Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Zakelijke Dienstverlening
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Zakelijke Dienstverlening en krijg online een antwoord van de specialist in Zakelijke Dienstverlening

Zelf een vraag over Zakelijke Dienstverlening? Klik hier.
Meer vragen over Zakelijke Dienstverlening.
De huidige beheerder van de rubriek Zakelijke Dienstverlening:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Zakelijke DienstverleningVragen over Zakelijke Dienstverlening via RSS. Klik hier.
RSS over Zakelijke Dienstverlening op jouw website?Vragen over Zakelijke Dienstverlening op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Zakelijke DienstverleningVragen over Zakelijke Dienstverlening via E-mail. Klik hier.

Wij zijn een VOF met 2 vennoten.

[Gesteld op: 28-03-2013]

Toelichting:
Wij werken nu 7 jaar samen en het is over het algemeen altijd goed verlopen. Maar ondanks dat heb ik 4 jaar geleden al aangegeven aan mijn partner dat ik wil stoppen, puur om de reden dat het altijd volgens zijn plan moet en nooit volgens mijn plan m.a.w ik heb niets te zeggen. Hij heeft mij al die jaren "terwijl ik wou stoppen"toch zover gekregen dat ik nog steeds mee in de zaak zit. Aangezien de irritaties van mij uit steeds hoger oplopen heb ik toch weer aangekaart om uit te stappen. Het grootste probleem is dat hij mij financieel gezien niet uit kan kopen, dus wil ik de rollen omdraaien dat ik hem uit ga kopen. Dat wil hij alleen maar als ik hem nog minimaal 8 maanden geef om iets anders te zoeken. Maar daar wil ik dus niet aan , ik heb het tenslotte al 4 jaar geleden aangegeven. Hoe kunnen wij hieruit komen? We hebben geen VOF-contrakt, hoe bepalen we het bedrag om uit te kopen? Ik ben bang dat hij nu heel veel geld gaat vragen als ik hem uit ga kopen, terwijl hijzelf geen geld heeft om uit te kopen. Moeten we de zaak dan laten schatten om er eerlijk uit te komen? We zitten in een huurpand en hebben verder geen schulden. We zijn beiden voor 50% eigenaar. Als ik nou het werken ga staken en toch mede eigenaar blijf kan hij mij daar dan op afrekenen? Het zijn veel vragen tegelijk maar om grote ruzie te voorkomen wil ik graag weten waar ik recht op heb.
Antwoord:

De laatste vraag is het makkelijkst te beantwoorden, maar geeft wel het grootste probleem: u heeft beiden evenveel rechten. Dat betekent dat u alleen tot een oplossing kan komen als u het gezamenlijk er over eens bent; als u de zaak wilt voortzetten, maar uw partner wil dat ook, dan kan er geen besluit worden genomen, en zijn jullie gedwongen samen te werken, totdat een van beiden opgeeft, en de ander zijn zin geeft.

Hadden jullie maar een VOF-contract, want daarin wordt vaak vooraf vastgelegd wat te doen in dit soort situaties. Zonder dit contract bent u niet rechteloos, maar kan alles zeer moeizaam gaan.

Bij opheffing van de VOF moet er een stakingsbalans worden opgesteld, en de uittredende vennoot heeft dan recht op zijn aandeel in het ondernemingsvermogen, zoals dit blijkt uit deze stakingsbalans. Dit aandeel bestaat uit de som van inleg en opgebouwde winsten, onder aftrek van prive-opnames.
Omdat u zegt dat er geen schulden zijn neem ik aan dat een dergelijke afrekening niet tot problemen zal leiden, en dat er voldoende financien beschikbaar zijn.

Dan is het de vraag: wie gaat de onderneming voortzetten? Deze moet de ander namelijk zijn aandeel in de opgebouwde winstpotentie (goodwill) betalen. Dat geeft in de praktijk het grootste probleem: hoe hoog is deze goodwill? Er zijn verschillende manieren om dit te berekenen, en u kan daar deskundigen voor inhuren. Maar ook kan u met handjeklap hier een deal over maken met uw vennoot.

Als de onderneming niet over voldoende financien beschikt voor deze uitkoop, dan zal er geld moeten worden geleend. Aangezien de onderneming geen schulden heeft zal dit geen groot probleem moeten zijn. 

Mijn advies aan u is dan ook: doe de andere vennoot een aanbod, stel hem voor een bepaald bedrag te betalen voor de uitkoop. Hij kan dan ja of nee zeggen. Eventueel kan u aanbieden hem nog korte tijd aan te houden totdat hij ander werk heeft, maar hij kan natuurlijk ook de uitkoopsom gebruiken om deze periode financieel te overbruggen.
Tot slot kan ik u aanraden een adviseur hierbij in te schakelen, die u helpt met de voortgang. Dat kan de boekhouder of accountant zijn, of een fiscalist.

Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Zakelijke Dienstverlening:
Administratieve Diensten
Bedrijfsautomatisering
Bedrijfsfusie
Bedrijfsoverdracht
Bedrijfsovername
Bedrijfstransacties
Bedrijfsverhuizing
Bedrijfsvoering
Conflictbemiddeling
Cursussen & Opleidingen
Debiteurenbeheer
Entertainment
Evenementenorganisatie
Financieel
Flora & Fauna
Fusies & Overnames
Gezondheidszorg
Juridisch
Juridische Splitsingen
Kinderopvang
Marketing
Mediation
Ondernemingsrecht
Onroerend Goed
Ontwerp
Secretarieel
Trainingsacteurs
Vennootschapsstructuren
Vertalen


Gerelateerde vragen aan Wij zijn een VOF met 2 vennoten.:

Hoofdelijke aanspr VOF onderling uitsluiten?
      [Gesteld in Ondernemers advocaat]
2009-12-18 12:23:13
rechten contract commanditairel commanditair
      [Gesteld in Ondernemingsrecht]
2011-07-22 09:54:56
v.o.f. zakelijk verschil vennoten
      [Gesteld in Ondernemers advocaat]
2011-07-26 14:00:44
Nevenactiviteiten vennoot tijdens afwikkeling VOF?
      [Gesteld in Zakelijke Dienstverlening]
2011-10-20 18:52:37
Hoe zit het met erfrecht/erfdeel bij een VOF
      [Gesteld in Zakelijke Dienstverlening]
2013-01-31 13:53:27

Gemiddelde score Zakelijke Dienstverlening: 9.0 (897x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+