Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franÁaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiůn espaŮola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Gezondheidsrecht
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Gezondheidsrecht en krijg online een antwoord van de specialist in Gezondheidsrecht

Zelf een vraag over Gezondheidsrecht? Klik hier.
Meer vragen over Gezondheidsrecht.

Beheerder worden?

De rubriek Gezondheidsrecht heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Gezondheidsrecht Klik hier.

RSS over GezondheidsrechtVragen over Gezondheidsrecht via RSS. Klik hier.
RSS over Gezondheidsrecht op jouw website?Vragen over Gezondheidsrecht op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over GezondheidsrechtVragen over Gezondheidsrecht via E-mail. Klik hier.

Recht op vrije keuze (z.huis/hulpverlener‏)?

[Gesteld op: 26-02-2013]

Toelichting:
Ik zit met een gezondheidsprobleem X (laat ik in het midden) en met het volgende (overigens belachelijke en totaal onnodig) probleem.

Mijn huisarts vindt een verwijzing naar een specialist (gespecialiseerd in mijn gezondheidsprobleem X) op zijn plaats, maar nu is het zo dat deze huisartsprakijk (houdt stug vol, is niet te overreden) wil mij alleen doorverwijzen naar een lokaal ziekenhuis (van hun keuze) en ook nog alleen middels een digitale verwijzing (waar overigens niet alle ziekenhuizen mee werken) die zij dan rechtstreeks digitaal sturen naar dat ziekenhuis van HUN keuze (men wil mij geen papieren verwijsbrief meegeven).

Ik heb echter meermalen aangegeven dat ik keuze vrijheid wil, dat ik ZELF wil kiezen naar welk ziekenhuis/specialst ik wil (waar mijn zorgverz. een contract mee heeft), dat dit mijn recht is (is dat wettelijk zo?) en dat ik hiervoor graag een papieren verwijsbrief wil (die niet gericht is a/e bepaald z.huis/specialist). Dit heb ik meermaals aangekaart, maar h.arts wil totaal niet meewerken-> mag de huisarts dit doen (=vrije keuze v. patiŽnt inperken dmv: \"je mag alleen naar z.huis zus /zorgverlener zo, van ONZE keuze\")? Staat voor de patiŽnt het recht op keuzevrijheid zorgverlener,bv. ziekenhuis/specialist (zolang de zorgverzekeraar er een contract mee heeft) overigens ook in een wet vastgelegd, zo ja, welke wet is dat dan en waar in die wet staat dat (wet sus, artikel zo)? Dan kan ik mij ergens op beroepen. Ook heeeel vreemd overigens (riekt naar geheime afspraken mbt \"doorschuiven\" patiŽnten?): praktijk zegt ook 'afspraken' te hebben met betreffend ziekenhuis mbt doorverwijzen patiŽnten naar hen -> Ik zei toen dat ik dit vreemd vond en dat bij mijn weten alleen zorgverzekeraars contracten hebben/sluiten met ziekenhuizen, maar dat huisartsen geen contracten hebben met ziekenhuizen of andere zorgverleners.
Alvast bedankt.
Antwoord:
Zo langzamerhand lijken we in Nederland een beetje de weg kwijt te raken in zorg(verzekerings)land. Toch zijn bepaalde afspraken te begrijpen. De kosten van zorg gingen zich steeds meer als een ongeleid projectiel gedragen en dreigden de pan uit te stijgen. Om de kosten te drukken vindt de politiek het belangrijk dat er marktwerking is. Zorginstellingen en zorgverzekeraars moeten elkaar onderling beconcurreren. Dat de patiënt daardoor knel komt te zitten, wordt vaak vergeten. U zit duidelijk tussen wal en schip. Uw zorgverzekering heeft een contract met ziekenhuis A en uw huisarts heeft afspraken met ziekenhuis B. En allebei hebben ze gelijk! Door ziekenhuizen te specialiseren dalen de kosten enorm, want je hebt niet voor elk ziekenhuis dezelfde (dure) apparatuur nodig bijvoorbeeld. Aan de andere kant hebben huisartsen en patiënten er belang bij dat het adherentieniveau van het (lokale) ziekenhuis op peil blijft. (Adherentieniveau = 68 betekent dat 68% van de lokale bevolking van dat ziekenhuis gebruik maakt, daaronder is het ziekenhuis niet rendabel genoeg en dreigt sluiting). Dat betekent dat als ziekenhuis A geen hartoperaties meer doet, de inkomsten uit andere specialismen moet komen, bijvoorbeeld van maagoperaties. Als patiënt heeft u er belang bij het lokale ziekenhuis te steunen, om te voorkomen dat u in de toekomst ver moet reizen om naar een ziekenhuis te gaan. Afhankelijk van uw medische klacht kiest u dan voor het dichtstbijzijnde ziekenhuis, mits uw zorgverzekeraar dat ook goedkeurt.
Als patiënt zijn er echter nog veel meer overwegingen die een rol kunnen spelen. Bijvoorbeeld omdat u meer vertrouwen hebt in één bepaalde arts of ziekenhuis, of juist geen vertrouwen in de lokale situatie.
Formeel bent u vrij in de keuze van arts of ziekenhuis. Daar heeft u de huisarts niet voor nodig. Wat u wel nodig hebt is zijn medische omschrijving van uw klachten. Het scheelt de huisarts veel tijd (die hij daardoor extra aan patiënten kan besteden!) als hij via elektronische weg kan doorverwijzen. Maar dat werkt vaak alleen in samenwerking met het lokale ziekenhuis. Elektronisch doorverwijzen mag uw rechten als patiënt (op vrije keuze) echter niet aantasten. (Wet Geneeskundige Behandelingsovereenkomst). Als de huisarts een papieren doorverwijzing  weigert, dan kunt u daarover een klacht indienen bij de onafhankelijke klachtencommissie waar elke huisarts of instelling bij aangesloten moet zijn.
Eén van de voordelen van het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD), dat nu door de zorgverzekeraars nieuw leven wordt ingeblazen, is dat een ziekenhuis in uw dossier kan opzoeken wat uw medische problemen zijn. Dan heeft u de verwijzing niet meer nodig. (Mits u natuurlijk wel met uw huisarts uw klachten besproken hebt, want anders staat er niets in het EPD.)
Advies: Praat nog één keer met uw huisarts en toon begrip voor het feit dat hij efficiënt probeert te werken. Zeg duidelijk dat u het gevoel hebt klem te zitten tussen zijn beleid en dat van de zorgverzekeraar en maak duidelijk waarom u naar een bepaalde behandelaar wilt doorverwezen worden. Stel desnoods voor om uw klacht samen aan de klachtencommissie voor te leggen zodat ook voor de huisarts duidelijkheid op dit punt ontstaat. Daarmee voorkomt u dat u op zoek moet gaan naar een andere huisarts.

