan. Juist door zijn handicap vind ik het heel bijzonder dat hij dus wel tot nu toe een blijvende vriendschap met mijn zoon heeft en zn best doet te behouden..dat moet heel moeilijk voor hem zijn.Maar las ook dat ondanks handicap geen medelijden moet hebben als hun rare dingen doen o.i.d dus denk dat ik daar inderdaad een grens moet trekken. Zal met mijn zoon dingen blijven bespreken..wat kan en wat niet.natuurlijk blijft vriendje welkom maar zoals U schreef ga ik wel bespreekbaar maken met hem wat ik positief of negatief vind.En hoop dat hij daar mee om kan gaan en zich niet gelijk afgewezen gaat voelen en niet meer komt. Ook ga ik me eens beter laten informeren betreft pdd-nos.
 
Antwoord Beheerder:
Nogmaals: Heel bijzonder dat u zo begaan bent met deze jongen. Wanneer u positief en eerlijk blijft naar beide jongens toe en zonder verwijten kunt aangeven waarom u vindt dat kinderen van 12 niet moeten stelen en drinken, kan dat alleen maar prettig werken!

Uit wat ik lees over uw contact met zijn pleegouders krijg ik de indruk dat dat goed is. Dan nog is het ontzettend moeilijk om te bepalen wat u wel en wat niet vertelt. Blijkbaar zijn ze op de hoogte van veel dingen, waardoor het niet perse nodig is dit specifieke voorval aan te kaarten. Wél zou ik met ze in overleg gaan als u besluit om deze jongen actiever te begeleiden. Openheid werkt altijd in het goede!

Het is inderdaad goed om uw grenzen te bewaken en ook goed te letten op die van uw zoon. Mocht u alsnog op zoek zijn naar antwoorden op uw vragen (al dan niet over PDD-nos), of eventueel begeleiding hierbij, dan weet uw huisarts misschien wel een professional. Wellicht heeft het gezin zelf ook fijne begeleiding waar u terecht kunt! Hierdoor hoeft u er niet alleen mee rond te lopen en denkt er iemand met u mee die er veel vanaf weet!

Succes weer!

Beantwoord door:
Anoek Binnerts-Brouwer
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Kinderopvoeding:
OrthopedagogiekParanormale Kinderen


Gerelateerde vragen aan zoon heeft een vriendje die rare dingen doet:

oudst zoon bang voor puppy
      [Gesteld in Psychologie]
2009-02-12 11:37:47
hoe verwerk ik dit zelf ?
      [Gesteld in Psychologie]
2009-10-04 21:04:33
Waarom is mijn zoontje zo ontzettend gevoelig?
      [Gesteld in Kinderopvoeding]
2012-01-31 12:35:03
Zoon 16 wil blijven slapen bij vriendin 15.
      [Gesteld in Kinderopvoeding]
2012-03-23 08:03:09
vader laat zoon van 14 aan zijn lot over
      [Gesteld in Jeugdzorg]
2012-09-09 08:51:25

Gemiddelde score Kinderopvoeding: 8.6 (82x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+