Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Recht » Arbeidsrecht » Arbeidsrecht Utrecht
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Arbeidsrecht Utrecht en krijg online een antwoord van de specialist in Arbeidsrecht Utrecht

Zelf een vraag over Arbeidsrecht Utrecht? Klik hier.
Meer vragen over Arbeidsrecht Utrecht.
De huidige beheerder van de rubriek Arbeidsrecht Utrecht:
Naam: Mr. J.W. Menkveld
Bedrijf: Menkveld advocatuur
Reactiesnelheid: 10 uur
Waardering: 7.9 (van max. 10)
Meer informatie over Mr. J.W. Menkveld vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Arbeidsrecht UtrechtVragen over Arbeidsrecht Utrecht via RSS. Klik hier.
RSS over Arbeidsrecht Utrecht op jouw website?Vragen over Arbeidsrecht Utrecht op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Arbeidsrecht UtrechtVragen over Arbeidsrecht Utrecht via E-mail. Klik hier.

Rechten personeel bij bedrijfsovername

[Gesteld op: 01-04-2013]

Toelichting:
Ik ben voorzitter van de pvt en ons is afgelopen vrijdag om vier uur medegedeeld dat het bedrijf wordt overgenomen. De eigenaar/directeur heeft zijn aandelen verkocht. Hij vroeg om advies in het kader van het adviesrecht en wil dit morgen hebben voor twaalf uur. Een zeer onredelijke termijn. Daarnaast wordt binnen enkele weken de overdracht definitief dus de adviesaanvraag komt veel te laat. Het sociale plan was voor een groot deel al uitgewerkt. Contracten voor onbepaalde tijd krijgen een baangarantie. En de voorwaarden van ons contract worden voor een jaar nog nageleefd, dit is wettelijk ook verplicht. Echter de overname geschied met terugwerkende kracht vanaf 1 januari. En verder kon ons geen enkel document worden overlegd met de gemaakte afspraken. Er is volgens zeggen nog circa 125000 gereserveerd voor extra reiskosten, reistijd en eventuele verhuiskosten. De standplaats van het bedrijf verhuist namelijk van Hengelo ov naar Barneveld. In onze contracten staat expliciet de standplaats vermeld. Het is de bedoeling dat de werknemers voor 1 januari 2014 gefasseerd overgaan, want dan sluit de vestiging te Hengelo. Zoals u ziet zijn er veel vragen en onduidelijkheden. Mag de directie een advies verlangen op deze korte termijn, terwijl de benodigde concrete informatie ons onthouden wordt. Mag de standplaats zomaar worden gewijzigd. Mogen er uberhaupt wel contracten worden getekend zolang er nog geen advies is gegeven. Is de gang van zaken uberhaupt wel wettig omdat het advies pas gevraagd wordt als alles al in kannen en kruiken is.

Het bedrijf kent zo'n kleine 50 werknemers waarvan circa 40 in vaste dienst met 15 parttimers.

Naast bovenstaande zaken zou graag willen weten wat de mogelijkheden zijn om juridische bijstand krijgen en deze kosten te verhalen op de directie.
Antwoord:

U geeft aan dat u voorzitter bent van een PvT maar er zijn meer dan 50 werknemers en dan zou er een OR moeten zijn. Uw vraag is niet via het internet te beantwoorden, daarvoor is een bespreking nodig waarin alle feiten en omstandigheden aan de orde kunnen komen. Ik neem aan dat de PvT een begroting heeft waar ook kosten voor juridisch advies in begrepen zijn. Het bedrijf is gevestigd in Hengelo, bent u bereid om naar Utrecht af te reizen voor een bespreking?

JW Menkveld     www.getalawyer.nl 

 
Reactie vraagsteller:
De PVT heeft geen begroting. Ons bedrijf heeft geen CAO maar een IAO (interne arbeids overeenkomst). De PVT is destijds, genoemd als IAO-commissie, in het leven geroepen om bij onderhandelingen het personeel te vertegenwoordigen. In onze IAO staat expliciet het adviesrecht genoemd.
Daarnaast staat er dat deskundig advies mag worden ingewonnen, na toestemming van de directie. Kan dit advies worden afgedwongen.

Ik heb trouwens net nog iemand gesproken die aangaf dat er morgen waarschijnlijk al getekend gaat worden! Mag dit uberhaupt wel als er nog geen advies is gegeven. Het adviesrecht wordt mijn inziens volledig aan voorbij gegaan.

Mag dit allemaal wel?
 
Antwoord Beheerder:

als het bedrijf meer dan 50 medewerkers heeft is hetinstellen van eenOR verpicht.......  Ik kan u via dit medium niet adviseren. Daarvoor is er teveel onduidleijk over de situatie. Als u wilt kunnen we een afsprak maken om de zaalk te bespreken.

JW Menkveld    www.getalawyer.nl

Beantwoord door:
mr. J.W. Menkveld
profielpagina


Gerelateerde vragen aan Rechten personeel bij bedrijfsovername:

personeelskas
      [Gesteld in Arbeidsrecht-Zuid Holland]
2009-04-29 20:50:03
Woonland Belgie ww uitkering Nederland.
      [Gesteld in Europees recht]
2011-01-27 12:25:31
deel van een vof verkopen aan personeel
      [Gesteld in Zakelijke Dienstverlening]
2012-09-11 21:31:46
Koffieautomaat en BUA belasting besluit
      [Gesteld in Accountancy]
2012-12-09 12:29:19
Mag de knvb een belgisch stadionverbod overnemen?
      [Gesteld in Sportrecht]
2014-01-23 02:59:16

Gemiddelde score Arbeidsrecht Utrecht: 8.3 (412x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+