Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Wetenschap » Geesteswetenschappen » Filosofie » Ethiek
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Ethiek en krijg online een antwoord van de specialist in Ethiek

Zelf een vraag over Ethiek? Klik hier.
Meer vragen over Ethiek.
De huidige beheerder van de rubriek Ethiek:
Naam: Chris de Werd
Bedrijf: Geen
Reactiesnelheid: 9 uur
Waardering: 5.7 (van max. 10)
Meer informatie over Chris de Werd vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over EthiekVragen over Ethiek via RSS. Klik hier.
RSS over Ethiek op jouw website?Vragen over Ethiek op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over EthiekVragen over Ethiek via E-mail. Klik hier.

Kunt u mij helpen met dit dilemma?

[Gesteld op: 23-03-2013]

Toelichting:
Mijn allerbeste vriendin die er altijd voor me is, is ernstig ziek. Ze heeft een nierziekte en beide nieren moeten vervangen worden. Het gebeurde allemaal een week geleden, toen ze naar huis liep. Ze zag een klein kindje de straat oversteken, maar er kwam een auto aan. Mijn vriendin probeerde het kindje te redden maar ze werd zelf aangereden. Het is een wonder dat ze nog leeft, maar ze leeft wel met twee nieren die niet meer functioneren. Deze nieren moeten snel vervangen worden en het zal lang duren totdat ze nieren van overleden donoren kan krijgen, want er is een lange wachttijd van wel jaren. Wachten is geen optie, want ze kan niet leven zonder nieren. Natuurlijk moet de donor dezelfde bloedgroep hebben als mijn vriendin, dat maakt het ook een stuk moeilijker om iemand te vinden. Bijna niemand in haar familie die een nier kan afstaan heeft dezelfde bloedgroep. De transplantatie moet snel gebeuren anders is er geen leven meer voor haar. Ze heeft veel pijn en haar familie en vriendin hebben ook veel verdriet. Ik weet dat ik dezelfde bloedgroep heb als haar, alleen heb ik het haar nog niet verteld. Ze heeft een gezond leven geleid, ze rookt niet en drinkt niet. Het is niet haar fout dat haar nieren niet meer functioneren, ze wou alleen het kindje helpen. Omdat ik dezelfde bloedgroep heb kan ik haar ÚÚn van mijn nieren geven, dat zou ik heel graag willen maar ik ben ook bang. Ik ben bang dat er iets met mijn andere nier gebeurt en dan heb ik ook een nier nodig en het zal ook weer jaren duren totdat ik een nier van een overleden donor kan krijgen. Ik zal mezelf nooit vergeven als er iets met haar gebeurt. Maar ik wil ook een normaal leven leiden. Ik wil niet bang zijn dat ik op ieder moment mijn andere en enige nier kwijt kan raken en dat ik dan niet meer kan leven. Ik ben nog jong en ik wil nog van mijn leven genieten. Zij heeft ook het recht om van haar leven te genieten, al helemaal omdat ze nu levensgevaar loopt omdat ze een kind heeft gered. Ik weet niet wat ik moet doen, ze verdient het om nog verder te leven, maar ik wil niet leven met angst dat ik niet compleet ben en dat ik mijn andere nier kan kwijtraken. Wat kan ik doen, wat adviseert u mij?
Antwoord:
De ernst van je dilemma blijkt uit je verhaal. Ik kan je alleen vertellen hoe je ethisch gezien het dilemma zelf kunt oplossen. Dat is dan maar een klein stukje van de oplossing.
Ik ga er bij dit antwoord van uit dat je alle mogelijkheden, alle mogelijke oplossingen van het dilemma genoemd hebt en de consequenties min of meer kent. Uiteraard moet je anders ergens proberen te weten te komen (de Nierstichting?) of je wel weet hebt van alle mogelijkheden. Toch blijkt vaak dat het kennen van alles wat kan niet helpt. Veel mensen denken dat als er geen goede mogelijkheid, geen prima oplossing zit tussen de oplossingen die ze bedacht of gevonden hebben, er geen oplossing voor het dilemma is. Soms heb je namelijk geluk. Plotseling is er een donor, of er is net een kleine kunstnier uitgevonden of zoiets - het kan gebeuren. Maar het vervelende van dilemma's is dat ze laten zien dat je dan het geluk hebt dat je dan niet zelf hoeft te kiezen.
Uit de dingen die gedaan kunnen worden (of juist niet gedaan kunnen worden) moet je namelijk altijd uiteindelijk zelf kiezen, niet omdat een bepaalde oplossing 'goed' of 'ethisch' of 'verstandig' of 'beangstigend' is. Jijzelf moet kiezen.  Bij echt belangrijke dingen, zoals dit dilemma, zou je kunnen zeggen dat bent wat je kiest. Daarin zit hem het dilemma.  Eigenlijk gaat het dus om de vraag wie je zelf wilt zijn, als je immers dadelijk hebt gedaan wat je gekozen hebt, dan ben je dat voor jezelf geworden. Wie je wilt zijn kun je eigenlijk alleen zelf bepalen. Daarom moet je zelf kiezen.
Tenslotte moet je een besluit nemen over wat je echt wilt doen. Maar dat besluit kan nooit meer dan een van de redenen zijn voor wat je doet: je hebt je emoties, je hebt omstandigheden, je hebt misschien familie, soms gebeurt er plotseling iets. Maar je hebt dan wel een ook ethisch verantwoordelijke keuze gemaakt.

Ik heb je een nogal 'existentieel' antwoord gegeven: hoe je het dilemma zou kunnen oplossen  ten opzichte van wie je zelf bent, je eigen 'zijn'. Een andere invalshoek die meer uitgaat van de zorg voor de ander heet Zorgethiek (Care Ethics). Als je klikt op de onderstaande link  (en je alle verhalen over medische zorg een beetje laat voor wat ze zijn) dan kun je het filosofisch gezien nog eens van een ander kant bekijken.
 
http://www.ethicas.nl/1/2/zorgethiek.html#toc3

vriendelijke groet,
Chris
 
Beantwoord door:
Chris de Werd
profielpagina


Gerelateerde vragen aan Kunt u mij helpen met dit dilemma?:

Mijn vader gaat vreemd.
      [Gesteld in Psychologie]
2007-02-26 01:00:01
Valkuilen uit het verleden
      [Gesteld in NLP]
2007-12-28 21:17:39
wat te doen?
      [Gesteld in Borderline]
2009-06-02 00:06:32
Kunt u mij advies geven over dit ethisch dilemma
      [Gesteld in Ethiek]
2013-03-11 15:57:17
Trouwen of niet
      [Gesteld in NLP]
2013-07-03 16:27:48

Gemiddelde score Ethiek: 5.7 (3x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+