Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Aandoeningen & Ziekten » Geestelijke Stoornissen » Autisme » Syndroom Van Asperger
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Syndroom van Asperger en krijg online een antwoord van de specialist in Syndroom van Asperger

Zelf een vraag over Syndroom van Asperger? Klik hier.
Meer vragen over Syndroom van Asperger.
De huidige beheerder van de rubriek Syndroom van Asperger:
Naam: N. Posthuma
Bedrijf: -
Reactiesnelheid: 9 uur
Waardering: 7.2 (van max. 10)
Meer informatie over N. Posthuma vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Syndroom van AspergerVragen over Syndroom van Asperger via RSS. Klik hier.
RSS over Syndroom van Asperger op jouw website?Vragen over Syndroom van Asperger op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Syndroom van AspergerVragen over Syndroom van Asperger via E-mail. Klik hier.

Lijkt alsof mijn man zijn eigen weg volgt.

[Gesteld op: 26-03-2013]

Toelichting:
Hoewel mijn man zorgzaam is, botsen we altijd bij het maken van afspraken.
Het lijkt wel alsof hij steeds zijn eigen ideeen wil door duwen, zonder rekening te houden met mij als volwaardig persoon, als zijn partner.
Het vreemde is dat hij wel graag wil dat ik mijn wensen kenbaar maak, omdat hij zegt dat hij dingen met mij wil ondernemen.
Maar wanneer ik het met hem overleg, word hij star en zegt dan dat hij dat ook wil, maar geeft dan gelijk aan hoe hij het zelf wil hebben.
Ook wanneeer wij het samen overleggen en er is een goedkeuring van zijn kant, komt mijn man altijd met voorwaarden en aanpassingen wanneer de afspraak al staat.
Want hij heeft het altijd niet goed meegekregen, en geeft nadien altijd zijn persoonlijke voorwaarden nog door. Dat botst enorm, zeker binnen het gezin.
Nu ben ik bezig om onze zoon nomaals te laten teste voor autisme, want vader en zoon botsen erg, en het ligt voor al aan het gedrag van zoonlief vlgs vader.
Ik begin zo langzamerhand het gevoel te krijgen, onbehagelijk dat mijn man ook autistische trekken heeft.
Hij distangeert zich altijd wanneer het te heftig wordt op emotioneel gebied, soms met boosheid.
Sociaal is hij wel, maar tegen zijn vrouw kan mijn man zich laten gaan, alsof ik degene ben die het maar verkeerd ziet. Terwijl er overleg is geweest, passert mijn man mij door mij op emotioneel gebied te overbluffen, heel frustrerend.
Wanneer hij een doel voor ogen heeft moet dit kostte wat kost bereikt worden. Het bijzondere is dat mijn man altijd weer een nieuw doel zoekt of het komt op zijn pad of hij zoekt wel weer wat, om mee te schermen, dat het belangrijke doelen zijn war hij zich voor inzet.
Dus mond houden maar, het zijn vaak langdurige doelen of projecten waar mijn man zich dan mee bezighoud.
Maar terwijl hij zelf altijd druk en bezig is, is er weinig belanstelling voor mij, wat wil het loopt lekker door thuis, dus....
Tussen ons gaat het steeds meer botsen, ik moet tijd vrijmaken, wanneer hij er zelf aan toe is, anders ben ik maar een teut.
Echter de andere kant is dat hij steeds roept dat wij te weinig tijd voor elkaar hebben, dat er behoefte is van zijn kant aan intimiteit.
Dat het niet op zijn tijd kan, omdat wij ook nog te maken hebben met een druk gezin, waarvan er een aantal kinderen moeilijk leert en/of autistische trekken hebben, komt niet echt bij mijn man aan.
Ik denk dat mijn man autistische trekken heeft. Ik moet alles op een weegschaal leggen, graag Uw advies/inzicht.
Antwoord:
Wat u omschrijft klinkt inderdaad als autistisch gedrag. Dit kan een manier van doen zijn, zonder dat er een stoornis aan vast zit. In dat geval is het een soort van overlevingsmeganisme voor uw man. 

Mijn eigen vader kwam pas tot inzicht dat hij autistisch is toen ik zelf de diagnose had gekregen. Ook hij heeft toen een diagnose aangevraagd en gekregen. Het kan dus zijn dat uw man pas tot inzicht komt als het zwart op wit staat over iemand anders. 

Ook klinkt het alsof uw man nooit heeft leren overleggen en onderhandelen. Hoe gaat dat op zijn werk? Zit hij daar nooit in overleg? Hoe pakt hij dat daar aan?

Daarnaast is het heel makkelijk om tegen naasten uit te vallen: die blijven toch wel. Daarom lijkt het mij verstandig als u uw man eens ronduit verteld hoe u zich voelt. Heel duidelijk en heel letterlijk. Zet hem voor het blok: er moet iets veranderen, en of hij nu hulp zoekt, het zelf probeert of dat u samen in relatietherapie gaat, zoals het nu gaat, gaat het niet langer. 

Een relatie moet van twee kanten komen. Als dat niet het geval is, is er iets mis. Geef bij uw man aan dat u best intiem wilt zijn, maar dat het niet altijd gelegen komt (als de pannen op het vuur staan, u net de ramen aan het lappen bent...). Koppel dat aan dat u ook wel eens intimiteit wil op een moment dat het hem niet uitkomt. Of maak een afspraak volgens zijn voorwaarden, en kom er dan later op terug, onder het motto 'niet goed begrepen'. Kortom: spiegel zijn gedrag. Als hij dat niet leuk vindt, kunt u rustig vragen 'als jij het niet leuk vindt, waarom doe je dan wel altijd zo bij mij?'. Op die manier komt er misschien ook wat inzicht in het gedrag. 

Een huisarts kan u evt. doorverwijzen naar relatietherapie oid. 

Met vriendelijke groet,
N. Posthuma
Beantwoord door:
N. Posthuma
profielpagina


Gerelateerde vragen aan Lijkt alsof mijn man zijn eigen weg volgt.:

geldt het recht van voorkoop bij bouwgrond
      [Gesteld in Notaris-Belgie]
2008-09-29 18:37:27
onteigening na 25 jaar
      [Gesteld in Advocaten-Friesland]
2008-10-16 08:57:44
Van wie zijn nu de uitzendrechten van het voetbal?
      [Gesteld in Sportrecht]
2009-12-02 20:49:21
Ondernemen en vastgoed in Suriname...
      [Gesteld in Suriname]
2010-08-31 00:33:43
onteigening
      [Gesteld in Recht-Zuid Holland]
2012-02-21 14:22:27

Gemiddelde score Syndroom van Asperger: 7.2 (120x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+