Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Bedrijfsformules
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Bedrijfsformules en krijg online een antwoord van de specialist in Bedrijfsformules

Zelf een vraag over Bedrijfsformules? Klik hier.
Meer vragen over Bedrijfsformules.
De huidige beheerder van de rubriek Bedrijfsformules:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over BedrijfsformulesVragen over Bedrijfsformules via RSS. Klik hier.
RSS over Bedrijfsformules op jouw website?Vragen over Bedrijfsformules op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over BedrijfsformulesVragen over Bedrijfsformules via E-mail. Klik hier.

Hoe legaliseer ik mijn kleine opdrachtjes?

[Gesteld op: 11-03-2013]

Toelichting:
Hallo,
Overal is werk te doen. Ik ben 20 jaar oud en doe her en der klusjes zoals: Workshops geven, optredens geven, grafisch vormgeving en computer animatie.

Ik heb hiermee in de afgelopen 2 jaar minder dan 500€ per jaar verdient, maar ik heb nooit een eigen bedrijf opgezet.
Volgens mij kon ik wel wat aankaarten op mijn belastingaangifteformulier, dat heb ik dan ook gedaan en ik heb 2 jaar geleden een VAR gehad waarmee ik 2 klussen in Nederland heb gedaan die ik ook gefaktureerd heb.
Vervolgens had ik geen idee wat en hoe ik moest afdragen, hopelijk is dat met mijn belastingaangifte weer goedgekomen.

Ik woon op dit moment in Duitsland en doe wat grafische opdrachten waarmee ik hoop zo'n 200€ per opdracht te verdienen, en het lijkt er op dat er meerdere aan gaan komen. De opdracht gevers zijn echter voornamelijk internationaal (binnen en buiten EU).
Als laatste is er ook nog een grote kans dat ik binnenkort een computerspel verkoop in appstores voor een euro, daar komt misschien 100, misschien een paar duizend (je weet het nooit) euro winst uit.

Hoe kan ik het beste aangifte doen van dit geld? Moet ik een Nederlands bedrijf opzetten? Moet ik echt facturen sturen naar deze particulieren in het buitenland voor wie ik werk doe? Moet ik overwegen een Duits bedrijf op te zetten aangezien ik daar woon (al verhuis ik waarschijnlijk nog vaker naar andere (EU) landen)? Als ik optredens verkoop dan verkoop ik geen uren maar een 'show', oftewel een product.. Komt daar nog btw bovenop dan?

Klopt het dat als ik probeer dit allemaal wit te doen in plaats van zwart (zoals nu) ik ongeveer 50% afdraag aan belasting? (btw + werkgeversbelasting + inkomstenbelasting)

Wat moet ik doen waarmee ik alles kan 'legaliseren', toch wat geld te vangen nog en waarbij het niet erg is als ik er niet veel tijd in stop? (Misschien ben ik nu 2 maanden bezig met losse opdrachtjes en ga ik daarna weer ergens in loondienst...)
En hoe ga ik hier mee om in het buitenland?
Bedankt voor de hulp!
Antwoord:

Dat zijn heel veel ingewikkelde vragen, die hier onmogelijk kunnen worden beantwoord. Ik beperk mij dan ook tot 2 hoofdzaken:

U mag alleen facturen sturen (met BTW) als u een echte onderneming heeft. Daarvoor is het van belang dat u staat ingeschreven bij de KvK, en dat de Belastingdienst een oordeel heeft gevormd inzake de werkzaamheden.  De door u genoemde bedragen zijn zo laag dat ik betwijfel of de Belastingdienst u wel als ondernemer wilt erkennen (tenzij de bedragen in de toekomst veel hoger worden). Als u geen ondernemer bent kan u geen officiele facturen sturen, maar wel declaraties. De inkomsten uit deze werkzaamheden geeft u in uw belastingaangifte dan aan als "overige inkomsten". 

U woont echter in Duitsland, en dat betekent dat u uw inkomsten waarschijnlijk aldaar aan de Duitse fiscus moet opgeven. Dan is het raadzaam uw vragen aan een deskundige in Duitsland voor te leggen. U kan overigens geen eenmanszaak in Nederland opzetten omdat de plaats van de onderneming is gekoppeld aan uw woonadres. Als u later naar een ander land verhuist, dan verhuist uw onderneming dus mee, en ook de belastingplicht. Daar kan u alleen aan ontkomen door een BV in Nederland op te richten, want deze is niet gekoppeld aan het woonadres. Bij dergelijke lage winsten kost een BV echter meer dan dat het opbrengt.

 
Reactie vraagsteller:
Bedankt voor de snelle reactie en duidelijke antwoorden!
Om het makkelijker te maken heb ik op het moment gelukkig officieel een Nederlands woonadres, maar dat kan in de toekomst veranderen.

Tot wat voor bedragen kan ik alles zonder zorgen aangeven als 'overige inkomsten'?

Daniel
 
Antwoord Beheerder:

Als u denkt dat u in de toekomst meer gaat verdienen, dan moet u dit voorleggen aan de KvK/Belastingdienst, zodat zij kunnen beoordelen of het gaat om een onderneming. Dan moet u alles opgeven als "winst uit onderneming".
Maar als het eenmalig is, dan kan u het opgeven als overige inkomsten. Maar ook kunnen het inkomsten uit een hobby zijn, die u niet hoeft op te geven.
Moeilijk, iedere situatie is weer anders, er zijn in ieder geval geen duidleijke grensbedragen genoemd. Als u dus duidelijkheid wilt kan alleen de Belastingdienst deze verschaffen.

Kijk overigens wel uit met uw registratie; u zegt in Duitsland te wonen, maar u heeft dit kennelijk nog niet doorgegeven aan het gemeentehuis, waardoor u officieel een Nederlans woonadres heeft. U bent verplicht verhuzingen tijdig te melden, en dit lijkt op een overtreding. U heeft zich dan kennelijk ook niet officieel in Duitsland ingeschreven, dus bent u ook daar in overtreding???

Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Bedrijfsformules:
AlliantiesFranchisingMulti-level-marketing


Gerelateerde vragen aan Hoe legaliseer ik mijn kleine opdrachtjes?:

graag ontvang ik meer info over schaamlipverkleing
      [Gesteld in Plastische Chirurgie]
2007-03-15 22:11:00
Mijn dochter slaapt 's nachts minder goed door.
      [Gesteld in Groei & Ontwikkeling]
2007-07-23 18:07:36
Hoe kan ik mijn woonkamer het beste inrichten?
      [Gesteld in Interieur-Utrecht]
2009-03-22 11:34:44
Ik weet niet welke kleur ik in mijn huiskamer wil.
      [Gesteld in Interieur-Noord Holland]
2009-05-08 11:59:57
goedendag IK ga binnenkort verhuizen naar een
      [Gesteld in Interieur-Noord Holland]
2010-05-19 09:10:43

Gemiddelde score Bedrijfsformules: 8.3 (619x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+