Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Tuin » Ontwerp, Aanleg & Onderhoud
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Ontwerp, Aanleg & Onderhoud en krijg online een antwoord van de specialist in Ontwerp, Aanleg & Onderhoud

Zelf een vraag over Ontwerp, Aanleg & Onderhoud? Klik hier.
Meer vragen over Ontwerp, Aanleg & Onderhoud.
De huidige beheerder van de rubriek Ontwerp, Aanleg & Onderhoud:
Naam: Christian Bekhuis
Bedrijf: Bekhuis - advies
Reactiesnelheid: 20 uur
Waardering: 8.8 (van max. 10)
Meer informatie over Christian Bekhuis vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Ontwerp, Aanleg & OnderhoudVragen over Ontwerp, Aanleg & Onderhoud via RSS. Klik hier.
RSS over Ontwerp, Aanleg & Onderhoud op jouw website?Vragen over Ontwerp, Aanleg & Onderhoud op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Ontwerp, Aanleg & OnderhoudVragen over Ontwerp, Aanleg & Onderhoud via E-mail. Klik hier.

Verplanten van haagbeuk 10 jaar oud

[Gesteld op: 01-04-2013]

Toelichting:
Ik wil een deel van mijn haag (haagbeuk)verplanten wegens verbouwingen nu in de maand april.
Hoe diep moet ik deze uitgraven en hoe breed om er zeker van te zijn dat deze terug in de was geraakt ?
De haag is nog niet aan het uitlopen door het koude weer kan dit ?
Antwoord:

Of een haag nog kan worden verplant hangt af van veel factoren. Als het zo wie zo moet is het najaar het meest geschikt, maar ook het voorjaar kan nog zolang de haag nog in winterrust is (zolang de knoppen nog niet zwellen).

Om een haag succesvol te verplanten is het verstandig om deze één groeiseizoen te voren op het verplanten voor te bereiden door het doorsteken van wortels op een afstand van ca. 4 x de diameter van de stam van de plant. De haag vormt dan nieuwe haarwortels kort bij de stamvoet en kan een jaar later met meer succes worden verplant.

Ik neem aan dat u daar geen tijd meer voor heeft en dat de haag nu zonder voorbereiding moet worden verplant.

Dan is het zaak om zo veel mogelijk wortels te sparen. Bij voorkeur mechanisch verplanten  in stukken haaglengte van 1-2m1 met een shovel of graafmachine waarbij er verplant kan worden met een grote (zware) kluit. Als dat niet kan, dan per haagplant bij voorkleur zo veel mogelijk wortels vrijgraven met zo veel mogelijk zand er nog aan en de haag in handkracht verplanten.

Vuistregel voor een kluitdiameter is 8 x de diameter van de haagplant. Als het stammetje van de haagbeuk 5 cm dik is, dan moet de haagkluit minimaal 40cm breed zijn.  De bijbehorende diepte is dan ook ca. 40cm. Dit zijn minimale maten, hoe meer wortels gespaard kunnen worden in de kluit,  hoe meer kans van slagen.

De duur dat de haag boven de grond staat zo kort mogelijk. Graaf daarom eerst een nieuwe plantsleuf waar de haag direct na rooien weer in kan. Herplant de haagdelen in exact de zelfde volgorde van rooien voor een zo goed mogelijk aansluiting ondergronds en bovengronds. Plant de haag ook weer op exact de zelfde hoogte als voorheen (dus niet extra diep!). Zorg voor een goed contact tussen de haagkluit/haagwortels en de omliggende grond, spoel het plantgat zo nodig aan met water.

De haagwortels tijdens het verplanten (Er mag absoluut geen vorst in de grond zitten of vriezen op het moment van verplanten.) beschermen tegen uitdrogen met een zeil of doek. De wortels niet met water afspoelen omdat de haag dan waardevolle grond verliest die de plant nodig heeft om weer opnieuw te kunnen g roeien.

Als de haag bij  het verplanten toch veel wortels verliest, dan is het verstandig om het bovengrondse volume van de haag te verkleinen zodat de resterende wortels  maar een kleiner deel van de oorspronkelijke plant van voeding en water hoeven te voorzien. Zorg dat u de haag tijdens het uitlopen in het voorjaar voldoende nat houdt zodat de haag geen vochtgebrek heeft.

Als u dit scenario volgt, dan heeft het de meeste kans van slagen. Bij beuk in plaats van haagbeuk is het belangrijk om veel van de grond van de oude haag te transporteren naar de nieuwe haagsleuf omdat beuk in symbiose leeft met bodemschimmel en deze nodig heeft voor de opname van water en voedingsstoffen.

Ik  hoop dat het lukt en wens u veel succes met de verbouwing.

Met vriendelijke groet,

 

Christian Bekhuis

Beantwoord door:
Christian Bekhuis
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Ontwerp, Aanleg & Onderhoud:
Ontalging


Gerelateerde vragen aan Verplanten van haagbeuk 10 jaar oud:

mijn man heeft cistic fibrosis
      [Gesteld in Gemmotherapie]
2008-06-19 17:09:44
Nu haagbeuk snoeien
      [Gesteld in Tuin]
2009-08-26 10:30:30
Hoe moet ik een haagbeuk snoeien?
      [Gesteld in Tuin]
2009-10-06 19:16:02
Verplaatsen haagbeuk
      [Gesteld in Ontwerp, Aanleg & Onderhoud]
2010-08-29 22:41:45
allergie haagbeuken
      [Gesteld in AllergieŰn]
2014-02-25 14:50:48

Gemiddelde score Ontwerp, Aanleg & Onderhoud: 8.8 (13x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+