Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Recht » Gezondheidsrecht
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Gezondheidsrecht en krijg online een antwoord van de specialist in Gezondheidsrecht

Zelf een vraag over Gezondheidsrecht? Klik hier.
Meer vragen over Gezondheidsrecht.

Beheerder worden?

De rubriek Gezondheidsrecht heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Gezondheidsrecht Klik hier.

RSS over GezondheidsrechtVragen over Gezondheidsrecht via RSS. Klik hier.
RSS over Gezondheidsrecht op jouw website?Vragen over Gezondheidsrecht op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over GezondheidsrechtVragen over Gezondheidsrecht via E-mail. Klik hier.

etalagebenen door fout huisarts

[Gesteld op: 21-03-2013]

Toelichting:
Mijn vriendin van 75 heeft op voorschrift van haar huisarts calciumtabletten geslikt. Gedurende 7 jaar. Onlangs is ze naar de huisarts gegaan om te vragen of dit nog wel nodig was, hij gaf toe dat het eigenlijk na 3 jaar had moeten stoppen maar dat was aan zijn aandacht ontsnapt. Inmiddels heeft ze etalagebenen en dus veel pijn en etalagebenen komen door aderverkalking en teveel calcium veroorzaakt aderverkalking..
Heeft een klacht indienen zin voor haar of geeft het haar alleen maar ellende?
Antwoord:
Natuurlijk kunt u een klacht indienen, maar het is inderdaad de vraag of dat nut heeft, nu de huisarts al zo fatsoenlijk is geweest zijn fout toe te geven en mogelijk ook al zijn excuses heeft aangeboden. Belangrijker is, dat uw vriendin samen met de huisarts kijkt naar de behandeling van haar huidige klachten. Haar gezondheid gaat voor!
Een tweede punt is dat lang niet zeker is dat de klachten uitsluitend door het blijven slikken van calcium zijn ontstaan, maar mogelijk wel verergerd. De (juridische) strijd om dat "causaal" verband aan te tonen kan jaren in beslag nemen en daar wordt uw vriendin zeker niet vrolijk van! (Causaal betekent: er is een verband tussen oorzaak en gevolg)
Toch kan het belangrijk zijn, gezien de stijgende kosten van zorgverzekeringen en eigen risico's om wel vast te stellen dat er sprake is van een medische fout en de huisarts daar voor aansprakelijk te stellen. De huisarts is daarvoor verzekerd. In overleg met de huisarts stuurt uw vriendin hem een kort briefje waarin zij de huisarts aansprakelijk stelt voor de financiële gevolgen van zijn fout. De huisarts stuurt dat briefje door naar zijn verzekeringsmaatschappij, die vervolgens beslist over een mogelijke schade-uitkering. Verwacht daar niet te veel van, want om alle kosten en schaden te kunnen verhalen zal ze eventueel een letselschade deskundige in de arm moeten nemen met mogelijk een jarenlange juridische strijd tot gevolg. Met een beetje medewerking van de verzekeraar krijgt ze echter misschien wel de extra kosten van medicatie of eigen risico vergoed. Als uw vriendin een rechtsbijstandverzekering heeft kan zij deze fout bij haar verzekering melden, zodat haar eigen verzekering de klacht kan opvolgen.
Overigens treft niet uitsluitend de huisarts blaam op dit punt. Ook de apotheker heeft tot taak bij herhaalreceptuur u en de huisarts er op te wijzen dat de medicijnen (te) lang worden voorgeschreven. Om herhaling in de toekomst (bij andere patiënten) te voorkomen is het belangrijk dat uw vriendin ook de apotheker hier op wijst.
Een goede behandeling vereist een goede samenwerking tussen de arts, de patiënt en de apotheek. Als de arts bijvoorbeeld van te voren had verteld dat de medicijnen maar een beperkte tijd ingenomen mochten worden, had de patiënt daar zelf ook op kunnen letten. Blijf dus nooit langdurig dezelfde medicijnen slikken zonder af en toe de (huis)arts of apotheker te vragen of dat nog nodig is.

Met vriendelijke groet,

Peter Smits
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan etalagebenen door fout huisarts:

Huisarts geweest, Neurobion recept gehad.
      [Gesteld in Neurologie]
2009-06-16 19:54:54
Recht op vrije keuze (z.huis/hulpverlener‏)?
      [Gesteld in Gezondheidsrecht]
2013-02-26 13:12:24
Huisarts is medisch dossier kwijt
      [Gesteld in Gezondheidsrecht]
2014-02-03 11:36:14
Medisch dossier
      [Gesteld in Gezondheidsrecht]
2014-03-17 13:55:28
Wanneer kun je een huisarts aansprakelijk stellen?
      [Gesteld in Aansprakelijkheidsrecht]
2015-01-07 22:15:24

Gemiddelde score Gezondheidsrecht: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+