Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Aandoeningen & Ziekten » Geestelijke Stoornissen » Autisme » Syndroom Van Asperger
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Syndroom van Asperger en krijg online een antwoord van de specialist in Syndroom van Asperger

Zelf een vraag over Syndroom van Asperger? Klik hier.
Meer vragen over Syndroom van Asperger.
De huidige beheerder van de rubriek Syndroom van Asperger:
Naam: N. Posthuma
Bedrijf: -
Reactiesnelheid: 9 uur
Waardering: 7.2 (van max. 10)
Meer informatie over N. Posthuma vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Syndroom van AspergerVragen over Syndroom van Asperger via RSS. Klik hier.
RSS over Syndroom van Asperger op jouw website?Vragen over Syndroom van Asperger op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Syndroom van AspergerVragen over Syndroom van Asperger via E-mail. Klik hier.

waarom handelt mijn vriend anders dan hij beweert?

[Gesteld op: 15-03-2013]

Toelichting:
mijn vriend zei laatst dat hij onze vriendschap heel erg waardeert maar dat hij geen gevoelens voor mij heeft in de liefde, terwijl hij toch weleens zijn gevoelens toont in zijn handelingen en dat heeft hij zelf niet eens in de gaten. heel vreemd. vervolgens had ik een mooi lied voor hem gezongen (van van dikhout met als titel 'totdat jij mijn liefde voelt'). heel toepasselijk bij hem! en toen wilde hij mij een kus geven terwijl hij eerst zei dat hij niks voor me voelt. ik had mijn mond vol, dus het is er niet van gekomen maar ik was wel heel verbaasd en verward. hij vertelde mij ineens ook, dat hij (terwijl ik hem al 4 jaren ken) er niet van houdt aangeraakt te worden. terwijl wij toch weleens mekaar een knuffel geven. hij vindt het wel fijn mij aan te raken maar als ik het heel onverwacht bij hem doe dan schrikt hij. ik snap het niet. kunt u mij advies geven? waarom zegt hij het 1 en handelt vervolgens het tegenovergestelde?
Antwoord:
Dit kan met een aantal dingen te maken hebben. Allereerst is het de vraag hoe lang uw vriend zich al bewust is van zijn stoornis. Bij sommige autisten komt dat besef, of wat het allemaal inhoudt, pas later. Ook horen bij iedere levensfase nieuwe ontdekkingen qua stoornis. In die fase zoekt iemand met autisme veel informatie, en een van de makkelijkst te vinden dingen is 'niet aangeraakt willen worden'. Het kan zijn dat het gewoon onderdeel is van 'uitvinden wie hij is', en daar hoort 'uitproberen wat je met aanraken en fysiek contact wil' bij. 

Tweede mogelijkheid is iets wat u zelf ook al aandraagt: hij heeft niet door dat zijn handelingen tonen dat hij gevoelens heeft. Het kan zijn dat hij die handelingen niet op die manier bedoeld. Mensen zonder autisme zijn geneigd om gedrag op een bepaalde manier te interpreteren, terwijl iemand met autisme zich niet bewust is hoe zijn gedrag overkomt op anderen. 

Derde ding is dat er ook nog een vorm van leeftijds-differntiatie kan spelen. Dat wil zeggen dat uw vriend een bepaalde kalenderleeftijd heeft, een intellectuele leeftijd en een sociaal-emotionele leeftijd. Misschien kent u Sheldon, uit The Big Bang Theory? Sheldon heeft de kalenderleeftijd van halverwege/eind 20, een intellectuele leeftijd van ergens ver boven de 50 en een sociaal-emotionele leeftijd van een kind van 4-5 jaar oud. Zoiets zou ook nog een hoop gedrag kunnen verklaren. 

Nog een kleinigheidje over schrikken bij aanraken: u zegt zelf dat het 'heel onverwacht' is. Heel onverwacht en mensen met autisme gaan niet zo goed samen. Zeg dat u hem gaat knuffelen, en het probleem is waarschijnlijk opgelost ;-).

Met vriendelijke groet,
N. Posthuma
 
Reactie vraagsteller:
mijn vriend is 43 jaar en is wetenschapper. 3 jaar jonger dan ik. ik vroeg hem een hele tijd geleden of hij moeite heeft met zijn autisme omdat collega's van ons (hij is nl ook een collega) hem als iemand beschouwen die autisme heeft omdat wij in een omgeving waar veel techneuten/wetenschappers werken en er een aantal collega's werken die wel getest zijn op autisme/asperger. hij zei toen 'ja'. vervolgens een tijdje daarna zei hij dat hij niet autistisch is terwijl hij toch alle kenmerken van autisme/asperger heeft. ik heb het daarna niet meer met hem over gehad want ik ben geen deskundige hierin maar heb hier wel veel over gelezen en de film 'Adam' gezien en met u over gesproken en heb dus het sterke vermoeden dat hij het is. ik neem hem aan zoals hij is maar soms is hij moeilijk te begrijpen. nu is het duidelijk dat wij voor onze vriendschap gaan en elkaar waarderen hierin en gewoon veel plezier met elkaar hebben maar ik wil onze vriendschap uitbouwen en hem wat vaker zien dan 1x in de maand of 2 maanden. maar het is soms moeilijk hem uit zijn schulp te krijgen. vriendinnen zeggen dat ik hem moet opgeven maar dat wil ik niet. op zijn manier geeft mij veel liefde en vriendschap en ik voel me helemaal op mijn gemak bij hem. ik leer veel van u en van de info die op uw forum staan. want ik wil zo graag hem leren begrijpen. deze vriendschap is zo waardevol voor mij dat ik hem niet kan missen als goeie vriend ondanks dat ik gevoelens voor hem heb. ik zei hem laatst wel dat hij het niet moet uitsluiten dat hij geen gevoelens voor mij kan krijgen want je weet het toch nooit? liefde moet toch groeien en als het niet zo is moeten we gewoon blijven genieten van onze vriendschap want dat is toch het allerbelangrijkst! heel erg bedankt voor uw advies :)
 
Antwoord Beheerder:
Het klinkt ook alsof uw vriend nog in het acceptatieproces zit van zijn stoornis. Geef hem wat dat betreft de ruimte, dan zal dat wel goed komen. Hij moet daarin zijn eigen weg kiezen en vinden. 

Geniet van de vriendschap.

Met vriendelijke groet,
N. Posthuma
Beantwoord door:
N. Posthuma
profielpagina


Gerelateerde vragen aan waarom handelt mijn vriend anders dan hij beweert?:

Is het terecht dat ik me blijf schamen?
      [Gesteld in Mensen]
2011-05-10 16:56:25
Wat kan ik hieraan doen?
      [Gesteld in Relatieproblemen]
2012-05-05 22:35:06
hoe krijg ik mijn beste vriend terug?
      [Gesteld in Relaties]
2012-05-31 23:39:36
Moet ik deze relatie aanhouden?
      [Gesteld in Relaties]
2012-11-04 19:39:03
Vraag over de zedenpolitie, en mijn rechten?
      [Gesteld in Prostitutie]
2013-05-16 01:25:50

Gemiddelde score Syndroom van Asperger: 7.2 (120x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+