Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Financieel » Belastingen » Belastingen-Zeeland
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Belastingen-Zeeland en krijg online een antwoord van de specialist in Belastingen-Zeeland

Zelf een vraag over Belastingen-Zeeland? Klik hier.
Meer vragen over Belastingen-Zeeland.
De huidige beheerder van de rubriek Belastingen-Zeeland:
Naam: L. Hulzebos
Bedrijf: Hulzebos administraties en belastingen
Reactiesnelheid: 148 uur
Waardering: 8.8 (van max. 10)
Meer informatie over L. Hulzebos vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Belastingen-ZeelandVragen over Belastingen-Zeeland via RSS. Klik hier.
RSS over Belastingen-Zeeland op jouw website?Vragen over Belastingen-Zeeland op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Belastingen-ZeelandVragen over Belastingen-Zeeland via E-mail. Klik hier.

woningaanpassing aftrekbaar?

[Gesteld op: 28-03-2013]

Toelichting:
Ik ben gehandicapt en chronisch ziek, ik moet aanpassingen aan mn woning doen zijn die kosten die ik zelf moet betalen aftrekbaar?
Antwoord:

Ter info- deze informatie is veelzeggend!

Aanpassingen aan een woning

 

Er zijn allerlei woningaanpassingen mogelijk vanwege handicap of ziekte. De aftrek van de kosten is aan uitvoerige regels gebonden.

Eenvoudige aanpassingen zijn bijvoorbeeld het aanbrengen van steunen, het verwijderen van drempels of het tochtvrij maken van een woning vanwege een aandoening aan de luchtwegen. Bij meer omvangrijke aanpassingen kan het gaan om het plaatsen van een aangepaste keuken tot het uitbouwen van de woning, omdat er een slaapkamer met sanitair op de begane grond nodig is. Ook de kosten voor aanpassingen in de tuin en voor het toegankelijk maken van de woning zijn aftrekbaar. Denk bijvoorbeeld door het vervangen van een grindpad door tegels voor een bewoner die gebruik maakt van een rolstoel.

Medische verklaring
Eigen bijdrage en financiële tegemoetkoming
Waardevermeerdering
Nieuwbouwwoning
Huurwoning
Vakantiewoning
Niet aftrekbaar

Medische verklaring
Om uitgaven voor het aanpassen van uw woning te kunnen aftrekken, moet u over een verklaring beschikken waaruit blijkt dat die aanpassingen medisch noodzakelijk zijn. Deze verklaring moet zijn afgegeven vóórdat u de woningaanpassingen liet aanbrengen. Een voorschrift of verklaring achteraf is niet voldoende. De medische verklaring kan door elke erkende medische behandelaar worden afgegeven. Dat kan het indicatieorgaan zijn dat de gemeente heeft ingeschakeld in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Maar ook het advies van uw huisarts of specialist is geldig.

U hoeft u bij de aftrek niet te beperken tot de kosten die in het medisch advies staan aangegeven. Laat u een duurdere aanpassing uitvoeren aan uw woning, dan is die duurdere aanpassing aftrekbaar. Daarbij moet die aanpassing natuurlijk wel zijn aangebracht in verband met uw handicap of ziekte, zoals blijkt uit het medische advies. Als u alleen om redenen van luxe of comfort voor een duurdere aanpassing kiest, dan kunt u de meerkosten daarvan niet meerekenen.

Eigen bijdrage en financiële tegemoetkoming
Alleen de uitgaven die voor uw eigen rekening komen, zijn aftrekbaar. Bovendien gelden beperkende voorwaarden als het gaat om een verstrekking in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

  • Krijgt u de woningaanpassing in natura verstrekt door de gemeente, in het kader van de Wmo, dan kunt u geen bedrag meer aftrekken. Ook een eventuele eigen bijdrage die de gemeente hierbij aan u in rekening brengt, kunt u niet aanmerken als specifieke zorgkosten.
  • Ook niet aftrekbaar is het bedrag dat u zelf bijdraagt om een netto persoonsgebonden budget voor woningaanpassingen (het bruto persoonsgebonden budget min de eigen bijdrage) aan te vullen tot het bruto persoonsgebonden budget.
  • Krijgt u van de gemeente een financiële tegemoetkoming in de kosten van de woningaanpassing en is die tegemoetkoming niet toereikend om de hele aanpassing te betalen, dan kunt u het deel van de kosten dat voor uw eigen rekening komt, wel aanmerken als specifieke zorgkosten.

Waardevermeerdering
De kosten voor woningaanpassingen zijn alleen aftrekbaar, voor zover de woningaanpassingen niet leiden tot een waardevermeerdering van uw woning. Een eventuele waardevermeerdering moet u dus weer in mindering brengen op het bedrag van de eigen betaling. Daarbij geldt vervolgens weer een vrijstelling van 10% van die eigen betaling.

 

Er zijn daardoor twee situaties mogelijk:

  • Stijgt uw woning door de aanpassing minder in waarde dan 10% van uw eigen betaling, dan kunt u de hele eigen betaling opvoeren als specifieke zorgkosten.
  • Stijgt uw woning méér in waarde dan 10% van uw eigen betaling, dan kunt u als specifieke zorgkosten opvoeren: de eigen betaling min de waardestijging voor zover die meer bedraagt dan 10% van die eigen betaling.
 
Reactie vraagsteller:
Dank u, goed antwoord, hier kan ik in ieder geval mee aan de slag en kan ik een aannemer inschakelen. Cijfer antwoord; 8
 
Antwoord Beheerder:
Tot uw dienst
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan woningaanpassing aftrekbaar?:

Aftrekbare gemengde kosten
      [Gesteld in Belastingen-Flevoland]
2009-02-11 09:56:48
De bel.d. zegt dat de premies voor een overlijden
      [Gesteld in Belastingen-Noord Holland]
2009-10-20 00:03:38
Aftrekbare kosten eigen woning
      [Gesteld in Belastingen-Overijssel]
2010-03-13 02:25:47
rente aftrek niet verkochte woning
      [Gesteld in Hypotheken-Limburg]
2013-03-10 21:52:09
Kosten voor inburgeringscursus niet aftrekbaar
      [Gesteld in Belastingen-Flevoland]
2014-07-29 02:31:46

Gemiddelde score Belastingen-Zeeland: 10.0 (3x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+