Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Wetenschap » Geesteswetenschappen » Filosofie » Ethiek
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Ethiek en krijg online een antwoord van de specialist in Ethiek

Zelf een vraag over Ethiek? Klik hier.
Meer vragen over Ethiek.
De huidige beheerder van de rubriek Ethiek:
Naam: Chris de Werd
Bedrijf: Geen
Reactiesnelheid: 9 uur
Waardering: 5.7 (van max. 10)
Meer informatie over Chris de Werd vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over EthiekVragen over Ethiek via RSS. Klik hier.
RSS over Ethiek op jouw website?Vragen over Ethiek op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over EthiekVragen over Ethiek via E-mail. Klik hier.

Kunt u mij advies geven over dit ethisch dilemma

[Gesteld op: 11-03-2013]

Toelichting:
Voor een opdracht op school moet ik aan een expert advies vragen over een ethisch dilemma. Ik heb hierbij gekozen voor een situatie waarbij een patiŰnt in coma ligt en nu dus kunstmatig in leven gehouden wordt. Aan de familie nu de vraag of zij de patiŰnt kunstmatig laten leven of de stekker eruit te trekken. Zou u advies kunnen geven over deze situatie?
Met vriendelijke groeten,
Anne Timmerman
Antwoord:
Beste Anne.
Een filosofisch dilemma zoals jij er een noemt kan eigenlijk niet door de filosofie opgelost worden. De filosofie geeft alleen inzicht in de manier waarop over zo'n dilemma nagedacht kan worden.
Levensbeëindiging  is inderdaad een heftig ethisch probleem. Filosoof en verpleeghuisarts Bert Keizer heeft er veel verstandigs over gezegd. Waar het om gaat is de vraag waar de familie zich voor geplaatst ziet: wil ik, mag ik, kan ik verantwoordelijkheid nemen voor een kunstmatig leven of voor de beëindiging van dit leven?  Er zijn, denk ik, drie zaken waar elke persoon die bij een besluit over zijn verantwoordelijkheid (hier in verband met levensbeëindiging) mee te maken heeft. Ik zeg 'moet', omdat er altijd iets besloten wordt, al is het maar om niets te doen.
Het eerste punt is dat je oordeelt over de situatie: het moet duidelijk zijn wat er volgens jou aan de hand is, en ook wat men (bijvoorbeeld familie, de artsen, de wet etcetera) ervan vindt. En welke keuzes er gemaakt zouden kunnen worden.  Daar moet je (voor zover dat kan) voor jezelf een beeld van hebben. Het tweede is dat je, moet kiezen wat jijzelf  van een bepaalde keuze vindt. Waar ga jijzelf van uit als je iets besluit? Wat is jouw 'hoogste morele principe' waarop je terugvalt? (bijvoorbeeld: 'het leven is heilig' of 'mensen mogen anderen niet uitzichtloos laten lijden'). Wil je een persoon zijn die zo'n besluit neemt? Als je dat weet kun je een bepaalde mogelijkheid kiezen.
Tenslotte moet jij, als degene die afweegt, zelf een besluit nemen om te handelen. Je raakt daardoor zelf betrokken bij de instemming of juist bij de niet-instemming (of bij het  zwijgen), maar daar is niets aan te doen. Ook niets doen of tegen een bepaalde oplossing zijn is een besluit.
Deze drie zaken lopen in de praktijk door elkaar, maar dat is het punt niet; filosofisch gezien zouden ze aan de orde moeten zijn gekomen. Het gaat hier dus niet om een antwoord (wel of niet doen), maar om de manier waarop jij verantwoordelijkheid voor jouw besluit kunt nemen. Meer is er niet. Feiten spreken nooit voor zichzelf. Anderen kunnen niet voor jou besluiten. Het probleem gaat niet vanzelf weg. Dat is de situatie en jij zit er in.
 
Het nemen van een besluit voordat  je handelt heet prospectieve verantwoordelijkheid. Verantwoordelijkheid over wat al gebeurd is heet retrospectieve verantwoordelijkheid. Je zou dat laatste kunnen opvatten als aansprakelijkheid en daar is veel over geschreven (rechtspraak, medische ethiek). Die twee soorten verantwoordelijkheden sluiten niet mooi aan elkaar aan! Veel mensen zijn bang verantwoordelijkheid te nemen voor wat ze gaan doen omdat ze achteraf aansprakelijk gesteld kunnen worden. Dat is pas een dilemma.

Vriendelijke groet,
Chris
 
Reactie vraagsteller:
Hartstikke bedankt!
 
Antwoord Beheerder:
ok
Beantwoord door:
Chris de Werd
profielpagina


Gerelateerde vragen aan Kunt u mij advies geven over dit ethisch dilemma:

Mag een extern bedrijf gegevens aan derden geven?
      [Gesteld in Privacywetgeving]
2009-12-16 08:19:59
persoonlijk dossier.
      [Gesteld in Advocaten-Friesland]
2011-03-11 01:37:28
Bedrijf verkopen,maar verhuurder wil niet meewerke
      [Gesteld in Zakelijke Dienstverlening]
2012-03-27 21:45:55
outlook express importeren op mac
      [Gesteld in Computersoftware]
2012-11-22 15:59:17
Mag de knvb een belgisch stadionverbod overnemen?
      [Gesteld in Sportrecht]
2014-01-23 02:59:16

Gemiddelde score Ethiek: 5.7 (3x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+