Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Financieel » Schulden & Inkomen » Schuldadvies & Schuldbegeleiding
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek schuldadvies & schuldbegeleiding en krijg online een antwoord van de specialist in schuldadvies & schuldbegeleiding

Zelf een vraag over schuldadvies & schuldbegeleiding? Klik hier.
Meer vragen over schuldadvies & schuldbegeleiding.

Beheerder worden?

De rubriek schuldadvies & schuldbegeleiding heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek schuldadvies & schuldbegeleiding Klik hier.

RSS over schuldadvies & schuldbegeleidingVragen over schuldadvies & schuldbegeleiding via RSS. Klik hier.
RSS over schuldadvies & schuldbegeleiding op jouw website?Vragen over schuldadvies & schuldbegeleiding op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over schuldadvies & schuldbegeleidingVragen over schuldadvies & schuldbegeleiding via E-mail. Klik hier.

beslag zorgtoeslag en huwelijkse voorwaarden

[Gesteld op: 22-03-2013]

Toelichting:
mag op de zorgtoeslag (het gedeelte dat eigenlijk voor mijn vrouw is bestemd) zomaar beslag worden gelegd door het cijb? Wij zijn namelijk onder huwelijkse voorwaarden(met koude uitsluiting) getrouwd en nu blijkt dus dat ze de volledige zorgtoeslag dus van mij en mijn vrouw inhouden! Mag dat? de schuld bij cijb/zorgverzekering is van mij ik ben sinds 2 jaar uit de wsnp helaas zonder schone lei en er spelen behoorlijk wat schulden. Zo wordt mijn vrouw toch nog weer de dupe van mijn verleden...
Antwoord:
Zorgtoeslag wordt niet ontvangen
Wanneer de zorgtoeslag niet ontvangen wordt omdat de belastingdienst verrekent of omdat een ziektekostenverzekeraar beslag op de zorgtoeslag heeft gelegd, dan is het verdedigbaar dat de beslagvrije voet niet verminderd wordt met de zorgtoeslag. In de wet staat namelijk dat de beslagvrije voet verminderd wordt met de 'ontvangen zorgtoeslag'. Meer informatie.

Er geldt een beslagverbod voor zorgtoeslag. Er is echter één uitzondering: De zorgverzekeraar kan beslag op de zorgtoeslag leggen vanwege een premieachterstand voor de zorgverzekering.

In de wet staat dat beslag op de zorgtoeslag mogelijk is voor: “een vordering tot nakoming van een betalingsverplichting wegens een geleverde prestatie waarbij de betalingsverplichting ter zake van die prestatie oorzaak is voor de tegemoetkoming”. (art. 45 Awir)
Deze formulering roept de vraag op hoe nauw het verband moet zijn tussen de premieachterstand en de zorgtoeslag om beslag te kunnen leggen. Duidelijk is in ieder geval dat er geen beslag gelegd kan worden voor de aanvullende premie ziektekostenverzekering. De zorgtoeslag wordt immers verstrekt voor de basisverzekering en niet voor de aanvullende verzekering.

Een andere vraag is hoe het zit met oude schulden. Is er bijvoorbeeld beslag mogelijk op de zorgtoeslag van het lopende jaar voor een premieschuld van vorig jaar? De te betalen premie moet immers ‘oorzaak zijn’ voor de zorgtoeslag. Nu de zorgtoeslag per kalenderjaar wordt vastgesteld is het verdedigbaar dat het beslagverbod wel geldt voor een premieschuld die betrekking heeft op een periode voorafgaand aan dit kalenderjaar.
De Rechtbank Almelo oordeelde echter bij kinderopvangtoeslag anders: een beslag op de kinderopvangtoeslag is ook mogelijk voor een oude kinderopvangschuld.

Uw niet uitgedeelde schone lei kan geen betrekking hebben op de verhaalbaarheid van uw schulden op uw vrouw. mits er een bijzondere omstandheid is. Dit wil ik u adviseren te laten onderzoeken door een juridisch loket, waar u eveneens over de beslaglegging kunt praten. Ik ken de gehele inhoud van uw kwestie niet direct en dus is het lastig anderzijds te adviseren. Begrip daarvoor graag.
succes  voor nu!
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan beslag zorgtoeslag en huwelijkse voorwaarden:

Mag de knvb een belgisch stadionverbod overnemen?
      [Gesteld in Sportrecht]
2014-01-23 02:59:16
beslag zorgtoeslag en broninhouding CVZ
      [Gesteld in schuldadvies & schuldbegeleiding]
2013-07-19 14:16:45
Beslag op ZORGTOESLAG
      [Gesteld in schuldadvies & schuldbegeleiding]
2013-08-18 15:36:18
wat te doen
      [Gesteld in schuldadvies & schuldbegeleiding]
2010-12-19 12:37:02
€ 4000 schuld door niet betalen ziekenfondspremie.
      [Gesteld in schulden & inkomen]
2010-04-12 13:09:47

Gemiddelde score schuldadvies & schuldbegeleiding: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • mr. H. van Dijk
  9.1
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  256174
  Beheerders:  1023

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  166 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+