Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Personeelsmanagement » Arbeidsvoorwaarden
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Arbeidsvoorwaarden en krijg online een antwoord van de specialist in Arbeidsvoorwaarden

Zelf een vraag over Arbeidsvoorwaarden? Klik hier.
Meer vragen over Arbeidsvoorwaarden.

Beheerder worden?

De rubriek Arbeidsvoorwaarden heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Arbeidsvoorwaarden Klik hier.

RSS over ArbeidsvoorwaardenVragen over Arbeidsvoorwaarden via RSS. Klik hier.
RSS over Arbeidsvoorwaarden op jouw website?Vragen over Arbeidsvoorwaarden op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over ArbeidsvoorwaardenVragen over Arbeidsvoorwaarden via E-mail. Klik hier.

Overrulen wettelijke verlofregeling?

[Gesteld op: 16-04-2013]

Toelichting:
Beste,

Mijn werkgever is van plan delen van de arbeidsovereenkomst te wijzigen. Er is een wijzigingsbeding opgenomen in eerdere overeenkomsten.

Wijzigingen waarbij ik vraagtekens plaats:
1. Calamiteitenverlof wordt voortaan verrekend met openstaande compensatie-uren of bovenwettelijke vakantie-uren.
2. Onbetaalde overwerkuren worden uitgebreid van 15min p/d naar 30 min p/d. Overwerkuren worden trouwens als compensatie-uren gebruikt.

Punt 1: Ik vraag me af of dit Řberhaupt is toegestaan. Zover mij bekend, mogen vakantie-uren alleen met mijn toestemming als calamiteitenverlof worden ingezet. Of kan een wg bij een wijzigingsbeding wel eenzijdig vakantie-uren voor calamiteitenverlof inzetten?

Punt 2: Kunnen overwerkuren worden verlengd zonder dat er sprake is van duidelijk economisch probleem?

Laatste vraag:
Vallen genoemde wijzigingen onder 'redelijk en billijk'?
Antwoord:

Geachte heer/mevrouw,

 

Naar aanleiding van uw vraag, betreffende het eenzijdig wijzigen van uw arbeidscontract door uw werkgever d.m.v. het wijzigingsbeding, bericht ik u het volgende.

In de arbeidsovereenkomst kan de werkgever een wijzigingsbeding opnemen. Dit houdt in dat hij de arbeidsvoorwaarden van de werknemer mag wijzigen als hij kan aantonen dat hij een zwaarwegend belang heeft bij de wijziging, zodat het belang van de werknemer moet wijken. Er moet dus een belangenafweging plaatsvinden. Weegt het belang van de werkgever die een wijziging in de arbeidsvoorwaarden wil doorvoeren, zwaarder dan het belang van de werknemer? Uw werkgever zal moeten kunnen aantonen dat hij werkelijk een zwaarwegend belang heeft. Voor het wijzigen van delen van een arbeidsovereenkomst moet de werkgever altijd uw overeenstemming/instemming vragen. Deze moet het wijzigingsvoorstel op papier zetten zodat u de gelegenheid krijgt op hierop te reageren. Alleen in uitzonderlijke gevallen kan uw werkgever belangrijke wijzigingen in de arbeidsvoorwaarden doordrukken. Mocht u niet akkoord gaan met de wijziging dan kunt u de kantonrechter vragen om hierover uitspraak te doen.

Als u door zeer bijzondere onvoorziene omstandigheden niet kan gaan werken, heeft u recht op calamiteitenverlof. Dat staat in de Wet arbeid en zorg. De duur van het verlof kan variëren van een paar uur tot een paar dagen, maar het moet wel redelijk zijn en in verhouding staan tot de aard van het noodgeval en de verplichtingen die dat met zich meebrengt. In principe is uw werkgever verplicht het salaris gewoon door te betalen. Maar in een cao of met de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging kunnen hierover andere afspraken zijn gemaakt. Werkgevers en werknemers kunnen ook afspraken hebben gemaakt om het calamiteitenverlof te compenseren met de extra vakantiedagen. Dit zijn de vakantiedagen die een werknemer heeft boven op het minimum aantal vakantiedagen. De werknemer moet daar uitdrukkelijk toestemming voor geven. Het uitbreiden of aanpassen van de regeling betreffende onbetaalde overwerkuren zou in de voor u geldende CAO geregeld moeten zijn of er moeten hierover afspraken gemaakt zijn met de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging.

Resumerend: 1. Calamiteitenverlof verrekenen met openstaande compensatie-uren of bovenwettelijke vakantie-uren is toegestaan mits dit geregeld is in de geldende arbeidsovereenkomst, CAO of afgesproken is met de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging. 2. Het wijzigen van de regeling m.b.t. onbetaalde overwerkuren t.w. het uitgebreiden van 15 min. naar 30 min. per dag is toegestaan mits dit geregeld is in de geldende arbeidsovereenkomst, CAO of afgesproken is met de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging. Redelijkheid en billijkheid wordt ook wel goed werkgeverschap of goed werknemerschap genoemd, oftewel zich gedragen als een goed werkgever of werknemer. Er zal rekening moeten worden gehouden met de maatschappelijke en persoonlijke belangen, die bij het gegeven geval zijn betrokken. Mijn inziens is dit niet van toepassing op de voorgenomen wijzigingen van uw arbeidscontract maar de kantonrechter kan hierover een andere mening zijn toebedeeld.

Ik hoop u hiermee voldoende geinformeerd te hebben. Mocht u nog verdere uitleg of hulp nodig hebben dan kunt u mij bereiken door het contactformulier op de internetsite: http://www.expear.nl in te vullen of te bellen naar telefoonnummer: 06-42618224

Met vriendelijke groet,

E.A. Vonsee                                                                                     Adviseur Arbeidsrecht/P&O

 

!Dit advies is vrijblijvend en enkel gebaseerd op de vaak summiere vraagstelling. Het kan geen volwaardig juridisch advies vervangen. We zijn niet aansprakelijk voor eventuele gevolgen van handelen/nalaten naar aanleiding van dit beknopte antwoord!

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Overrulen wettelijke verlofregeling?:

mijn werkgever betaalt mijn verlofuren niet uit
      [Gesteld in Arbeidsrecht-Limburg]
2011-05-10 20:53:35
Kantonrechter vonnis uitgesproken vragen?
      [Gesteld in Ontslagrecht-Noord Holland]
2010-10-06 17:59:36
Wat betekend een testament tekenen op voorwaarde?
      [Gesteld in Familierecht]
2011-06-21 21:18:24
de minuren van 2011 worden gekort op mijn salaris
      [Gesteld in Advocaten-Friesland]
2011-12-17 13:28:20
Verjaringstermijn overuren op vakantiekaart?
      [Gesteld in Arbeidsvoorwaarden]
2013-01-30 09:43:31

Gemiddelde score Arbeidsvoorwaarden: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+