Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Filosofie » Ethiek » Medische & Bio-ethiek
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Medische & Bio-ethiek en krijg online een antwoord van de specialist in Medische & Bio-ethiek

Zelf een vraag over Medische & Bio-ethiek? Klik hier.
Meer vragen over Medische & Bio-ethiek.

Beheerder worden?

De rubriek Medische & Bio-ethiek heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Medische & Bio-ethiek Klik hier.

RSS over Medische & Bio-ethiekVragen over Medische & Bio-ethiek via RSS. Klik hier.
RSS over Medische & Bio-ethiek op jouw website?Vragen over Medische & Bio-ethiek op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Medische & Bio-ethiekVragen over Medische & Bio-ethiek via E-mail. Klik hier.

wat moet ik doen

[Gesteld op: 26-03-2013]

Toelichting:
Mijn allerbeste vriendin die er altijd voor me is, is ernstig ziek. Ze heeft een nierziekte en beide nieren moeten vervangen worden. Het gebeurde allemaal een week geleden, toen ze naar huis liep. Ze zag een klein kindje de straat oversteken, maar er kwam een auto aan. Mijn vriendin probeerde het kindje te redden maar ze werd zelf aangereden. Het is een wonder dat ze nog leeft, maar ze leeft wel met twee nieren die niet meer functioneren. Deze nieren moeten snel vervangen worden en het zal lang duren totdat ze nieren van overleden donoren kan krijgen, want er is een lange wachttijd van wel jaren. Wachten is geen optie, want ze kan niet leven zonder nieren. Natuurlijk moet de donor dezelfde bloedgroep hebben als mijn vriendin, dat maakt het ook een stuk moeilijker om iemand te vinden. Bijna niemand in haar familie die een nier kan afstaan heeft dezelfde bloedgroep. De transplantatie moet snel gebeuren anders is er geen leven meer voor haar. Ze heeft veel pijn en haar familie en vriendin hebben ook veel verdriet. Ik weet dat ik dezelfde bloedgroep heb als haar, alleen heb ik het haar nog niet verteld. Ze heeft een gezond leven geleid, ze rookt niet en drinkt niet. Het is niet haar fout dat haar nieren niet meer functioneren, ze wou alleen het kindje helpen. Omdat ik dezelfde bloedgroep heb kan ik haar ÚÚn van mijn nieren geven, dat zou ik heel graag willen maar ik ben ook bang. Ik ben bang dat er iets met mijn andere nier gebeurt en dan heb ik ook een nier nodig en het zal ook weer jaren duren totdat ik een nier van een overleden donor kan krijgen. Ik zal mezelf nooit vergeven als er iets met haar gebeurt. Maar ik wil ook een normaal leven leiden. Ik wil niet bang zijn dat ik op ieder moment mijn andere en enige nier kwijt kan raken en dat ik dan niet meer kan leven. Ik ben nog jong en ik wil nog van mijn leven genieten. Zij heeft ook het recht om van haar leven te genieten, al helemaal omdat ze nu levensgevaar loopt omdat ze een kind heeft gered. Ik weet niet wat ik moet doen, ze verdient het om nog verder te leven, maar ik wil niet leven met angst dat ik niet compleet ben en dat ik mijn andere nier kan kwijtraken. Wat kan ik doen, wat adviseert u mij?
Antwoord:
Beste vragensteller,

Allereerst wens ik u en uw vriendin heel veel sterkte toe. Wat ontzettende pech heeft uw vriendin en wat een heldendaad!

Ik begrijp uw tweestrijd. Aan de ene kant wilt u uw vriendin niet kwijt en graag helpen. Aan de andere kant is orgaandonatie vanuit een gezond lichaam niet iets wat je zo maar doet.
Orgaandonatie is een van de ultieme vormen van naastenliefde. Maar vragen over: "Wat zijn de gezondheidsgevolgen voor mij?", zijn natuurlijk gerechtvaardigd.

Van belang voor u is, voordat u een beslissing kunt nemen, dat u duidelijkheid krijgt. Misschien is het een idee om contact op te nemen met de transplantatiestichting. Voor alle vragen over orgaandonatie, weefseldonatie en donatie bij leven. Tel.: 0900 - 821 21 66 (lokaal tarief), bereikbaar op werkdagen van 8.30 - 19.00 uur.
E-mail: vragen@transplantatiestichting.nl

En wat daarnaast kan helpen is om er met uw vriendin over te praten. Hoe staat zij hierin.

Ik hoop dat u hiermee verder kunt, en wens u heel veel sterkte met uw moedige beslissing!

Groeten,
Maaike van der Goot-Andela
www.interim-bedrijfsjurist.nl
www.andelapharma.nl
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gemiddelde score Medische & Bio-ethiek: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+