Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Tandheelkunde
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Tandheelkunde en krijg online een antwoord van de specialist in Tandheelkunde

Zelf een vraag over Tandheelkunde? Klik hier.
Meer vragen over Tandheelkunde.
De huidige beheerder van de rubriek Tandheelkunde:
Naam: Toors
Bedrijf: Toors dental expertise (tde)
Reactiesnelheid: 48 uur
Waardering: 8.9 (van max. 10)
Meer informatie over Toors vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over TandheelkundeVragen over Tandheelkunde via RSS. Klik hier.
RSS over Tandheelkunde op jouw website?Vragen over Tandheelkunde op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over TandheelkundeVragen over Tandheelkunde via E-mail. Klik hier.

al maanden pijn na wortelkanaalbehandeling+kroon

[Gesteld op: 01-04-2013]

Toelichting:
In december 2012 bleek mijn 20 jaar oude kroon zo zwak dat deze bj controle afbrak. Ik had er geen last van. Ik moest terugkomen voor een nieuwe kroon, de oude is er even voor een week tijdelijk opgeplakt voor het mooi. Nog nergens last van. Bij 1e behandeling zijn fotos gemaakt en is een wortelkanaalbehandeling gedaan, men kon 3 kanalen vinden, geen 4e. Heb ook gips gehapt. Nergens last van. Moest 2 weken wachten voordat kroon klaar was, in tussentijd begon kies wat te zeuren. Er was geen noodkroon geplaatst, was niet nodig. Nu bleek de dode kies wel tik-gevoelig. Ik heb dit aangegeven bij plaatsen kroon. Dit kon, zei men, wegens behandeling, en ook de naaste zenuwen zouden het kunnen zijn. Na aantal weken nog steeds last, dus foto gemaakt, er stond geen ontsteking op, maar toch kuur mee. Nog steeds gevoelig, dus weer afspraak, weer foto en wat bijgeslepen. Nog last, men vond dat ik een apex moest laten doen of maar trekken, maar ik heb 2nd opinion gevraagd. Deze tandarts (in zelfde praktijk) heeft de kroon en de kies eronder weer bijgeslepen, nu was de bijt-druk er wat af. Maar ben nu een week of 5 verder en de kroon is nog altijd gevoelig. Als je er tegenaan tikt is het alleen deze kies en het trekt wat naar mijn bovenkaak. Niks te zien, niet dik, niet rood. Als ik oooh zeg komt mijn wang dichter tegen de buitenkant en is ook dat gevoelig. Ik kan er wel aardig weer op kauwen. Maar hoe kan een dode kies plus kroon zo veel last geven en wat nog te doen? Deze nieuwe kroon heeft me veel geld gekost, ben niet in de positie alsnog zomaar even een 2e nieuwe te laten paatsen.
Antwoord:

Graag wil ik u wat mogelijkheden noemen, maar u kunt van mij geen 'harde uitspraken' verwachten. Daarvoor zou ik toch echt uw mond moeten onderzoeken en de betrefffende X-foto ('s) moeten zien.

Allereerst : een 'dode'kies, of tand bevat geen levend zenuw weefsel meer, maar pijn kan ook veroorzaakt worden door ontstekingen buiten de kies, of door overbelasting bij kauwen, of dichtbijten, dus bv bij een te hoge kroon.

Mogelijke oorzaken van uw voortdurende pijnklachten.

1. er is nog een 4e wortelkanaal  dat nog gereinigd en gevuld moet worden.( uitzonderlijke situatie, maar niet heel zeldzaam)

2. er bevindt zich een ontsteking in de kaak aan het uiteinde van één of meerdere wortels. Daartegen pleit het feit dat er geen aanwijzingen voor zijn gevonden op de X-foto.

3. uw tandarts en zijn praktijkgenoot hebben wel iets van een ontsteking aan een wortelpunt gevonden en hebben daarom een anti-bioticum kuur voorgeschreven. Dat doe je niet zomaar.

4. Door de kroon definitief vast te zetten terwijl de kies pijnklacht vertoonde is niet zo handig. Plaatsen met een tijdelijk cement heeft dan de voorkeur. Dan kan de kroon er zonder hem te beschadigen worden afgehaald, om eventueel de wortelkanaalbehandeling te herzien.

Er zijn in ons land in veel grote steden tandartsen die zich op wortelkanaalbehandelingen hebben gespecialiseerd : zogenaamde endodontologen. Zij kunnen u het best aan een onafhankelijke 2e mening helpen. U kunt hiervoor ook naar het Academisch Centrum
Tandheelkunde Amsterdam toe gaan (ACTA) 020-5980862.  Uw tandarts geeft hier in principe zijn medewerking aan door de behandelhistorie en de X-foto's ter beschikking te stellen.

 
Reactie vraagsteller:
Mijn dank voor uw snelle antwoord. Er is 2 of 3 maal gekeken plus 2 maal een foto of er echt geen 4e kanaal was, en dit bleek volgens de tandartsen niet zo te zijn. De antibioticakuur is me voorgesteld als extra optie, hoewel er op de fotos niks van een ontsteking stond. Meer voor-het-geval-dat en misschien-helpt-het. Ook stelde men gelijk voor een apex te laten doen, wat ik heb afgewezen, ook omdat er niks aantoonbaars was te zien. Zo ben ik bij tandarts nr 2 gekomen die alles nogmaals heeft gecheckt en alsnog alles weer heeft bijgeslepen zodat de bijtdruk nu wel weg is.
Als ik naar tandheelkunde zou gaan, is Amsterdam wel erg ver weg, 200 km, is de mogelijkheid ook in het umcg in Groningen? En wat zijn kosten van een dergelijke 2e mening? Ben wel verzekerd voor tandheelkunde, maar door de kroon is mijn budget voor 2013 inmiddels op.
 
Antwoord Beheerder:

Zonder de kundigheid van tandarts 2 in twijfel te willen trekken, kan ik wel stellen dat het voor een echt onafhankelijke 2e mening beter is naar een andere praktijk te gaan.

Ik vermoed dat de opleiding tandheelkunde in Groningen ook wel een 2e mening kan leveren. Als u de X-foto's van uw eigen tandarts meebrengt ( bv. op memory stick) zullen de kosten wel beperkt blijven tot die van een uitgebreid consult ( circa 20 Euro). Toch verstandig dat u zich eerst tel. op de hoogte stelt van de geldende tarieven. Vraag uw tandarts naar de mogelijkheden. Als u een goede relatie met hem heeft zal hij u hierbij helpen en een verwijsbrief meegeven.

Beantwoord door:
Toors
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Tandheelkunde:
KaakchirurgieMondhygieneTandarts


Gerelateerde vragen aan al maanden pijn na wortelkanaalbehandeling+kroon:

is hoofdpijn / migraine ook te behandelen met chiropractie
      [Gesteld in Chiropractie]
2007-01-10 00:04:23
Pijn onder in de rug/Tintelingen benen
      [Gesteld in Chiropractie]
2008-01-05 14:08:41
risico's bilvergroting
      [Gesteld in Plastische Chirurgie]
2008-02-28 19:39:51
Chronische spanningshoofdpijn
      [Gesteld in Chiropractie]
2008-03-23 18:13:10
help pijn in mij bilspier straalt uit naar kuit
      [Gesteld in Chiropractie]
2009-02-26 20:00:34

Gemiddelde score Tandheelkunde: 8.9 (362x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+