Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Financieel » Belastingen » Belastingen-Overijssel
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Belastingen-Overijssel en krijg online een antwoord van de specialist in Belastingen-Overijssel

Zelf een vraag over Belastingen-Overijssel? Klik hier.
Meer vragen over Belastingen-Overijssel.
De huidige beheerder van de rubriek Belastingen-Overijssel:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Belastingen-OverijsselVragen over Belastingen-Overijssel via RSS. Klik hier.
RSS over Belastingen-Overijssel op jouw website?Vragen over Belastingen-Overijssel op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Belastingen-OverijsselVragen over Belastingen-Overijssel via E-mail. Klik hier.

IOAZ en algemene heffingskorting

[Gesteld op: 14-03-2013]

Toelichting:
In 2012 heb ik een uitkering va de IOAZ ontvangen.
Mijn vrouw kreeg van de belastingdienst een brief dat zij geen inkomsten had en geen belasting hoefde in te vullen.Ik moest wel belasting invullen maar nu staat de jaaropgave IOAZ voor de helft op mijn naam en voor de helft op mijn vrouw z'n naam.
Heeft mijn vrouw nu ook recht op de algemene heffingskorting nu ze volgens de jaaropgave inkomsten heeft?
En moet ze de heffingskorting over 2012 terugbetalen

B.v.d
Antwoord:

Een IOAZ-uitkering is een uitkering op basis van de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen. U kunt hiervoor in aanmerking komen als u 55 jaar of ouder bent, en gestopt met uw werk als zelfstandige.De IOAZ vult het totale inkomen van u en uw eventuele partner aan tot het bijstandsniveau.
Deze uitkering wordt altijd aan 1 persoon toegekend. Als u vroeger als zelfstandige heeft gewerkt, dan wordt deze uitkering op bassi hiervan aan u toegekend. Het is mij dan ook een raadsel hoe het kan dat de jaaropgave IOAZ op uw beider namen blijkt te staan.
Dat zou m.i. alleen mogelijk zijn als jullie samen een onderneming hebben gehad, en daarom ook beiden recht hebben op een IOAZ-uitkering. Maar dan moeten er 2 jaaropgaves zijn, en niet 1 jaaropgave op 2 namen.
Voor de belastingaangifte moeten in ieder geval de gegevens van deze jaaropgave worden gevolgd.

De brief van de Belastingdienst heeft u echter onjuist uitgelegd, maar u bent daar niet alleen in, veel mensen begrijpen deze brief niet. In deze brief is alleen vermeld dat volgens de gegevens van de Belastingdienst er geen noodzaak is om een belastingaangifte in te dienen. Maar dat mag natuurlijk wel, sterker nog, het is altijd aan te raden om een aangifte in te dienen. Als er belasting moet worden betaald, dan is de aangifte verplicht, en anders wordt er belasting terugontvangen, en is aangifte wenselijk.

Maar u en uw vrouw hebben altijd recht op de algemene heffingskorting, of er nu inkomsten zijn of niet. Deze heffingskortingen worden in mindering gebracht op de verschuldigde belasting, en het verschil wordt afgerekend nadat er een belastingaangifte is ingediend. 
Als uw vrouw in 2012 maandelijks al een voorlopige uitbetaling van heffingskortingen heeft ontvangen, dan was dit alleen terecht als zij geen IOAZ ontvangt. Als zij echter wel IOAZ ontvangt, dan moet dit wellicht geheel of gedeeltelijk worden terugbetaald. Dan komen we dus weer op het 1e punt: krijgt zij nu wel of geen IOAZ?

 
Reactie vraagsteller:
Vriedelijk dank voor uw antwoord
We hebben de gemeente gebeld en die zeggen dat de IOAZ aan een persoon word toegekent, maar als je een echtpaar bent aan beiden word uitbetaald en daarom ook twee jaaropgaven de helft op mijn naam de andere helft op mijn vrouw z'n naam.
Het berdrijf heeft altijd op mijn naam gestaan mijn vrouw heeft nooit in het bedrijf meegewerkt.
Maar nu mijn vrouw de helft op haar naam heeft staan komt zij niet meer in aanmerking voor de algemene heffingskorting
Wat nu ? dan moet ik dus van vorig jaar de heffingskorting terugbetalen en dit jaar krijg ik die ook niet

B.V.D
 
Antwoord Beheerder:

U heeft dus 2 jaaropgaven ontvangen, en niet 1 jaaropgave op 2 namen, zoals ik uit uw eerste vraag begreep. Gelukkig, dat is wel logisch. Het verhaal van de gemeente begrijp ik, het gaat immers om een aanvulling van het gezinsinkomen tot bijstandsniveau, dus het is redelijk als deze aan beiden voor de helft wordt toegekend. Is dit nadelig voor u? Nee, zeker niet !

Iedere Nederlander heeft namelijk recht op de algemene heffingskorting. Als men een inkomen heeft ontvangt men dat direct via dat netto-inkomen, doordat er minder loonbelasting wordt ingehouden. Mensen zonder inkomen kunnen onder voorwaarden aan de Belastingdienst verzoeken om rechtstreeks aan hun uit te betalen.
U en uw vrouw hebben deze heffingskortingen waarschijnlijk reeds ontvangen via de IOAZ. U kunt dat eenvoudig controleren: de over deze uitkering te betalen belasting bedraagt circa 33 %. Als er beduidend minder is ingehouden, dan komt dat door de uitbetaling van de heffingskortingen aan u beiden.

Ik vermoed dat u de vergissing heeft begaan om daarnaast ook aan de Belastingdienst om uitbetaling van de heffingskortingen te verzoeken. Helaas, dat is niet goed, dan ontvangt u deze 2 x. Dat betekent dat u deze dus inderdaad zal moeten terugbetalen. Dit wordt definitief berekend nadat u en uw vrouw de belastingaangifte hebben ingediend.

Als u inderdaad moet terugbetalen, en u daardoor een financieel probleem heeft, dan wil ik u wel wijzen op de mogelijkheid om kwijtschelding van uw schuld aan te vragen. Meer informatie kunt u vinden op http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/standaard_functies/prive/contact/rechten_en_plichten_bij_de_belastingdienst/acties_van_de_aangever/kwijtschelding_van_belasting

 

Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina


Gerelateerde vragen aan IOAZ en algemene heffingskorting:

wordt de aanrechtbelasting in mindering gebracht
      [Gesteld in Financieel]
2011-06-12 14:23:24
Over heffingskorting van mijn vrouw
      [Gesteld in Belastingen-Zuid Holland]
2011-05-10 19:05:49
Aanslag aanrechtgeld.
      [Gesteld in Belastingen-Zeeland]
2014-05-23 16:11:57
wanneer krijg je heffingskorting
      [Gesteld in Financieel]
2008-12-03 17:19:55
Recht op heffingskorting?
      [Gesteld in Financieel]
2009-10-28 11:29:46

Gemiddelde score Belastingen-Overijssel: 7.1 (672x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258133
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+