Met vriendelijke groet,

Peter Smits

telefonisch spreekuur ma t/m vrij, 19.00-21.00 uur. 0900-2121222, 0,50€ p/min.
 
Reactie vraagsteller:
Hallo,
Bedankt voor uw reactie. Het is mij niet helemaal duidelijk (sorry als ik misschien dubbel vraag), maar staat het recht op vrije artsenkeuze (z.huis/hulpverlener) ook in de Wet Geneeskundige Behandelingsovereenkomst? Zo ja, in welk artikel staat dat elke patiŽnt het recht heeft om zelf een hulpverlener te kiezen?
En waar in de Wet Geneeskundige Behandelingsovereenkomst staat een stuk dat er betrekking heeft op dat punt met dat een elektronische doorverwijzing de rechten als patiŽnt (op vrije keuze) niet mag aantasten?

En zijn er eventueel voorwaarden en uitzonderingen in deze wet die betrekking hebben op mijn situatie (cq. die mijn situatie uitsluit), waardoor ik mij niet op deze wet kan beroepen? (-> mijn situatie zijnde dat: huisarts die mij geen keuzevrijheid laat en mbt het punt van elektronische doorverwijzing versus aantasting vrije keuze)
 
Antwoord Beheerder:
De WGBO stamt uit 1994, dus daar zult u niet veel vinden over elektronische doorverwijzing. Een behandelingsovereenkomst is een zg. "bijzondere overeenkomst". Maar in feite niet anders dan een gewone overeenkomst zoals kopen of huren. U bent geheel vrij in het afsluiten van welke overeenkomst dan ook, met wie dan ook. Om dat extra te garanderen staat in art. 450 WGBO dat behandeling alleen mag plaatsvinden (behoudens acuut levensbedreigend gevaar) met uw toestemming. (WGBO is een onderdeel van het Burgerlijk wetboek, Boek 7, Titel 7, afdeling 5, art. 446 t/m 468, te vinden op www.wetten.nl). U bepaalt dus naar welke dokter u wilt gaan. Op dit moment is het nog onduidelijk of huisartsen meewerken aan het EPD (dat vanaf 1 januari 2013 Zorginfrastructuur heet...). Vraag daarnaar bij uw huisarts. De regeling is als volgt: U geeft uw huisarts toestemming om uw medische gegevens aan te melden bij de Zorginfrastructuur. In uw medische gegevens heeft uw huisarts uw medisch probleem beschreven. Vervolgens gaat u naar het ziekenhuis/arts van uw keuze en meldt daar dat uw gegevens in de Zorginfrastructuur staan. Voila! geen verwijsbrief meer nodig! Hoeft u dus ook geen klacht tegen uw huisarts in te dienen wegens weigering van de verwijsbrief. Het is namelijk voor u als patiënt wel belangrijk dat de relatie met uw huisarts intact blijft. Anders moet u een andere huisarts gaan zoeken.
Zoals u al aangaf wordt op alle mogelijke manieren het recht van de patiënt ondergraven. Soms door afspraken tussen artsen en ziekenhuizen onderling, en tegenwoordig ook door de zorgverzekeraars. Dat gebeurt overigens om heel plausibele redenen: efficiënt en kostenbesparend werken. Daar zijn wij allemaal uiteindelijk mee gebaat.
Werkt uw huisarts nog niet met de Zorginfrastructuur en blijft hij een verwijsbrief weigeren, dan zult u daarover naar de klachtencommissie moeten stappen.

Met vriendelijke groet,

Peter Smits
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Gezondheidsrecht:
Verkeer Slachtofferhulp


Gerelateerde vragen aan Recht op vrije keuze (z.huis/hulpverlener‏)?:

Mensen met Schizofrenie
      [Gesteld in Psychiatrie]
2007-04-16 18:40:15
Vergunning bouw Garage
      [Gesteld in Bouwen & Restaureren]
2008-07-29 12:22:55
welke remedie past het beste bij me?
      [Gesteld in Bach Bloesem Remedies]
2009-12-30 14:08:33
tussentijdse verhoging premie autoverzekering
      [Gesteld in Autoverzekering]
2010-09-30 15:31:00
Woonland Belgie ww uitkering Nederland.
      [Gesteld in Europees recht]
2011-01-27 12:25:31

Gemiddelde score Gezondheidsrecht: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258140
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+