Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Advocaten » Persoonsrecht En Familierecht
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Persoonsrecht en familierecht en krijg online een antwoord van de specialist in Persoonsrecht en familierecht

Zelf een vraag over Persoonsrecht en familierecht? Klik hier.
Meer vragen over Persoonsrecht en familierecht.

Beheerder worden?

De rubriek Persoonsrecht en familierecht heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Persoonsrecht en familierecht Klik hier.

RSS over Persoonsrecht en familierechtVragen over Persoonsrecht en familierecht via RSS. Klik hier.
RSS over Persoonsrecht en familierecht op jouw website?Vragen over Persoonsrecht en familierecht op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Persoonsrecht en familierechtVragen over Persoonsrecht en familierecht via E-mail. Klik hier.

Kinderalimentatie bij uitwonende beurs + stageverg

[Gesteld op: 03-04-2013]

Toelichting:
Mijn jongste zoon is een 18-jarige MBO-student. Hij krijgt sinds 1-2-2013 aan kinderalimentatie van zijn vader E 350,-, dit bedrag heb ik via de rechtbank laten verhogen. Nu gaat hij stage lopen miv 15 april voor 20 weken, heeft recht op een uitwonende beurs van E 250,- en ontvangt een vergoeding van E 75,- per week, wijzigt zijn alimentatie nu of kunnen wij deze stilzwijgend door laten lopen? Er zijn ook extra kosten. Hoor graag wat redelijk is en wil het liefst geen sores over deze periode (achteraf). Ook hoor ik graag of zijn recht op zorgtoeslag van toepassing blijft. B.v.d.
Antwoord:

  • De kinderbijslag stopt. De kinderbijslag wordt per kwartaal uitgekeerd, wanneer iemand midden in dat kwartaal 18 wordt, krijg je toch over het hele kwartaal kinderbijslag. Het kindgebonden budget voor ouders met een laag inkomen stopt ook.
  • Wanneer je studeert heb je recht op een studiebeurs, soms een aanvullende beurs en een lening. Bij de beurs hoort een OV-kaart. Informatie vind je op de site van de DUO-IB-Groep. Let op, 18 en op het MBO? Ook dan heb je recht op een beurs. Kijk voor de voorwaarden op de site van de DUO-IB-Groep
  • Ben je 18 maar zit je nog op een school voor voortgezet onderwijs, bv. een HAVO of VWO dan heb je recht op een 'tegemoetkoming scholieren'. Deze tegemoetkoming bestaat uit een basisdeel en een aanvullende toelage die afhankelijk is van het inkomen van de ouders.
  • Ontvang je alimentatie voor je kind dan ontvangt je kind dit vanaf nu. De onderhoudsplicht blijft namelijk wel van kracht. Het maakt niet uit of je kind nog op school zit of al werkt. Werkt je kind of ontvangt het een beurs dan kan dit wel invloed hebben op de hoogte van de alimentatie.
  • Je kind is niet meer gratis meeverzekerd voor ziektekosten. Kinderen boven de 18 kunnen gewoon bij hun ouders op de polis blijven. Je kunt er ook voor kiezen om een aparte verzekering af te sluiten. Voor studenten zijn collectieve verzekeringen en er zijn verschillende ‘jongerenverzekeringen’. Dit moet je met je kind bespreken want vanaf nu mag je zoon of dochter zelf bepalen welke verzekering afgesloten wordt. Bij de belastingdienst kan je kind een zorgtoeslag aanvragen. De zorgtoeslag is een tegemoetkoming in de kosten van de ziektekostenverzekering. Zorgtoeslag is inkomensafhankelijk, het inkomen van de 18-jarige, niet van de ouders! Een studiebeurs of tegemoetkoming is geen inkomen en ontvang je deze dan heb je altijd recht op zorgtoeslag. De verwerking van de aanvraag duurt twee maanden vraag de toeslag op tijd aan.


Ouders hebben een zorgplicht voor kinderen die loopt tot de 21ste verjaardag. Heeft je kind een studiebeurs, een 'tegemoetkoming scholieren' of werkt het al? Voor de zorgplicht maakt dit geen verschil. Je moet financieel bijdragen aan het levensonderhoud en de eventuele studie. Hoeveel je moet bijdragen hangt wel af van de hoogte van de beurs, de toelage of het loon. Betaal je alimentatie dan loopt deze ook gewoon door alleen betaal je nu de alimentatie aan het kind. Ook de hoogte van deze alimentatie is afhankelijk van de 'inkomsten' van je kind.
Vanaf je 18e verjaardag mag je zelf verzekeringen afsluiten, een lening nemen of grote aankopen doen. In het kort, je mag schulden maken. De toestemming van de ouders is niet meer nodig maar anders dan vaak gedacht, ouders zijn ook niet verantwoordelijk voor de eventuele schulden. Ouders zijn ook niet aan te spreken op schade veroorzaakt door hun kind. De zorgplicht zegt niets over de aansprakelijkheid, de zorgplicht loopt door tot de 21ste verjaardag, de aansprakelijkheid van ouders is al niet meer geldig na de 16e verjaardag. Kinderen vanaf 16 jaar zijn al zelf aansprakelijk voor schade die ze aanrichten. Ouders moeten dan wel kunnen aantonen dat ze het gedrag waaruit de schade voortkomt niet konden voorkomen. De aansprakelijkheidsverzekering van het gezin blijft meestal ook van kracht voor kinderen tot 21 maar het is zeker zinvol dit na te vragen.
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Kinderalimentatie bij uitwonende beurs + stageverg:

Kunnen wij aansprakelijk gesteld worden?
      [Gesteld in Aansprakelijkheidsrecht]
2008-04-12 19:32:09
Chronische slijmbeursontsteking, en Chiropractor
      [Gesteld in Chiropractie]
2009-07-24 12:51:07
Vocht in slijmbeurs rond heupprothese
      [Gesteld in Chiropractie]
2009-09-13 10:34:02
Recht op het organiseren van een beurs!
      [Gesteld in Intellectuele Eigendom]
2009-11-17 22:01:10
Aanvullende beurs
      [Gesteld in Basisonderwijs]
2013-06-20 19:11:33

Gemiddelde score Persoonsrecht en familierecht: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+