Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Religie & Spiritualiteit » Islam
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Islam en krijg online een antwoord van de specialist in Islam

Zelf een vraag over Islam? Klik hier.
Meer vragen over Islam.

Beheerder worden?

De rubriek Islam heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Islam Klik hier.

RSS over IslamVragen over Islam via RSS. Klik hier.
RSS over Islam op jouw website?Vragen over Islam op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over IslamVragen over Islam via E-mail. Klik hier.

Grote wassing ook bij gebruik van condooms

[Gesteld op: 15-02-2013]

Toelichting:
Beste broeder mijn man en ik gebruiken condooms ipv dat ik de pil slik nu is mijn vraag moet ik ook de grote wassing verichten na het hebben van gemeenschap? Ik doe dit tot nu toe altijd maar ik vraag me af of dat ook echt moet
Bvd
Antwoord:
al-Salamu 'Alaikum (Vrede zij met u),

Beste echtpaar. U informeert naar de regels omtrent seksuele gemeenschap.

Uw vraag is lastig, omdat daarover verschil van mening bestaat. Laat ik eerst voor u en anderen (die meelezen) vaststellen wanneer de grote wassing (genaamd: ghusl) bij seks wel noodzakelijk is.

Voor de man:

Ghusl is verplicht bij het ejecteren van sperma. Een man moet daarom altijd, met of zonder condoom / met of zonder penetratie, de grote wassing verrichten voor die reden. Een man moet ook bij een natte droom ghusl verrichten.

Voor de vrouw:

Ghusl is verplicht voor de vrouw bij het ervaren van een orgasme, bij het verliezen van vaginale vocht (exclusief urine), zoals bij een natte droom, en wanneer zij gepenetreerd wordt door het mannelijke lid (als is het maar een klein beetje).

Nu zeggen de bronnen - zoals de Hadith - dat wanneer de beiden geslachten elkaar raken zonder barriere ertussen, ghusl vereist is. En daarover discussieert men. Is een condoom een barriere die het gebod op ghusl annuleert?

Een groep geleerden zegt: nee, ghusl is verplicht, want als de penis de vagina penetreert dan is ghusl vereist vanwege penetratie - niet vanwege andere redenen. Een andere groep geleerden zegt: ja, want ghusl moet je alleen doen wanneer het ene lichaamsdeel de ander raakt met het huid, niet met wat anders; en de Profeet sprak - letterlijk - over het aanraken van de lichaamsdelen, niet van iets wat er omgeen zit.

De meest correcte opinie is dat bij penetratie van de man in de vagina van de vrouw, ghusl vereist is, omwille van de volgende redenen:

1) Seksuele gemeenschap - en de regels daaromtrent - betreft in de eerste plaats penetratie. Als daar sprake van is, heeft er seksuele gemeenschap daadwerkelijk - volgens de Shari'ah - plaatsgevonden. Knuffelen, aanraken en andere vormen van lichamelijk wederzijds genot vallen niet onder dezelfde categorie van 'nikah' (seks). Als een man met een vreemde vrouw naar bed zou gaan met condoom, zou hij dan geen overspel hebben gepleegd met haar? Of als een man een andere man met condoom zou penetreren, zouden zij dan geen homoseks (liwat) hebben gehad? In de Shari'ah zou in beiden gevallen de regelgeving van seksuele gemeenschap gelden - vanwege penetratie.

2) Mannen en vrouwen hebben natte dromen. Voor beiden geldt dat ze de ghusl moeten verrichten. Natte dromen zijn eigenlijk vochten die uit de penis of vagina komen als gevolg van seksuele opwinding. In het Engels wordt dat nocturnal emission genoemd. Dat is geen zaad bij de man, maar wat ook wel voorvocht wordt genoemd. Voor vrouwen gebruikt men meestal de gangbare expressie van vagina afscheiding. Beiden worden geproduceerd met seksuele opwinding.

3) Omdat reinheid (tahara) heel belangrijk is in de islam, moet je als moslim waken daarover. Je gebeden, Qur'an vasthouden,je Hajj enzovoorts, zijn afhankelijk van je rituele reinheid. Als je junub ben - dat wil zeggen: je hebt 'maximale onreinheid' (als gevolg van seks, menstruatie of een bevalling) - terwijl je denkt dat je alleen de wudhu (de kleine wassing) voldoet, dan zou het zomaar kunnen dat je daden afgekeurd worden. Het is daarom raadzaam om het zekere voor het onzekere te nemen, en degenen die zeggen dat een condoom wel een barriere is en daardoor er eigenlijk geen reden is om ghusl te verrichten, niet te volgen daarin.

4) Bovendien: ik kan mij moeilijk voorstellen dat er bij penetratie - met of zonder condoom - een vrouw geen vocht produceert. Natuurlijk zijn er allerlei middelen die de penetratie vergemakkelijken vanwege het gebrek van vaginale vochtproductiie, maar het zou haast ongelooflijk zijn als daar helemaal geen sprake van is. Ghusl is daarom dan vereist.

5) Verder: ik kan mij voorstellen dat zelfs met condoom er ook contact is tussen beiden geslachtsdelen, omdat een condoom doorgaans niet de volledige geslachtsdeel van de man bedekt; het mannelijk lid is altijd een beetje vrij van bedekking. Bij gemeenschap is het heel goed mogelijk dat zijn penis alsnog de vagina raakt (zoals de schaamlippen).

Mijn advies aan u en uw man is:

Bij penetratie moet u ghusl doen. Of u nu wel of geen condoom (of ander beschermend voorbehoedsmiddeln gebruikt: zoals vrouwencondooms). De reden ('illa) hiervoor is eerder penetratie (dukhul), dan aanraking (lamas). De kans op aanraking is bovendien heel groot, zelfs met een condoom. En aangezien u als vrouw vrijwel zeker vocht verliest bij de gemeenschap, is ghusl zoiezo vereist daardoor. Sterker nog: als er geen penetratie plaatsvindt en u verliest vocht zoals bij een natte droom, is ghusl vereist.

Nog iets: net als wudhu is ghusl een vorm van 'ibada, d.w.z. aanbidding. Zelfs seksuele gemeenschap is een handeling van 'ibada. U begin met de naam van Allah en vraagt Hem om Shaytan van jullie af te houden en van dat wat Allah misschien jullie kan schenken. Als je daarna je wast, door de ghusl, dan ben je nog steeds in een staat van aanbidding! Waarom niet profteren van de gunsten van Allah?

Vriendelijke groet,

Abdallah
 
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Islam:
AlevitismeKoranSoefisme


Gerelateerde vragen aan Grote wassing ook bij gebruik van condooms:

anale penetratrie
      [Gesteld in Seksualiteit]
2008-07-14 15:37:59
hoelang blijft antibiotica in de lichaam?
      [Gesteld in Vrouwen & gezondheid]
2008-11-29 10:57:02
Ik twijfel te vaak aan mijn correcte wassing,
      [Gesteld in Islam]
2010-08-22 16:30:43
ik heb een vraag over de wassing
      [Gesteld in Islam]
2011-01-05 11:18:21
Gaatjes in condoom
      [Gesteld in Condooms]
2012-12-23 20:30:48

Gemiddelde score Islam: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+