Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Aandoeningen & Ziekten » Geestelijke Stoornissen » Autisme » Syndroom Van Asperger
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Syndroom van Asperger en krijg online een antwoord van de specialist in Syndroom van Asperger

Zelf een vraag over Syndroom van Asperger? Klik hier.
Meer vragen over Syndroom van Asperger.
De huidige beheerder van de rubriek Syndroom van Asperger:
Naam: N. Posthuma
Bedrijf: -
Reactiesnelheid: 9 uur
Waardering: 7.2 (van max. 10)
Meer informatie over N. Posthuma vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Syndroom van AspergerVragen over Syndroom van Asperger via RSS. Klik hier.
RSS over Syndroom van Asperger op jouw website?Vragen over Syndroom van Asperger op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Syndroom van AspergerVragen over Syndroom van Asperger via E-mail. Klik hier.

hoe om te gaan met asperger vriend?

[Gesteld op: 18-02-2013]

Toelichting:
ik heb een vriend die asperger syndroom heeft maar niet aangeraakt wil worden. alleen hij bepaald wanneer hij mij een knuffel wil geven. wederkerig mag ik dat niet bij hem. dit doet mij veel verdriet. hij heeft ook de behoefte om altijd alleen te zijn, na werktijd (in het weekend of vakantie bijv) en niemand toe te laten maar staat wel open vd liefde. alleen niet met mij (dit vind ik heel vreemd) terwijl hij mijn vriendschap niet kwijt wil. ik accepteer dat ook. ik geef heel veel om hem en heb alle geduld om onze vriendschap op te bouwen. maar kan ik hem aanleren om elkaar bijv even stevig te knuffelen? en behalve uit eten ook andere leuke dingen te doen? is dit aan te leren? op dit moment staat hij daar niet voor open en moet ik het langzaam opbouwen. dat weet ik. ik heb hier al eerder met u over gehad. maar hoe moet ik omgaan met het knuffelen/aanraken en het uitbouwen v onze vriendschap? het vertrouwen tussen ons begint nu ook te groeien. hij voelt zich veilig en vertrouwd bij mij. alvast bedankt voor uw advies.
Antwoord:
Tot op zekere hoogte is dit te leren. Misschien kent u de serie 'The Big Bang Theorie' op Veronica? Sheldon kan ook leren om mensen aan te raken, en dit verdragen, maar het moet op zijn moment, zijn manier.

Aanraken is een vorm van contact (= moeilijk) waarbij veel prikkels (= moeilijk) en emoties (= moeilijk) komen kijken. Kort gezegd: we hebben iets wat 3x zo moeilijk is voor hem als voor u. Hij wil dan graag wat grip en controle hebben. Als het voor hem voorspelbaar is wanneer u hem wil knuffelen, gaat dat waarschijnlijk al makkelijker. Praat eens met hem over signalen die hij kan waarnemen (huilen, in elkaar gedoken zitten, stemverheffing, toon van stem...) of momenten (bij begroeting, afscheid, na emotioneel gesprek). Zo wordt het voor hem voorspelbaar wanneer hij een knuffel kan geven en verwachten. Hou er wel rekening mee dat, als hij het moeilijk heeft, de kans groot is dat hij juist niet aangeraakt wil worden.

Open staan voor liefde en met u een relatie willen zijn twee verschillende dingen. Soms wordt iemand verliefd op een ander, en soms niet. Dat is niet iets wat zich laat sturen, helaas.

Leuke dingen doen: zoek eens iets wat aansluit bij wat hij ook leuk vindt. Is hij gek op gamen? Stel dan voor om een keer samen te gamen, of neem hem mee naar een game-beurs oid. Muziekfan? Geef hem voor zijn verjaardag een workshop DJ, of kaartjes voor een concert. De mogelijkheden zijn legio. Of spreek af om, in plaats van uit eten, een keer samen koffie te drinken, of ga wat drinken in een cafe...

Tot slot: wees duidelijk naar hem toe. Zeg letterlijk: ik zou het fijn vinden als je dit of dat doet/laat. Ik vind het moeilijk dat dit of dat niet kan/altijd zo gaat. Geef ik-boodschappen, maar laat zien dat het voor u belangrijk is.

Met vriendelijke groet,
N. Posthuma
 
Reactie vraagsteller:
bedankt voor uw antwoord. maar hoe kan hij openstaan voor liefde en toch moeite hebben met het aanraken, want dat kan dan toch niet goed gaan in een relatie, als hij op een dag verliefd zou worden op iemand?
 
Antwoord Beheerder:
Openstaan voor liefde wil voor hem waarschijnlijk iets anders zeggen dan voor u. Voor hem betekend het dat hij de verliefde gevoelens toe wil laten, en iemand durft te vertrouwen. Vooral de emotionele en platonische kant dus, in eerste instantie. Voor u betekend het openstaan voor aanrakingen, knuffels, fysiek contact. Ook een toekomstige partner zal dat fysieke contact bij hem moeten opbouwen, en de tijd daarvoor moeten nemen. Hij is echter zo ver dat hij iemand die tijd ook wil en kan geven. Ik denk dat hij dat bedoeld. Maar het staat u natuurlijk vrij om het te vragen!

Met vriendelijke groet,
N. Posthuma
Beantwoord door:
N. Posthuma
profielpagina


Gerelateerde vragen aan hoe om te gaan met asperger vriend? :

Is het terecht dat ik me blijf schamen?
      [Gesteld in Mensen]
2011-05-10 16:56:25
Is mijn wantrouwen in mijn vriend terecht?
      [Gesteld in Relatieproblemen]
2011-06-20 15:59:18
Wat kan ik hieraan doen?
      [Gesteld in Relatieproblemen]
2012-05-05 22:35:06
hoe krijg ik mijn beste vriend terug?
      [Gesteld in Relaties]
2012-05-31 23:39:36
Moet ik deze relatie aanhouden?
      [Gesteld in Relaties]
2012-11-04 19:39:03

Gemiddelde score Syndroom van Asperger: 7.2 (120x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+