Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Personeelsmanagement » Arbeidsvoorwaarden
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Arbeidsvoorwaarden en krijg online een antwoord van de specialist in Arbeidsvoorwaarden

Zelf een vraag over Arbeidsvoorwaarden? Klik hier.
Meer vragen over Arbeidsvoorwaarden.

Beheerder worden?

De rubriek Arbeidsvoorwaarden heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Arbeidsvoorwaarden Klik hier.

RSS over ArbeidsvoorwaardenVragen over Arbeidsvoorwaarden via RSS. Klik hier.
RSS over Arbeidsvoorwaarden op jouw website?Vragen over Arbeidsvoorwaarden op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over ArbeidsvoorwaardenVragen over Arbeidsvoorwaarden via E-mail. Klik hier.

Terugbetalen studiekosten zorg

[Gesteld op: 25-02-2013]

Toelichting:
Sinds 2004 ben ik werkzaam bij een zorgorganisatie en sinds 2007 in dienst als leidinggevende in de zorg. In 2009 ben ik op eigen initiatief gestart met een studie management in de zorg, diploma behaald eind 2012. 75% heeft werkgever betaald en 25% heb ik zelf betaald. ( totaal 12000 euro )Binnen de organisatie wordt er nogal "gereorganiseerd". Binnen de teammanagers binnen ons werkgebied blijken we met te veel managers te zijn. Het is duidelijk dat er teammanagers te veel zijn en dat betekent dat er uiteindelijk minder functies zijn dan werknemers. Ook wordt duideljik benoemd dat er geen gedwongen ontslagen vallen. Echter, uiteindelijk blijft het feit dat er te veel teammanagers zijn. Andere passende functies zijn er niet intern omdat er heel veel medewerkers herplaatsbaar zijn en deze medewerkers hebben "voorrang". ( vallen wel onder het sociaal plan) Intern dus geen kans op een andere baan. Ik ben gaan vragen aan de manager wat er gebeurd met de teammanagers die uiteindelijk "overtallig" zijn. Het antwoord hierop is dat men uitgaat van natuurlijke uitstroom. Nu heb ik een nieuwe baan, de kans om mijn werkzaamheden voort te zetten in een andere organisatie:-) Echter, in mijn studieovereenkomst staat dat, wanneer ik mijn baan opzeg ik moet terugbetalen. Is dit in mijn situatie redelijk?

In de overeenkomst staat dat de werknemer moet terug betalen wanneer op eigen verzoek , met wederzijds goedvinden of wegens hem zelf te wijten feiten of omstandigheden ontslag wordt verleend, voordat de studie met goed gevolg is afgesloten of binnen een termijn van twee jaar na de datum waarop de studie met goed gevolg is afgesloten. ( dit alles naar redelijkheid en billijkheid) Voor iedere maand dat het dienstverband na het voltooien van de studie korter duurt dan 24 maanden ( 2 jaar ) dient 1/24 deel te worden terugbetaald.

Wat tevens wrang is in mijn geval, afgelopen jaar is deze studie voor teammanagers verplicht gesteld. Volledige financiele vergoeding en volledige tijdvergoeding. Tevens sprak ik laatst een collega die helemaal niet heeft hoeven tekenen voor terugbetaling wanneer deze zelf vertrekt binnen 2 jaar. Mijn initiatief en inzet tot "ontwikkelen" wordt naar mijn idee "afgestraft" wanneer ik moet terug betalen. Hoeveel kans maak ik om hier "onderuit" te komen?
Alvast dank voor de reactie.
Antwoord:

Geachte heer/mevrouw,

Naar aanleiding van uw vraag, betreffende het terugbetalen van studiekosten, bericht ik u het volgende.

Bij de beëindiging van een dienstverband ontstaat er nogal eens onenigheid over de vraag of bepaalde studiekosten wel of niet terugbetaald moeten worden door de werknemer in kwestie. Hoewel er geen expliciete bepaling over studiekosten in de wet is opgenomen, heeft de Hoge Raad al in 1983 bepaald dat een werkgever studiekosten alleen mag terugvorderen onder strikte voorwaarden. De belangrijkste voorwaarde is dat het terugvorderen van studiekosten schriftelijk moet zijn overeengekomen. Een werknemer moet er dus bewust voor hebben getekend, zodat hij of zij op voorhand de nadelige consequenties hiervan kan overzien. Daarnaast moet er een periode moet worden afgesproken waarbinnen studiekosten kunnen worden teruggevorderd, als er een einde komt aan de arbeidsovereenkomst. Binnen deze periode moeten de terug te vorderen studiekosten evenredig afnemen.

