Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Recht » Erfrecht
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Erfrecht en krijg online een antwoord van de specialist in Erfrecht

Zelf een vraag over Erfrecht? Klik hier.
Meer vragen over Erfrecht.
De huidige beheerder van de rubriek Erfrecht:
Naam: Lydia de Hoogh RB
Bedrijf: Administratiekantoor accurate 4 u
Reactiesnelheid: 9 uur
Waardering: 7.9 (van max. 10)
Meer informatie over Lydia de Hoogh RB vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over ErfrechtVragen over Erfrecht via RSS. Klik hier.
RSS over Erfrecht op jouw website?Vragen over Erfrecht op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over ErfrechtVragen over Erfrecht via E-mail. Klik hier.

Opeisbaarheid legitiem deel

[Gesteld op: 09-04-2013]

Toelichting:
Geachte, mijn vorig jaar overleden moeder is twee jaren geleden een samenlevingscontract aangegaan met mijn nog thuiswonende broer (ik heb 1 broer, hij is van 1958, heeft denk ik een WIA-uitkering). In haar testament wordt ik onterfd (heb daar vrede mede; de ultieme consequentie van het feit dat we de laatste 10 jaren geen contact hadden zal ik maar zeggen). Echter, ze heeft in haar testament bepaald dat ik mijn legitiem deel pas kan opeisen na het overlijden van haar \"partner\" in casu na het overlijden van mijn broer. Vraag: is het wettelijk toegestaan mijn rechten op mijn legitiem deel op deze wijze voor 100% te beperken/teniet te doen?
ik zie uw reactie met belangstelling tegemoet, Groetend, Johan de Lange
Antwoord:
Geachte vraagsteller,

Een kind kan bij onterving actief een beroep doen op de legitieme portie. Daardoor kan een vordering ter grootte van de helft van het normale erfdeel worden verkregen.

In de wet is echter een regel die de opeisbaarheid van de ingeroepen legitieme portie opschort tot na het overlijden van een echtgenoot of andere levensgezel, van de overledene, als aan de extra voorwaarden van gemeenschappelijke huishouding en samenlevingsovereenkomst wordt voldaan.

Het is dus de vraag of de broer als levensgezel kan worden aangemerkt. Indien dit wel het geval is dan is de legitieme portie na het inroepen niet direct opeisbaar, zo nee, dan is uw recht na het inroepen ervan wel direct opeisbaar.

Echter hebt u er vrede mee, en doet u geen beroep op de legitieme dan hebt u geen rechten die op te eisen zijn.

Dus die bepaling is alleen van belang als u wel een beroep wilt doen op de legitieme en dan is het de vraag of uw broer terecht een beroep op de beschermingsbepaling kan doen, dit is thans niet helder. 
Reactie vraagsteller:
Dank, aanvullend: ik heb bij de notaris schriftelijk expliciet verklaard geen afstand te doen van mijn rechten. Bij de wijziging van het erfrecht heeft de wetgever gezegd: anders dan voorheen mogen kinderen wel onrerfd worden, maar..... ze hebben wel recht op een legitiem deel (wat anders is dan de legitieme portie daarvoor). Mag dat fundamentele recht op een legitiem deel dan defacto teniet worden gedaan door een dergelijke move?? En is mijn broer levengezel van mijn moeder vanwege uitsluitende het simpele feit dat er een samenlevingscontract is aangegaan en het kind nooit en te nimmer uit het ouderlijke huis is vertrokken. M.i. ,in het onderhavige geval, een vooropgezette en disproportionele bevoordeling van het ene kind ten koste van (het recht van) het andere kind. Wat prevaleert juridisch, het door de wetgever ingestelde fundametele recht op een legitiem deel of het aangaan van een samenlevingscontrat met het thuiswonendne kind, uitluitend en alleen met als doel het andere kind te benadlen zeg te straffen, en dat terwijl dat andere kind al "gestraft"wordt door het te onterfen. Is zo'n "dubbele straf"toegestaan?. Graag alsnog uw gewaardeerde reactrie, met groet en dank, Johan de Lange
 
Antwoord Beheerder:
Ik ga ervan uit dat u dus uw legitieme portie wel heeft ingeroepen (ik kan dit echter nog niet heel duidelijk uit uw vraag afleiden, omdat u onterfd bent moet u actief handelen door een beroep daarop te doen). U krijgt daardoor een vordering ter grootte van bijvoorbeeld bedrag X.

De opeisbaarheid van bedrag mag volgens de wet (artikel 82 van boek 4 BW) worden uitgesteld als er sprake van een levenspartner, er sprake is van gemeenschappelijk huishouding en notarieel samenlevingscontract. 

Daar wordt in principe aan voldaan, maar het is de vraag (ik ben geen rechter en kan die vraag dus niet beantwoorden) of deze opzet valt onder bedoeling van de wetgever. In de wetgeschiedenis is daar maar zeer weinig over te vinden, dus helaas geen eenduidigheid hierover.

Een ander punt is wellicht of u wel erfgenaam was in de erfenis van uw vader (voor een oorspronkelijk niet opeisbaar kindsdeel), die nu door moeders overlijden opeisbaar is geworden?
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Opeisbaarheid legitiem deel :

Van wie zijn nu de uitzendrechten van het voetbal?
      [Gesteld in Sportrecht]
2009-12-02 20:49:21
Mag een foto ongevraagd gepubliceerd worden?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-10 16:44:04
portretrecht ja of nee?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-19 16:48:08
Wat betekent 'Huis te koop, onverdeeld aandeel'
      [Gesteld in Suriname]
2009-07-14 09:30:21
Status topsportrt
      [Gesteld in Sportrecht]
2010-04-26 15:37:55

Gemiddelde score Erfrecht: 8.8 (6x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+