Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Overheid » Suriname
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Suriname en krijg online een antwoord van de specialist in Suriname

Zelf een vraag over Suriname? Klik hier.
Meer vragen over Suriname.
De huidige beheerder van de rubriek Suriname:
Naam: Marnix h visser
Bedrijf: Stichting more life
Reactiesnelheid: 15 uur
Waardering: 8.9 (van max. 10)
Meer informatie over Marnix h visser vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over SurinameVragen over Suriname via RSS. Klik hier.
RSS over Suriname op jouw website?Vragen over Suriname op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over SurinameVragen over Suriname via E-mail. Klik hier.

Div. vragen inzake erfenis met veel erfgenamen

[Gesteld op: 24-02-2013]

Toelichting:
Situatie: moeder is vorig jaar overleden. Er zijn 12 erfgenamen.

erfenis bestaat uit 2 onderdelen:
1) erf + huis
2) erf + 3 huizen

Helaas is het met 12 erfgenamen nogal complex. Daarom de volgende vragen:

vraag 1:
kan voor elk onderdeel van de erfenis een andere uitvoering van verdeling worden gekozen?
Bijv.
onderdeel 1 van de erfenis:
11 erfgenamen staan hun deel af aan 1 andere erfgenaam.
Voor onderdeel 2 willen de 12 erfgenamen echter elk hun deel behouden.

Is dit mogelijk of moet de gekozen uitvoering van verdeling voor alle onderdelen gelijk zijn (dus als 11 erfgenamen hun deel willen afstaan aan 1 moet dit voor de gehele erfenis gelden)?

vraag 2:
helaas is de praktijk dat 5 erfgenamen onderdeel 1 willen afstaan aan 1 erfgenaam (broer A) zonder dat ze hier geld voor hoeven. 3 erfgenamen willen alleen afstaan aan broer A als broer A hen uitkoopt. Broer A heeft hier echter niet het geld voor.
3 erfgenamen willen hun aandeel houden en niet verkopen of schenken. 1 erfgenaam ligt dwars en komt met absurde eisen (hij wil de helft erven, erfgenamen woonachtig in Nederland mogen niets erven, zijn 4 zonen (1 overleden) moeten ook erven).

De 12 erfgenamen willen dus elk wat anders. Hoe kunnen ze hier uit komen en wat is de rol van een notaris in deze?
Indien ze er niet uit kunnen komen blijft de erfenis dan onverdeeld?

Vraag 3:
Moet de gehele erfenis verplicht verkocht worden om de verdeling te kunnen uitvoeren? De erfgenamen raken hierdoor hun ouderlijk huis - emotionele waarde - kwijt.

Vraag 4:
Het bezit van de overleden moeder bestond eerder ook nog uit een 3e onderdeel n.l. 2 rijstplantages met elk een huis erop. Bij leven was de wens van de moeder (nooit op papier gezet helaas) dat 1 rijst plantage in het bezit zou komen van broer A en de andere in het bezit van broer B. Helaas heeft broer B (vraag me niet hoe) geregeld dat rijst plantage 1 op zijn eigen naam kwam en rijst plantage 2 op naam van zijn zoon. Toen de moeder dit hoorde is zij in woede ontstoken. Tevergeefs,onder bedreiging van broer B heeft zij ingebonden.
Kunnen de andere erfgenamen nog stappen ondernemen hiertegen?

Het zijn nogal wat vragen, maar het is een complex geheel en niemand weet waar te beginnen. Alvast hartelijk dank voor uw reactie.
Antwoord:

boedels afhandelen lijkt complex maar is het niet als je weet waar je mee bezig bent.

een partiele scheiding en deling is mogelijk maar u zal akkoord moeten bereiken met ALLE erfgenamen. echter zult u niet uit het oog moeten verliezen dat elke erfgenaam in principe recht heeft op zijn aandeel in de totale waarde. de totale waarde zijn de bezittingen minus de schulden.

u zult dus alle bezittingen moeten taxeren en alle erfgenamen voor akkoord laten tekenen op de taxatie-rapporten.

vervolgens zal er een verdeling kunnen plaatsvinden. stel dat de bezittingen bestaat uit 1 huis met 1 perceel en 200.000 Euro waard is en iedereen recht heeft op 1/12.

