Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Financieel » Accountancy
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Accountancy en krijg online een antwoord van de specialist in Accountancy

Zelf een vraag over Accountancy? Klik hier.
Meer vragen over Accountancy.
De huidige beheerder van de rubriek Accountancy:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over AccountancyVragen over Accountancy via RSS. Klik hier.
RSS over Accountancy op jouw website?Vragen over Accountancy op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over AccountancyVragen over Accountancy via E-mail. Klik hier.

Uittreden vennoot kort na intreding

[Gesteld op: 28-02-2013]

Toelichting:
Goedenavond,

Vennoot A en B drijven 10 jaar een v.o.f., door verdere groei is er besloten vennoot C aan toe te voegen en een investering te doen in een nieuw filiaal a € 300K. Hier zijn alle 3 de vennoten voor 33,33% winstdelers in, na 1,5 jaar verlies te hebben geboekt besluit vennoot C (na 3 jaar vennootschap) uit te treden. Hij heeft in deze 3 jaar een negatief EV opgebouwd, ook is er een volledige financiering van 300K waarvan er dus 100K voor zijn rekening komt.

Wat is er in deze af te rekenen met vennoot C? Hij heeft zich niet ingekocht, er is hem in het eerste jaar 10% gegunt.
Vennoot C wil zijn negatieve EV niet afrekenen, en wij denken juist dat hij daartoe verplicht is. Daarbij komt natuurlijk de financiering van 100K, is deze op hem te verhalen? En kunnen we hem alsnog zijn 10% welke hem gegunt was af laten rekenen (er staat nergens dat dit hem gegunt is..)

Alvast bedankt
Antwoord:

Ik krijg regelmatig vragen over beeindiging van de VOF, en daarom heb ik een standaardantwoord beschreven op http://bit.ly/UXJgYg Ik raad u eerst aan daar kennis van te nemen.

In uw situatie komt het er op neer dat er een slotbalans moet worden opgemaakt van de VOF, en dat het kapitaal volgens deze slotbalans moet worden afgerekend met de vennoten. Als er een negatief EV is moet de betreffende vennoot dat aan de VOF betalen, en u kan hem daar juridisch toe dwingen.
U kan echter niet aan hem vragen ook een deel van de financiering te vergoeden, want dat is hier reeds in verrekend, en zou dus dubbel op zijn. Dus: OF hij neemt 100 K van de financiering voor zijn rekening, waardoor zijn aandeel in het EV met 100 K wordt verhoogd, waardoor hij minder EV hoeft af te rekenen, OF hij betaalt zijn aandeel in het EV. Het komt op hetzelfde neer, het is dus niet EN EN.

En wat die 10 % betreft die hem was gegunt; ik weet niet wat u hiermee bedoelt, 10 % van WAT is hem gegunt? Hij heeft alleen recht op 33 % van de winst, meer niet. Dus als deze mij onbekende 10 % in het verleden niet is toegevoegd aan zijn EV, dan heeft hij daar geen recht op.

Recapitulerend raad ik u aan iemand een slotbalans te laten opstellen, en af te rekenen volgens deze balans. Als de uittredende vennoot niet wil afrekenen raad ik u aan een advocaat in te schakelen.

 
Reactie vraagsteller:
Goedemiddag,

Allereerst bedankt voor uw antwoord.
De 10% die hem gegunt is is de winstuitkering van filliaal 1 die altijd al gedreven werd door vennoten A en B, vennoot C heeft hier geen kapitaal voor ingebracht. Door hogere prive-opname's is het opname saldo hoger geworden als zijn winstdeel van 10%. en daarmee heeft hij dus een negatief EV gecreerd.

Tegenover de 100 k financiering staat uiteraard 100 K waarde van Filliaal 2, nu is vennoot C uitgetreden. is hij verplicht die 100 K af te rekenen met ons? dan zou hij dus ook recht hebben op 100K 'waarde' van het filliaal 2.

Voor de duidelijkheid:

Vennoot C had een winstuitkering van 10% in filliaal 1 en 33,33% in filliaal 2.
de financiering staat op de balans bij langlopende schulden (niet in zijn EV), en daartegenover staat uiteraard de waarde van filliaal 2. Zodra vennoot C zijn schuld van 100 K afrekend, behoud hij zijn recht op 100K waarde van filliaal 2?
 
Antwoord Beheerder:

U heeft het erg ingewikkeld gemaakt, door per filiaal een andere winstverdeling af te spreken. Je zou kunnen zeggen dat er feitelijk sprake is van 2 verschillende VOF's, met toevallig dezelfde vennoten.

Bij het eerste filiaal is hem 10 % winstaandeelgegund. Dit wordt toegevoegd aan zijn EV, en prive-opnames worden afgetrokken. Als het EV negatief is heeft hij teveel opgenomen, en dat moet hij aan de VOF terugbetalen. Dat had ik al aangegeven, u kunt dat juridisch afdwingen. Uiteraard moet ook het EV van het 2e filiaal hierbij worden betrokken.

De financiering is een ander verhaal. Bij aankoop van dat filiaal ontstond een bezitting van 300 K en een schuld van 300 K. Het EV is toen hier niet door beinvloed. Het is een misvatting dat u veronderstelt dat hij recht heeft op 1/3, dus 100 K waarde, maar dat hij 100 K financiering moet aflossen. De VOF is in zijn geheel ongedeeld eigenaar van het filiaal, maar is ook verantwoordelijk voor de volledige schuld. Alleen het EV per vennoot moet worden afgerekend, en dan is het in principe klaar, maar dat had ik reeds toegelicht.
De overige 2 vennoten houden dan dus het eigendom van het filiaal van 300 K, maar moeten ook de schuld van 300 K betalen. Maar uiteraard is het ook mogelijk om het filiaal te verkopen aan de vetrekkende vennoot, of aan een derde. Met de opbrengst daarvan kan de financiering worden afgelost.

Tot slot nog wel de opmerking dat iedere vennoot hoofdelijk aansprakelijk is  voor schulden van de VOF, dus als de VOF niet kan betalen, dan moet men vanuit prive betalen. De uittredende vennoot is en blijft mede-aansprakelijk voor de volledige 300K, dus ook na de uittreding.

Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Accountancy:
Code TabaksblatRA-Accountancy


Gerelateerde vragen aan Uittreden vennoot kort na intreding:

schadevergoeding bij stoppen vennoot?
      [Gesteld in Arbeidsrecht-Noord Brabant]
2010-03-24 19:13:09
Overdragen heffingskortingen overleden echtgenoot
      [Gesteld in Belastingen-Overijssel]
2014-01-10 17:47:23
Beter in de bijstand dan werken voor mijn geld??
      [Gesteld in Wet Werk en Bijstand]
2009-03-18 13:23:40
belasting terugvragen van langer dan 5 jaar terug?
      [Gesteld in Belastingen-Noord Brabant]
2009-04-01 08:55:43
Wie schuldig bij overtreding van het VOF contract
      [Gesteld in Ondernemers advocaat]
2010-07-23 11:10:00

Gemiddelde score Accountancy: 7.2 (1004x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+