Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Tuin
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Tuin en krijg online een antwoord van de specialist in Tuin

Zelf een vraag over Tuin? Klik hier.
Meer vragen over Tuin.
De huidige beheerder van de rubriek Tuin:
Naam: Mona Wiarda
Bedrijf: Adviesburo m wiarda
Reactiesnelheid: 42 uur
Waardering: 8.5 (van max. 10)
Meer informatie over Mona Wiarda vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over TuinVragen over Tuin via RSS. Klik hier.
RSS over Tuin op jouw website?Vragen over Tuin op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over TuinVragen over Tuin via E-mail. Klik hier.

Teveel schaduw door bomen van een aangrenzend bos.

[Gesteld op: 09-04-2013]

Toelichting:
Onze tuin grenst achter aan een bosje van een buurman en dat bosje overschaduwt ongeveer 15 meter onze tuin. Die heeft jaren geleden daar bomen laten planten. Hij had het grond aangekocht om er garages op te bouwen, maar door te weinig animo ging dat niet door en toen heeft hij op dat stuk grond bomen geplant. Dit was al zo toen wij hier in 1998 kwamen wonen. De bomen waren toen nog niet zo heel hoog, ongeveer 10 meter. Nu zijn ze inmiddels ongeveer 20 meter hoog. De bomen staan ook vlak aan onze tuingrens. De takken hangen over de helft van onze achtertuin en geven veel schaduw en in de herfst hebben we veel blad ervan. We zouden daar graag wat bomen gerooid willen hebben. Nu is onze vraag wat ons recht is. Kunnen wij onze buurman vragen of hij langs onze tuingrens de bomen wil rooien? Is hij dat ook verplicht? Ik zou het graag wat lichter in de tuin willen hebben, zodat ik daar een moestuin kan beginnen.
We zijn benieuwd wat ons recht is, voordat we met de buurman gaan praten.

Alvast hartelijk bedankt voor uw reactie.

Met vriendelijke groet,
Anneke Brons.
Antwoord:

Of u via juridische weg iets tegen de bomen als geheel kunt ondernemen zal in belangrijke mate afhangen van de plantafstand tot de erfgrens. Dat is weer afhankelijk van de wijze van aanplanten, en van de hoogte (zie ook www.mwiarda.nl/appeltern/buren_bomen_wet.doc). Hoe ver beplanting die hoger wordt dan 2 meter van de erfgrens moet staan, is afhankelijk van de planttijd. In 1992 is het nieuwe Burgerlijk Wetboek van kracht geworden, en moeten bomen minimaal 2 meter uit de grens geplant worden, tenzij de buren aangegeven hebben geen bezwaar te hebben tegen de aanplant dichterbij of op de erfgrens. Is een boom voor die tijd aangebracht, dan gelden de regels die daarvoor door de gemeente bepaald werden. Vaak werd daarbij een minimale plantafstand tot de erfgrens aangehouden van 1 meter vanuit het hart van de stam. In hetzelfde wetboek staat het een en ander over overhangend groen: "Indien een nabuur wiens beplantingen over eens anders erf heenhangen, ondanks aanmaning van de eigenaar van dit erf, nalaat het overhangende te verwijderen, kan laatstgenoemde eigenaar eigenmachtig het overhangende wegsnijden en zich toeëigenen. Degene op wiens erf wortels van een ander erf doorschieten, mag deze voor zover ze doorgeschoten zijn weghakken en zich toeëigenen." U mag, als de buren daartoe in gebreke blijven, het overhangende deel van de takken dus zelf (laten) verwijderen, echter zonder de boom blijvende schade toe te brengen. Om schadeclaims achteraf te voorkomen is het verstandig een dergelijke aanmaning schriftelijk te doen. Een jurist (bijvoorbeeld bij het Juridisch Loket in uw woonplaats, www.juridischloket.nl) kan u meer vertellen over de mogelijkheden en de daarmee gepaard gaande risico's en kosten. Ook kunt u proberen met de buren een compromis te bereiken waarbij de bomen gesnoeid worden, zodat u wat minder overlast ondervindt en de buren de bomen toch kunnen behouden. Zo kunnen er misschien enkele zware takken uitgelicht worden of kan de doorgaande top verwijderd worden. Hiertoe zou u het best advies kunnen vragen bij een hovenier of boomchirurg in uw regio. Een hovenier bij u in de buurt kunt u vinden via de volgende websites: www.vhg.org, www.groenkeur.nl of www.exclusiefgeselecteerd.nl/de_hoveniers/aangesloten_hoveniers/ voor de hoveniers aangesloten bij de Tuinen van Appeltern.

Beantwoord door:
Mona Wiarda
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Tuin:
Biologisch Tuinieren
Bloemschikken
Bonsai
Fruitteelt
Groenten
Ontwerp, Aanleg & Onderhoud
Planten
Terrasverwarming
Tuinproducten
Vijvers
Volkstuinen


Gerelateerde vragen aan Teveel schaduw door bomen van een aangrenzend bos.:

Erfgrens beplanting en invloed
      [Gesteld in Tuin]
2015-02-04 13:01:35
hoge bomen aan rand woonwijk
      [Gesteld in Tuin]
2015-08-11 19:36:48
kan ik eisen dat de buurman de bomen weghaald
      [Gesteld in Tuin]
2010-06-11 12:30:53
Te hoge bomen houden zonlicht tegen
      [Gesteld in Tuin]
2011-12-09 12:18:12
wat is wettelijk geregeld (snoeien ) van bomen
      [Gesteld in Tuin]
2012-08-11 10:05:25

Gemiddelde score Tuin: 8.5 (927x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+