1 erfgenaam kan dan het perceel en huis op zijn naam overschrijven met toestemming van de overige 11 maar zal dan de OVERBEDELING moeten uitkeren aan de overige erven dwz 11/12 van die 200.

en zo kunt u verder gaan de hele nalatenschap te verdelen. dus in principe kan wat u van plan bent mits iedereen akkoord is en mits u rekening houdt met de overbedeling. immers als niemand iets wil hebben kan net zo goed iedereen haar aandeel in de nalatenschap verwerpen.

een erfdeel in een deel van  de nalatenschap afstaan kan niet. je kan alleen jouw deel in de totale nalatenschap verkopen, schenken of verwerpen. in het laatste geval wordt jouw deel verdeeld over de overgeblleven erven. een erfgenaam kan wel uiteindelijk afzien van zijn deel in geld en dat aan 1 van de erfgenamen schenken of hiervoor kwijting geven.

Degenen die geld willen zullen uitbetaald moeten worden dus je kan niet iets erven zonder andere rechthebbenden daarvoor te willen uitkopen. als er geen geld is dan is het dus niet mogelijk iets op jouw naam te krijgen. het is wel mogelijk om een hypotheek te vestigen ten behoeve van de erven die geld willen en met hen een aflossingplan af te spreken. ook een bankfinanciering behoort tot de mogelijkheden. als dit alles niet lukt zal uiteindelijk de knoop doorgehakt moeten worden en de nalatenschap verkocht moeten worden.

als er dwarsliggers zijn kan u ik nu al zeggen dat u beste een scheiding en deling begint bij de rechtbank. wanneer u het vonnis krijgt neemt een door de rechter aangewezen notaris de zaak over. als het dan weer niet lukt tot een verdeling te komen zal de rechter uiteindelijk in een speciale procedure een beslissing nemen over de gerezen geschilpunten.

volgens de wet is niemand verplicht in een onverdeeldheid te blijven dat wil zeggen dat een boedel opgelost MOET worden. erven hebben dus geen keuze. niet meewerken is uiteindelijk financieel minder aantrekkelijk dan vrijwillig de boedel verdelen.

Het beste begint u nu om een stamboom te laten maken van de overledene(n) en vervolgens de verklaring van erfrecht. dan weet u gelijk of er wel of geen testamenten zijn gemaakt.

vervolgens start u de scheiding en deling. onderhandelen kan altijd nog op elk moment zelfs na vonniswijzing.

als een erfgenaam reeds een substantieel deel uit de nalatenschap heeft verkregen zal hij deze moeten inbrengen indien hij niet vrij van inbreng heeft verkregen. dat betekent dat wat die erfgenaam tijdens leven al heeft gehad in mindering wordt gebracht op zijn erfdeel.

u zult moeten natrekken hoe deze erfgenaam het onroerend goed heeft verkregen etc.

Voor meer informatie of hulp en begeleiding bij de afhandeling:

mhvisser@morelife.nl nof marnix_visser@yahoo.com

 
Reactie vraagsteller:
Hartelijk dank voor uw uitgebreide antwoord. Ik zie nu in dat de beste oplossing is het geheel te verkopen en de opbrengst te verdelen.
Tot slot heb ik nog een kleine vraag: wat betekent het als je iets 'niet vrij van inbreng' hebt verkregen?

Nogmaals hartelijk dank.
 
Antwoord Beheerder:
niet vrij van inbreng verkregen betekent dat de toekomstige erflater een toekomstig erfgenaam reeds bij leven een (boedel) bestanddeeluit zijn vermogen heeft gegeven( schenking). deze toekomstig erfgenaam is dus al bevoordeeld ten opzichte van eventuele andere toekomstig erfgenamen. als de schenker niet bij akte of testament heeft bepaald dat de begunstigde 'vrij van inbreng' heeft verkregen zal het verkregene weer ingebracht moeten worden in de nalatenschap. u kan het zien als een voorschot op het toekomstig te verkrijgen aandeel. als u niet vrij van inbreng heeft verkregen zal er verrekening plaatsvinden met de overige erven wanneer de boedel open valt
Beantwoord door:
marnix h visser
profielpagina


Gerelateerde vragen aan Div. vragen inzake erfenis met veel erfgenamen:

wat doen bij beneficair aanvaarden
      [Gesteld in Notaris-Utrecht]
2009-06-22 18:11:11
Wat is de procedure bij schulden van overledene?
      [Gesteld in Erfrecht]
2010-04-19 12:41:39
mijn ouders en mijn broer hun erfenis weigeren
      [Gesteld in Persoonsrecht en familierecht]
2010-09-24 19:45:09
weigeren nalatenschap
      [Gesteld in Familierecht]
2011-07-07 10:21:04
gevolgen voor kinderen bij schulden ouders?
      [Gesteld in schuldadvies & schuldbegeleiding]
2011-07-07 14:45:57

Gemiddelde score Suriname: 8.9 (1089x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+