Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Advocaten » Aansprakelijkheidsrecht
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Aansprakelijkheidsrecht en krijg online een antwoord van de specialist in Aansprakelijkheidsrecht

Zelf een vraag over Aansprakelijkheidsrecht? Klik hier.
Meer vragen over Aansprakelijkheidsrecht.
De huidige beheerder van de rubriek Aansprakelijkheidsrecht:
Naam: Edgard Bogers
Bedrijf: Tact letselschade-juridisch advies-coaching
Reactiesnelheid: 31 uur
Waardering: 8.9 (van max. 10)
Meer informatie over Edgard Bogers vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over AansprakelijkheidsrechtVragen over Aansprakelijkheidsrecht via RSS. Klik hier.
RSS over Aansprakelijkheidsrecht op jouw website?Vragen over Aansprakelijkheidsrecht op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over AansprakelijkheidsrechtVragen over Aansprakelijkheidsrecht via E-mail. Klik hier.

schending zorgplicht bank bij toekenning roodstand

[Gesteld op: 09-04-2013]

Toelichting:
In 2007 ben ik met de bank een roodstand(dus geen lening!) overeengekomen tot 1750 euro. Echter nu willen zij mij dagen omdat in nog steeds niet heb betaald. Nu ben ik erachtergekomen dat zij bij het aangaan van deze overeenkomst zij GEEN bkr-toets hebben gedaan. Als zij dit WEL hadden gedaan hadden zij gezien dat ik op dat moment al grote schulden had met een achterstandscodering, dit is door mij aan te tonen. Mijn vraag is nu als de rechter met mij van mening is dat de bank haar zorgplicht heeft geschonden wat kan ik dan eisen als schade? of kan ik eisen dat de rechter de overenkomst vernietigd en dat ik hetgeen zij nu eisen helemaal niet hoef te betalen?
Antwoord:

Beste heer, mevrouw,

In algemene zin geldt voor banken bij het verstrekken van kredieten het volgende:

Blijkens jurisprudentie van de Hoge Raad rust op banken, op grond van de maatschappelijke functie die zij uitoefenen, een bijzondere zorgplicht ten aanzien van het verstrekken van krediet aan particulieren. Deze zorgplicht strekt tot bescherming van de (potentiële) klant tegen eigen lichtvaardigheid of ondeskundigheid en vloeit voort uit hetgeen de eisen van redelijkheid en billijkheid, gelet op de aard van de verhouding tussen financiële instellingen en haar particuliere cliënten, meebrengen.

De reikwijdte van deze zorgplicht hangt af van de omstandigheden van het geval en de aard van de door een bank verleende dienst.

In uw geval gaat het om een vrij licht krediet (een toegestane roodstand van € 1.750,00). Hiervoor is vaak voldoende als de kredietwaardigheid van de kredietnemer heeft gecontroleerd en zij de BKR toets heeft verricht. Een zwaardere zorgplicht geldt in vergelijkbare gevallen veelal niet. De zorgplicht reikt dan niet zo ver dat banken bij het sluiten van de overeenkomst dienen te onderzoeken of de kredietnemer zich de omvang van de door hem/haar aangegane verplichtingen (voldoende) realiseert. Het betreft hier immers een relatief risicoloos en eenvoudig financieel product, waarbij de rechten en plichten duidelijk uit de overeenkomst blijken.

Welke informatie heeft de bank in uw geval opgevraagd? Een inkomensbewijs? U geeft daarnaast dat de BKR-toets niet is gedaan. Hoe weet u dat? Dit is immers wel vaak de gebruikelijke procedure. Het zou best kunnen dat ondanks uw andere schulden er voor de bank geen redenen waren om de roodstand te weigeren. Het kan best beleid van de bank zijn om uit serviceoverwegingen dit - ondanks andere schulden - toe te staan.

Of de bank haar zorgplicht in uw geval heeft geschonden, kan ik pas beantwoorden als u bij de bank heeft gevraagd welke procedure zij heeft gevolgd bij het erkennen van de roodstand. Ik adviseer u dan ook om deze informatie bij de bank op te vragen. Het meest handige hiervoor is, is dat u een brief over de situatie naar de bank schrijft, en hen om een toelichting en oplossing vraagt.

Mocht uiteindelijk blijken, dat de bank haar zorgplicht jegens u heeft geschonden, dan is de volgende vraag of u hierdoor schade heeft geleden en zo ja, hoe groot die schade dan is? Dit is niet eenvoudig vast te stellen. U heeft immers zelf een krediet aangevraagd en deze ook zelf volledig gebruikt. Een rechter zal dit ook in zijn of haar overwegingen meenemen, ondanks dat hij of zij wellicht van mening is dat de bank u had moeten beschermen en u geen krediet had mogen verlenen. Het komt slechts zelden voor dat hij of zij het volledige krediet kwijtscheldt.

Voor meer vragen, kunt u zich wenden tot het Kifid. www.kifid.nl Voordat u echter hier terecht kunt, moet u wel de interne klachtenprocedure bij de bank zijn doorlopen.  

Kunt u zo verder?

Met vriendelijke groet,

Edgard Bogers

Beantwoord door:
Edgard Bogers
profielpagina


Gerelateerde vragen aan schending zorgplicht bank bij toekenning roodstand:

Niet nakomen afspraken convenant
      [Gesteld in Rechtshulp-Noord Holland]
2008-05-19 14:54:15
Van wie zijn nu de uitzendrechten van het voetbal?
      [Gesteld in Sportrecht]
2009-12-02 20:49:21
Wat voor kleur bank en muren moet ik nemen?
      [Gesteld in Interieur-Zuid Holland]
2010-08-12 21:29:32
lange smalle woonkamer met een lange hoekbank?
      [Gesteld in Interieur-Noord Holland]
2011-01-15 21:33:45
Schending zorgplicht bank
      [Gesteld in Aansprakelijkheidsrecht]
2013-01-09 11:21:39

Gemiddelde score Aansprakelijkheidsrecht: 8.8 (125x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+