De omstandigheden waaronder u, als medewerker, vertrekt kunnen dusdanig zijn dat terugbetalen tot een uitkomst leidt die in te hoge mate onredelijk is. Recht op terugbetaling komt in die uitzonderlijke situatie te vervallen. Denk aan de omstandigheid waarbij een medewerker vertrekt doordat hij alleen nu de kans krijgt om elders te beginnen, terwijl bekend is dat de toekomst bij zijn huidige werkgever zeer onzeker is, aangezien de kans groot is dat juist zijn arbeidsverhouding gaat eindigen. Tevens is het van belang dat deze functiegerichte opleiding, door uw werkgever, verplicht is gesteld voor Teammanagers en dat deze door uw werkgever volledig vergoedt wordt. Als u een schriftelijke verklaring van uw collega kunt verkrijgen waarin staat dat deze, m.b.t. dezelfde studie, niet gehouden is aan een terugbetalingsregeling en dus dat de studiekosten volledig door de werkgever vergoedt worden zou dit ten goede komen aan de bewijslast.

Ik adviseer u dan ook om bij de commissie Gelijke Behandeling de kwestie voor te leggen zodat zij een uitspraak hierover kunnen geven.

Mocht u over bovenstaande nog verdere uitleg nodig hebben dan verwijs ik u gaarne naar ons contactformulier op onze internetsite: http://www.expear.nl

Met vriendelijke groet,

E.A. Vonsee                                                                                     Adviseur Arbeidsrecht/P&O

 

!Dit advies is vrijblijvend en enkel gebaseerd op de vaak summiere vraagstelling. Het kan geen volwaardig juridisch advies vervangen. We zijn niet aansprakelijk voor eventuele gevolgen van handelen/nalaten naar aanleiding van dit beknopte antwoord!

 
Reactie vraagsteller:
Dank voor het antwoord. Maakt het ook nog verschil dat ik uit eigen beweging ben gaan studeren? Toen ik tekende voor de overeenkomst was ik zelf de persoon die wilde gaan studeren. Daarom hebben ze er 75% van gemaakt
( vergoeding) Ik heb destijds 100% gevraagd aan vergoeding maar niet gekregen. Echter, collega`s die nu in 2012/2013 starten met opleidingen gericht op management t.b.v. teammanager functie worden verplicht gesteld dit te doen en krijgen daardoor automatisch voledig vergoed en hoeven niet terug te betalen. ( staat ook in nieuwe protocol ) Dus eigenlijk heb ik dan de pech dat ik te vroeg begonnen ben aan de studie?
Wat werk betreft. Er is gezegd dat we met teveel mensen zijn, wie uiteindelijk stoppen moet met de functie van teammanagers is altijd in het midden gelaten. Zekerheid over deze baan in de toekomst heb ik dan ook niet bij de huidige werkgever, voor hetzelfde ben ik over een half jaar " over" . Dat is de onzekerheid waar we al minimaal een jaar in zitten.
 
Antwoord Beheerder:

Geachte heer/mevrouw,

Uit uw eerdere vraagstelling ben ik in de veronderstelling geraakt dat u een nieuwe baan heeft bij een andere organisatie. Dit blijkt echter niet zo te zijn. Uit uw reactie begrijp ik dat het op dit moment nog niet duidelijk is welke Teammanager zijn/haar baan verliest.

U geeft aan destijds de studie uit eigen beweging te hebben gevolgd. Deze is later voor het uitvoeren van de functie verplicht gesteld door uw werkgever. Hierdoor is de studie een functiegerichte opleiding geworden welke doorgaans vergoed wordt door de werkgever. Immers deze stelt de studie verplicht en dient om beter te werken binnen de huidige functie.  Als uw werkgever u de afgesproken kosten voor de studie in rekening zou brengen dan maakt deze een duidelijk onderscheid tussen werknemers en dat is verboden. Nogmaals verwijs ik u graag door naar naar de Commissie Gelijke Behandeling.

Met vriendelijke groet,

E.A. Vonsee                                                                                    Adviseur Arbeidsrecht/P&O

 

!Dit advies is vrijblijvend en enkel gebaseerd op de vaak summiere vraagstelling. Het kan geen volwaardig juridisch advies vervangen. We zijn niet aansprakelijk voor eventuele gevolgen van handelen/nalaten naar aanleiding van dit beknopte antwoord!

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Terugbetalen studiekosten zorg:

€ 4000 schuld door niet betalen ziekenfondspremie.
      [Gesteld in schulden & inkomen]
2010-04-12 13:09:47
Heb ik recht op mantelzorg
      [Gesteld in Mantelzorg]
2012-04-25 20:11:44
Wat kan ik nog doen?
      [Gesteld in schuldadvies & schuldbegeleiding]
2012-08-16 23:14:05
ik wil weten of ik recht heb op een verdoeding daa
      [Gesteld in Mantelzorg]
2014-01-22 16:22:28
WAO en PGB
      [Gesteld in Advocaten-Zuid Holland]
2015-12-10 00:02:53

Gemiddelde score Arbeidsvoorwaarden: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258136
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+